CHP’Lİ KARA,HATAY ÖZEL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİDİR

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depreminde en çok hasar alan şehrimiz Hatay’ın Özel Afet Bölgesi ilan edilerek, şehrin tekrar yaşanabilir hale gelmesi için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın..

Hatay 6.07.2023 10:37:00 0
CHP’Lİ KARA,HATAY ÖZEL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİDİR

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depreminde en çok hasar alan şehrimiz Hatay’ın Özel Afet Bölgesi ilan edilerek, şehrin tekrar yaşanabilir hale gelmesi için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemiyle, ekonomik anlamda destek ve imtiyazların uygulanmasının gerekliliğini vurguladığı iki soru önergesi verdi.


CHP’li Milletvekili Yıldırım Kara, Hatay’da yaşanan deprem sonrası işyerlerinin yıkılması, binlerce çalışan ve işverenin hayatını kaybetmesinin yanında yaşanan zorunlu göç dalgası nedeniyle iş gücü piyasasının altüst olduğunu vurguladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Yaşadığımız depremde binlerce işyerinin yıkılması veya ağır hasar almasından dolayı işletmelerin faaliyetlerini durdurmalarının yanında tarım sektöründe de görülen iş gücü açığı kent genelinde ticari faaliyetlere ket vurmuştur. Hatay’ın tekrar kalkınması ve zorunlu göç eden nüfusun geri dönebilmesi için eski ekonomik gücüne kavuşabilmesi gerekmektedir.  Bu nedenle yaşanan felakette alınan hasar göz önünde bulundurularak, özellikle ekonomik anlamda ihracatçılar, sanayiciler ve diğer sektörlerdeki yatırımcılar için vergi muafiyetinden, destek ve teşviklerin arttırılmasına kadar iyileştirici imtiyazlar ivedilikle uygulanmalıdır” dedi.

HATAY GENELİNDE YATIRIMCILARA İMTİYAZLAR UYGULANMALIDIR
CHP’li Milletvekili spesifik önerileri sıraladığı konuşmasında şunları kaydetti:

1. Kentteki ihracatçıları teşvik etmek, kalkındırmak ve sürdürülebilir karlılıklarını temin etmek amacıyla kısmen de olsa verilen sübvansiyonların nispetini artırmak, ayrıca temel gıda maddeleri ile sert çekirdekli meyve ve sebze ihracatını da kapsayacak hale getirilmesi gereklidir.
2. İşveren üzerindeki yükü azaltmak adına, deprem bölgesinde ticari faaliyetlerini sürdüren işletmelerde çalışan işçilerin SGK Primlerinin kısmen veya tamamen Hazine tarafından karşılanması ve de vergi yükünü azaltıcı şeklinde bir istisna ya da muafiyet sağlanmalıdır.
3. Tahakkuk eden cari dönem vergilerin (Kurum Geçici Vergi-2022 Yılı Kurumlar vergisi) depremden en çok etkilenen illerden biri olan HATAY ‘da cüzzi bir oran üzerinden hesaplanmalıdır.
4. Halen Vergi Dairesi Başkanlığı ve bağımsız Vergi Dairelerinin hak ve yükümlülükleri kâğıt üzerinde niyabeten Mersin il ve ilçelerine dağıtılmıştır. 
5. Bu sistemin işlerliği bulunmamaktadır. Dolayısıyla mükelleflerin hakkı olan KDV iadelerinin hızlı ve tek elden yapılması, bu konudaki sorunlarının tespit edilip ona göre değerlendirilmesi, vergi dairelerinin kendi yetki alanında çalışmalarının ihyası için KDV ihtisas vergi dairesi acilen kurulmalıdır.
6. Teminat Mektupları ile alınan KDV iadelerinde Teminatın 5 iş günü içerisinde çözülmesi kanuni zorunluluk olduğundan, yaklaşık 6 aylık süre içerisinde çözülmeyen teminat mektupları ile işlem görmeyen YMM Tasdik Raporlarının işlevsel konuma getirilmesi için idarenin çalışma yapması gerekmektedir.
7. Defter ve belgelerin zayi olduğunun karara bağlanmasında İl veya İlçe İdare Kurulları yetkili olmalarına rağmen bu sistem işlememekte ve vergisel açıdan karşıt incelemeler sekteye uğramakta ve bu vesile ile de mali idare beklentileri karşılanamamaktadır. Bu sistemi işler hale getirecek uygulamalar ile Ticaret Mahkemelerinin durumu kolaylaştırıcı programlar yapılmalıdır.
8. Hak sahipliği ile ilgili evi orta hasarlı ve ağır hasarlı vatandaşlarımıza sağlanan destek evleri az hasarlı olan vatandaşlarımız içinde uygulamaya konulmalıdır.
9. Kiracı olan vatandaşlarımızın evlerinin yıkılması veya ağır hasarlı olması durumunda ev sahiplerinin itiraz ederek evlerini az hasara çevirmesi nedeniyle uğradığı hak kaybını giderecek çözümler üretilmelidir.
10. Kiracılara verilen 3.000 TL ev sahiplerine verilen 5.000 TL kira desteği artan enflasyon, ağır ekonomik koşullar dolayısıyla ayrım yapılmadan revize edilmeli, tutar arttırılmalıdır.
11. Evleri az hasarlı olsa dahi psikolojik olarak özellikle yüksek katlı binalarına giremeyen vatandaşlarımıza da konteyner ve prefabrik yaşam alanlarına erişimi sağlanmalıdır.
12. Elektrik ve doğalgaz faturalarının tutarları ertelemeye tabi tutulmaksızın üzerleri çizilmelidir.
13. Hatay’ın özellikle iklim koşulları (sıcak ve kurak) göz önüne alındığında acilen kalıcı konutların ve yaşam alanlarının bir an önce yapılması gereklidir.
14. Orta Hasarlı konutların önce yıkılacağının ardından güçlendirmeye tabi tutulacağının açıklanması kamuoyunda belirsizliğe ve bilgi kirliliğine neden olduğundan acilen aydınlatma metni yayınlanmalıdır.

CHP Hatay Milletvekilinin iki Bakanlığın cevaplaması istemiyle verdiği önergenin soruları şu şekilde:

1- Hatay’ı Özel Afet Bölgesi ilan edilmesi yönünde bir çalışmanız var mı? 
2- Hatay’da mukim kişi ve kuruluşların etkilenme oranları kategorize edilerek teşvik/destek planlamaları yapmayı, finans sektörü karşısında kolaylaştırıcı ve genişletici imkanlar oluşturmayı, vergi ve sosyal güvenlik yüklerini hafifletici istisnalar ve muafiyetler tanınacak mı? 
3- Kentteki ihracatçıları teşvik etmek, kalkındırmak ve sürdürülebilir karlılıklarını temin etmek amacıyla kısmen de olsa verilen sübvansiyonların nispetini artırmayı, bu uygulamanın temel gıda maddeleri ile sert çekirdekli meyve ve sebze ihracatını da kapsayacak konuma getirecek misini?
4- İşveren üzerindeki yükü azaltmak adına, deprem bölgesinde ticari faaliyetlerini sürdüren işletmelerde çalışan işçilerin sosyal güvenlik primlerinin kısmen veya tamamen Hazine tarafından karşılanması ve de vergi yükünü azaltıcı şeklinde bir istisna ya da muafiyet uygulaması yapılacak mı?
5- Tahakkuk eden cari dönem vergileri ile sosyal güvenlik alacaklarını faizli veya faizsiz bir şekilde gelecek aylar veya yıllara yayma gibi bir uygulama gündeminizde var mıdır?
6- Halen Vergi Dairesi Başkanlığı ve bağımsız Vergi Dairelerinin hak ve yükümlülükleri kâğıt üzerinde niyabeten Mersin il ve ilçelerine dağıtılmıştır. Bu sistemin işlerliği bulunmamaktadır. Mükelleflerin hakkı olan KDV iadelerinin hızlı ve tek elden yapılması, bu konudaki sorunlarının tespit edilip ona göre değerlendirilmesi, vergi dairelerinin kendi yetki alanında çalışmalarının ihyası, gerektiğinde ihtisas vergi dairesi oluşturarak hizmetin ifasının sağlanmasının aciliyeti çerçevesinde yapılması düşünülen kolaylaştırıcı bir programlama var mıdır?
7- Teminat Mektupları ile alınan KDV iadelerinde Teminatın 5 iş günü içerisinde çözülmesi kanuni zorunluluktur. Yaklaşık 6 aylık süre içerisinde çözülmeyen teminat mektupları ile işlem görmeyen YMM Tasdik Raporlarının işlevsel konuma getirme yönünde bir çalışma bulunmakta mıdır?
8- Defter ve belgelerin zayi olduğunun karara bağlanmasında İl veya İlçe İdare Kurulları yetkili olmalarına rağmen bu sistem işlememekte ve vergisel açıdan karşıt incelemeler sekteye uğramakta ve bu vesile ile de mali idare beklentileri karşılanamamaktadır. Bu sistemi işler hale getirecek uygulamalar ile Ticaret Mahkemelerinin durumu kolaylaştırıcı programları var mıdır?

 

Anahtar Kelimeler: HATAY BÖLGESİ EDİLMELİDİR
  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

Depremin 3. Yılında Dayanışma :Cemil Tugay Erzin’de Temaslarda Bulundu

YIKIMIN ŞEHRİNDE HÜZÜNLÜ YÜRÜYÜŞ: HATAY KAYIPLARINI UNUTMADI

BABA-OĞUL TARTIŞMASI CİNAYETLE SONUÇLANDI: HATAY’I SARSAN OLAY

ÖZGÜR ÖZEL HATAY’DAN DUYURDU: “İMAMOĞLU BURAYA CUMHURBAŞKANI OLARAK GELECEK”

HATAY İSKENDERUN VE İSTANBUL HAVALİMANI’NDA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU

YAĞIŞIN ARDINDAN GELEN GÖÇÜK: PAYAS’TA ALTYAPI ALARMI

  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 17.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12