ÇOCUKLARINIZA SAĞLIKLI BESLENME ÇANTALARI HAZIRLAYIN

Yeterli ve dengeli beslenmenin özellikle okul çağındaki çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesi için gerekli olduğuna dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, önerilerde bulundu.

SAĞLIK 6.09.2022 15:48:00 0
ÇOCUKLARINIZA SAĞLIKLI BESLENME ÇANTALARI HAZIRLAYIN

Yeterli ve dengeli beslenmenin özellikle okul çağındaki çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesi için gerekli olduğuna dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, önerilerde bulundu. 
“Her gün 1 yumurta ve 2 bardak süt tüketimi önemli”
Anne sütünden sonra en sağlıklı protein kaynağının yumurta olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, içerdiği tüm aminoasitlerle çok besleyici bir besin olan yumurtanın muhakkak kahvaltıda yer alması gerektiğini vurgulayarak, “Her gün muhakkak 1 yumurta tüketimi çok önemlidir. İçeriğinde yer alan kolin ile beyin gelişimi ve hafıza kuvvetlendirmeye destek bir besindir. Günde 2 bardak süt tüketimi, çocukların sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir.

Bunun yanında yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin de beslenme düzenine dâhil edilmesi gerekmektedir. Kahvaltıda ve yatmadan bir buçuk iki saat kadar önce tüketilen birer bardak süt kalsiyum gereksinmesine destek olacaktır. Haftanın 2 günü balık tüketimi, çocuğun zihinsel ve bilişsel gelişimi adına katkı sağlayacaktır. Sağlıklı yağ asitlerinden Omega 3 kaynağı olan balık çocuklarda öğrenme kolaylığı sağlayacaktır. Omega 3’ün bir diğer kaynağı ceviz de çocukların beslenme düzenine dâhil edilebilir.

Sebze ve meyveler, vitamin ve mineral deposu olarak sofralarda yer almalıdır. Aynı zamanda posa içeriği bakımından zengin besin grubu olan bu ikili, çocuklarda sindirim problemlerinin önüne geçecektir. Yeterli posa tüketimi, sindirim problemlerinin yanı sıra birçok hastalığa karşı koruyucu özellik gösterir. Tahıllar oldukça besleyici aynı zamanda doyurucu, B vitaminlerinden zengin, posa kaynağı, enerji verici besinlerdir. Bitkisel protein kaynağı olan tahılların çocukların beslenmesinde yeri büyüktür. Tam tahıllı ekmek tüketimi, bulgur, karabuğday, yulaf tüketimi çocukların sağlığına katkıda bulunacaktır” açıklamasında bulundu.

“Dost bakterilerle çocuklarınızı tanıştırın” 

Probiyotiklerin; hem sindirim sistemini düzenlemede, hem de bağışıklığı desteklemede oldukça etkili olduğunu belirten Eray Albayrak, “Bağırsak mikrobiyotasındaki dengenin bozulması ile birlikte çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Yoğurt, peynir, kefir, sirke, tarhana, lahana turşusu dost bakteriler içeren besinlere örnek verilebilir. Bazen dışarıdan destek olarak takviye ürünlerle de çocuk beslenmesi, faydalı bakterilerin zenginleşmesi adına desteklenebilir” dedi. 

“Çocuklarda D vitamini eksikliği ya da yetersizliği büyük problemler doğurabilir”

Demir eksikliğinin beyin gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, “Bağışıklık sisteminden tutun da, sağlıklı kemik gelişimi için oldukça önemli olan D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Çocukların uygun hava koşullarında yarım saat kadar güneşten faydalanmaları ihmal edilmemelidir. Demir eksikliği çocuklarda kansızlık (anemi) problemi ortaya çıkarabiliyor. Bu durum çocukların beyin gelişimini de olumsuz etkileyebiliyor.

Çocukların demir seviyeleri muhakkak değerlendirilmeli ve desteklenmelidir. Zihinsel kapasitenin azalmaması ve çocuklarda gelişim yetersizliği ile karşılaşılmaması için önemli minerallerden bir diğeri de çinkodur. Saçların sağlıklı uzaması, tat-koku duyularının gelişmesi için oldukça önemlidir. Çocukların beyin ve göz gelişimi için muhakkak çinko minerali ile beslenmeleri gerekmektedir. Et ve ürünleri, deniz ürünleri, tam tahıllar beslenme düzeninde yer almalıdır. Yorgunluk, dikkat dağılımı, algılamada zorluk yaşamaması için B12 vitaminine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kaynakları ise sadece hayvansal besinlerdir. Çocuğunuzu, düzenli olarak haftada en az 5 gün yumurta, 2-3 gün kırmızı et ve günde 3 porsiyon yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tüketmesini konusunda destekleyin” şeklinde konuştu. 

“Sofralarda besin çeşitliliği çok önemli”

Çocuğun öğünlerinde her besin grubundan bir besinin bulunmasının, yeterli ve dengeli beslenebilmesi adına çok önemli olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Albayrak, “Bir yetişkin ve çocuğun porsiyon ölçüsü birbirinden çok farklıdır. Bir ebeveyn olarak sizi doyurmayan miktarlar, çocuğunuzu da doyurmayacaktır yanılgısına düşmemelisiniz. Bu konuda zorluk yaşıyorsanız ya da kontrolsüz besin tüketen bir çocuğunuz varsa, porsiyon yeterliliği bakımından bir diyetisyenden destek alabilirsiniz” diye konuştu. 
 

  • BIST 100

    10929,8%0,54
  • DOLAR

    40,89% 0,04
  • EURO

    47,67% 0,07
  • GRAM ALTIN

    4388,25% 0,18
  • Ç. ALTIN

    7051,98% 0,00

FATİH ALTAYLI AÇIKLADI: ESKİ AKP’Lİ MEKTUBU CEZAEVİNDEN GÖNDERDİ

CHP’DEN AKP’YE KRİTİK GEÇİŞLER: BURSA VE KÜTAHYA GÜNDEMDE

MANSUR YAVAŞ: ESAS OLAN TUTUKSUZ YARGILAMA, BİZDE TAM TERSİ!

EFELERİN DİYARI AYDIN’DA TARİHİ KALABALIK! ÖZEL:MİLLET EMANETİNİ GERİ ÇAĞIRIYOR

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI İNAN GÜNEY TUTUKLANDI!

TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA GERİLİM: ZAM TEKLİFİ KABUL GÖRMEDİ

BAHÇELİ VE ÇAKICI’YI ZİYARET EDEN SELAHATTİN YILMAZ, SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİ OLARAK TUTUKLANDI

İBB SORUŞTURMASINDA 8 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ!

"SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR İÇİN YENİ YASA YOLDA: 7 MADDELİK DÜZENLEME GELİYOR!"

ARTVİN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDE “SİYASİ BAĞLANTILI” ATAMA İDDİASI!

HÜKÜMETTEN MEMURLARA SON TEKLİF: 1000 TL ARTIŞ, %11-7 VE %4-4 ZAM!

“ÇERÇİOĞLU KRİZİ: MEĞER HER ŞEY İZMİR HAYALİYLE BAŞLAMIŞ”

“YARGIDA BÜYÜK HESAPLAŞMA: EPÖZDEMİR DOSYASI BÜYÜYOR”

FENERBAHÇE'NİN EFSANE BAŞKANI ALİ ŞEN YOĞUN BAKIMDA

İBB SPOR KULÜBÜ BAŞKANI FATİH KELEŞ’TEN CEZAEVİNDEN ÇARPICI AÇIKLAMA: “KUMPASIN KURBANIYIM”

KESİN İHRAÇ TALEBİYLE DİSİPLİNE SEVK EDİLMİŞTİ: MÜCAHİT BİRİNCİ AKP'DEN İSTİFA ETTİ

CHP’DEN ÇERÇİOĞLU’NA SERT MESAJ: “İHANET ETTİN, OYLARI AKP’YE SATTIN!”

İMAMOĞLU'NUN İPTAL EDİLEN DİPLOMASI İÇİN YENİ İTİRAZ!

CHP LİDERİ: “HER DARBENİN BİR LİSTESİ VAR, KAYYUM OLARAK ADİL BEY’İ YAZMIŞLARDI

AKP’YE GEÇEN ÇERÇİOĞLU’NDAN ÖZEL’E TEPKİ: “KURU İFTİRADAN ALLAH KORUSUN”

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER TARTIŞMASINA BAKAN’DAN YANIT: VAR AMA RİSKLİ…

BELEDİYE BAŞKANI TEPKİLER SONRASI LÜKS MAKAM ARACINI SATIŞA ÇIKARDI

ÖZLEM ÇERÇİOĞLU’NUN AKP’YE GEÇİŞİ MAGAZİNİ DE SALLADI!

YANDAŞ KALEMLER BİRBİRİNE DÜŞTÜ: HAKARETLER HAVADA UÇUŞTU

CUMHUR İTTİFAKI’NIN KÜÇÜK ORTAĞI MİRAS HUTBESİNE SAHİP ÇIKTI

YAŞ KARARLARI SONRASI TSK’DA SÜRPRİZ İSTİFA!

OKUL ÖNCESİ VE İLKOKULLARDA BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI: HÜDAPAR AÇIKLAMA YAPTI

9 KONFEDERASYONDAN ORTAK KARAR: İŞ BIRAKMA EYLEMİ GELİYOR

PUTİN’DEN ALASKA ZİRVESİ SONRASI AÇIKLAMA: “GÖRÜŞMEMİZ YAPICI VE FAYDALI GEÇTİ”

HATAY’DA SURİYE HEYETİYLE TİCARİ İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI

Yükleniyor


REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

ÖNTÜRK SAĞLIKÇILARLA BULUŞTU

  • Salı 32.3 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.2 ° / 20.9 ° Güneşli
  • Perşembe 34.9 ° / 21 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Göztepe 2 1 0 1 3 4
6.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
7.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
8.Kayserispor 1 0 0 1 0 1
9.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
10.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
11.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
12.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
13.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
14.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
17.Eyüpspor 2 0 2 0 -4 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0