CUMHUR İTTİFAKI'NIN HBB BAŞKAN ADAYI ÖNTÜRK, PROJELERİNİ ANLATTI

CUMHUR İTTİFAKI

Cumhur İttifakı'nın Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Öntürk, 6 Şubat depremlerinde en çok yıkımın yaşandığı Antakya'nın yeniden ayağa kaldırılmasının öncelikleri olduğunu belirtti.

Cumhur İttifakı'nın Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Öntürk, 6 Şubat depremlerinde en çok yıkımın yaşandığı Antakya'nın yeniden ayağa kaldırılmasının öncelikleri olduğunu belirtti.
AK Parti adayı Öntürk, Hatay Merkez Salonu'nda düzenlenen "Hatay'da Yüzler Gülsün Diye" başlıklı toplantıda projelerini anlattı.
Büyükşehir Belediyesi yönetimini eleştiren Öntürk, "HATAY BU TABLOYU HAK ETMİYOR. Hataylılar, yapay zekayla tespit edilen belediye başkanı yerine yapan zekayla şehrine hizmet etmeyi şereflerin en büyüğü sayan, ortak akıl ve katılımcı yönetim anlayışına sahip, şeffaf, iş bilen ve çalışkan kadrolar bekliyor." diye konuştu.
Hatay’ı yeniden ayağa kaldıracak vizyona, birikime ve enerjiye sahip olduğunu kaydeden Öntürk, 15 ilçede gerek Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak, gerekse de kamu ile işbirliği içinde bulunarak gerçekleştirilecek projeleri şu ifadelerle aktardı; “Şu anda şehrimizin yeniden ayağa kalkması için Hükümetimiz tüm imkânları seferber etmiş durumdadır. Bir yandan inşa ettiğimiz toplu konutlarımız ve köy evlerimiz ilk sahipleriyle buluşurken, bir yandan da hastanelerimiz, okullarımız, kamu binalarımız inşa edilip hizmet vermeye başladı. Bir yandan temiz ve sağlıklı içme suyuna erişim için İller Bankası ve DSİ tarafından yapılan şebeke yenileme, kuyu açma, isale hattı çalışmaları devam ederken, diğer yandan altyapı, sahil tahkimatı ve yol çalışmaları devam ediyor. Tüm bu projelerin asıl ilham kaynağı, Hatay’ımızın ihtiyaçlarına cevap vermek olduğu kadar; yönetmeye talip olduğumuz belediyeye kanunun yüklediği sorumluluklardır. Projeleri inceleyebilmeniz için, “hataydayuzlergulsundiye.com” web sitesine yükledik” ifadelerini kullandı.

Öntürk ilçeleri modern hale getirecek olan projelerini ise şöyle sıraladı;
Altyapı master planını master imar planı ile örtüştüreceğiz. Elektrik, telefon, internet hizmetlerinin yer altı tünellerinden sunulmasını koordine edeceğiz.

Su depolarını bilgisayarlı otomasyon sistemi ile kontrol ederek anlık denetleyeceğiz. Yeni gölet ve barajlar inşa ederek yeni su kaynakları oluşturacağız. Tarımsal sulama ile ilgili DSİ ile iş birliği yaparak içme suyundan bağımsız kaynaklar oluşturacağız. HATSU marifetiyle 50 yıllık su planlaması yapacağız. Köylerdeki içme suyu şebekelerini gözden geçirerek, yeni kuyular açıp, depo eksikliklerini gidereceğiz. Barajlar yapacağız!
Bentler kurarak uygun yerlerde 300 bin ile 500 bin metreküp arası su elde edebileceğimiz küçük baraj yapıları oluşturacağız.

Asi nehri ve çevresi ile ilgili Antakya’mızın hafızasını koruyacağız. Asi Nehrini kente yeniden kazandıracağız.
Asi Nehrine gelen suyun gerisinde oluşturacağımız rezervuar alanı ve arıtma tesislerinin deşarj suları ile nehir içerisinde yapacağımız setlemeler, yaz aylarında eksilen debi problemini çözecek, kışın oluşacak olası taşkınları da kontrol altına almamızı sağlayacaktır.

Örnek köy modelimizdeki donatılar şu şekilde:
Konut, Meydan, Cami, Köy Konağı, Kültür Evi, Nikah Salonu, Muhtarlık, Kooperatif Satış Birimleri, Pazar Yeri, Sağlık Ocağı, İlköğretim Okulu, Lojman, 100 Baş İnek Ahırı, İpek Böceği Yetiştiriciliği, Kadın Kooperatif, Rekreasyon Alanı, Bungalov Konaklama, Spor Kompleksi, Fırın, Market, Köy Kahvesi, Otopark. Asfaltsız köy ve mahalle bırakmayacağız.

Tüm şehir içi yollarımızı master ulaşım planına göre 2 aşamada yapacağız. Büyükşehir yol ağındaki alt ve üst geçit gereksinimi olan noktaları tespit edecek ve ivedilikle inşasını tamamlayacağız.
Trafik sinyalizasyon sistemi ve uyarı levhalarını rehabilite edecek, yeni nesil sistemler kuracak, emniyet trafik şube müdürlüklerimizle iş birliği yapacak tek bir merkezden kontrol edilmesini sağlayacağız.
Açmayı ve yenilemeyi planladığımız bazı yollar:
Amanos Tüneli ve İskenderun-Antakya Otoyolunun / Belen Otobanı Tünelinin Büyükşehir yol ağında kalan güzergâhları yapacağız.
Samandağ Turizm Yolu (Çevlik-Antakya arası 30 km), Samandağ – Meydan Mahallesi Sahil Yolu (8 km), Kırıkhan Ambulans Yolu (2.6 km), Arsuz-Hatay Havalimanı yolu (38 km), Osmaniye-Erzin Yolu (12 km), Çevlik-Kale arası yol genişletme ve devamı Kale-Işıklı Yolu, Belen (Gedik)- İskenderun (Suçıkağı) arası yolun yapılması. Erzin- Dörtyol arası yolun ve donatılarının yapılması, Maraşboğazı-Kapısuyu arası Amanos Turizm Yolu. Yayladağı-Samandağ arası köy bağlantı yolları, Apaydın-Altınözü Yolu, Kırıkhan(Yalangoz)- Hassa (Aktepe) arası yol yapımı, Hassa OSB-Havalimanı Bağlantı Yolu, Ceylanlı-Sarıseki Yayla Turizmi Yolu, Hassa Çardak Dörtyol arası yayla yolu
 

Şehirlerarası otobüs terminallerini şehrin mevcut trafiğine yük olmayacak veya en az yük getirecek doğru noktalarda kuracağız.

Hatay’ımıza yakışır kompleks ve entegre hal tesisleri inşa edeceğiz.
 

Tezgâhların rahat kurulabildiği, yükleme ve tahliyenin rahat yapılabildiği mimari özelliklere sahip kompleksler inşa edeceğiz.
 

Turistik amaçlı sahil yapılaşması, deniz turizminin yanında inanç, yayla ve dağ sporları turizminin geliştirilmesi ve Hatay’ın kongre turizminin merkezi haline gelmesi için gayret edeceğiz. Kıyı yapılaşmalarına standart getireceğiz. Turizm yatırımları için uygun arsalar üreteceğiz. Şehir merkezindeki sahillerde mendirekler yaparak, plaj yapıları oluşturacağız. Böylece insanımızın şehir içinde ve yerleşim noktalarına yakın bölgelerde denize girmesini sağlayacağız. İlçelerde kültür sanat etkinliklerinin gerçekleştirileceği kültür merkezleri inşa edeceğiz. Türkiye’nin en büyük kitap fuarlarından birini Hatay’da kuracağız.

Hatay’ımızın ürün zenginliğini ve gastronomideki markalaşmasını sağlayacak, yılda 3 milyon ziyaretçiyi hedeflediğimiz bir merkezin projesini hayata geçireceğiz.

Hatay’ımızın ulusal ve uluslararası sektörlerde güçlenmesi ve tanınmasının yanında yıllık ziyaretçi sayısının artması için kompleks bir fuar projesi yapacağız.

İskenderun sahilinde Altyapı Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan acil eylem planı çerçevesinde sahilde bir çalışma başlattık. Sahil bandında bu yükseklikte tahkimat yapmamız mecburiydi. Adeta sahile bir perde duvar örmüş olduk. Bu tasarımla da bunu doğal bir eğimle yol seviyesini yükselterek yürüyüş yolu oluşturduk. Bazı yerlerde yürüyüş yolunu yukarı alarak arkasında içe doğru inen amfilerle topografyayı normalleştirdik. Yer yer denizi içeri alarak havuzlu meydanlar oluşturduk. Yapılacak tahkikatlarla güvenli bir sahil kullanımıyla birlikte, yapılacak tesislerin sağladığı güçlü donatılarla Samandağ’ımızın bambaşka bir vizyona kavuşmasını hedefliyoruz. Payas ve Dörtyol ilçelerimizin de sahillerini tamamlayacağız.

İş, istihdam ve üretimin arttırılması için organize sanayii bölgelerimizin kapasitelerinin artırılması, organize sanayii bölgelerinin kurulması için gereken imar planlamaları ile altyapı yatırımlarını yapacağız.
İhtisas OSB’leri ile Hatay ekonomisini güçlendireceğiz. Özellikle ayakkabı, mobilya, çelik ve gıda sektörleri için ayrı ayrı OSB’lerin planlamasını ve yatırımlarını hayata geçireceğiz.

Akıllı kent uygulamalarını hayata geçireceğiz. Hatay’a özel imar yönetmeliği. Kent merkezlerinde yığılmaların önüne geçecek yeni alt merkezler oluşturacağız. Deprem risklerinin bertaraf edilmesi amacıyla; Kentsel dönüşüm ve gecekondu önleme bölgeleri için yapılacak imar planlamaları ve uygulamaları için hızlı ve etkin kararlar alma yetkisine sahip; Emlak Konut, TOKİ ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığının paydaşı olduğu yeni bir model ve bu modeli işletecek bir birimin kanunla kurulmasını ve çalışmasını temin edeceğiz.