CHP’Lİ KARA: SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİMİZ YENİ RİSKLER KARŞISINDA ÇÖKMEK ÜZERE

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Türkiye’deki sosyal güvenlik sistemi kapsamında bazı ilaçların bedellerin karşılanmamasına ilişkin yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 22.02.2025 14:07:00 0
CHP’Lİ KARA: SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİMİZ YENİ RİSKLER KARŞISINDA ÇÖKMEK ÜZERE

Sosyal güvenlik sistemlerinin küresel ölçekte değişim geçirdiğine dikkat çeken Kara, “Dünyada ve ülkemizde sosyal güvenlik sistemlerinin yeni ve çoğunlukla olumsuzkoşullarla karşı karşıya bulundukları bir sır değil. ‘Sosyal devlet’ kavramı ve pratiğinin ortaya çıktığı Avrupa’da, bugün, yaşlanan nüfus sebebiyle sosyal güvenlik sisteminin finansmanının nasıl sürdürüleceği akademisyenlerden politikacılara kadar, çok geniş bir çevrede tartışma konusu. Türkiye de yaşlanma eğilimine giren nüfusu ve kendisine özgü başka şartlar nedeniyle, bu tartışmaların dışında kalamadı.

Söz gelimi doğum oranındaki düşüş, iktidarı, içinde bulunduğumuz yılı ‘Aile Yılı’ ilan etmeye mecbur bıraktı; faydasının ve işlevinin ne olacağı konusunda pek de umutlu olmadığımız bir Nüfus Politikaları Kurulu ve Aile Enstitüsü kurmaya sevk etti. Fakat bir yandan bu tedbirler alınırken, nüfusumuzun mevcut sağlık durumunun karşı karşıya olduğu tehlikeler yeterince gündeme getirilmiyor; getirilmediği için de çözüm yolları hakkında bir farkındalık veya teşebbüs de ortaya çıkmıyor. Bunlar ortaya çıkmadığı için de sosyal güvenlik sisteminin üzerindeki yük ve bünyesindeki sorunlar da yeterince anlaşılamıyor.

 Sosyal güvenlik sistemimiz, küresel ve yerel çaptaki yeni riskler karşısında çökmek üzere.Demografik dönüşüm, ekonomik sorunlar, değişen yaşam tarzı, bilimsel gelişmeler gibi etkenler bir araya gelerek, nüfusumuzun sosyal koruma ve sağlık hizmeti alması gereken bölümünü genişleten bir etkide bulunuyor. Burada, özellikle kanser gibi hastalıkların görülme sıklığında yaşanan artışı da değerlendirmemiz gerekiyor. Fakat iktidar cephesinde ‘denk bütçe’ dışında herhangi bir ölçü gözetildiğini göremiyoruz.Rakamların denkleşmesi dışında hiçbir hedefi olmayan bir anlayış hakim. Bütçe denkliği uğruna halk sağlığından ödün verilmemelidir. Böyle indirgemeci bir yaklaşımı kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Sosyal Güvenlik Kurumunun ilaç ve tedavi bedelleri konusundaki politikasını eleştiren Kara, “SGK’nın bazı ilaç ve tedaviler için ödeme yapmaması, partimiz tarafından da farklı tarihlerde dile getirilen ciddi bir sorun. Anlaşılması güç bir şekilde, yurttaşların primleriyle oluşturulan kamu kaynaklarının kullanımında, ‘kapsanan’ ve ‘kapsanmayan’ tedaviler ve ilaçlar gibi yapay bir ayrım yapılıyor. Biz bu yapay ve hatalı tercihin bir sonucuna tanıklık ettik. Şehrimizde yaşayan kanser hastası bir yurttaşımız, gereken belgeleri, heyet raporlarını hazırlayarak, meme kanseri için kullandığı ‘Enhertu’ isimli SGK tarafından karşılanması için başvuruda bulunuyor.

 SGK, söz konusu ilacın karşılanmasının mümkün olmadığını belirtince bir kez daha, kanser hastalarının ilaçlarına ulaşamadıkları durumlarda yaptıkları gibi, hukuk yoluna başvuruluyor ve mahkeme, SGK’nın ilacın bedelini karşılaması gerektiğine hükmediyor. Kurumun buna karşı açtığı nihai davada ise ancak ‘korkunç’ diye niteleyebildiğimiz bir gerekçe hazırlanıyor: Mahkeme, ‘ilaç bedeli karşılanmadığı takdirde yaşamsal risk oluşabileceği düşünülse de tedbir kararı ile ilaç bedeli karşılansa dahi davacının kesin olarak iyileşeceğinin belli olmadığını’ söylüyor ve hastanın talebini reddediyor. Bir hastaya ‘Sen zaten öleceksin’ denilerek ilacının karşılanmamasınıncinayet işlemekten ne farkı var?

SGK, bir hastayı, açıkça, ölüme terk ediyor çünkü hastanın, harcama yapılmaya değmediğini ima ediyor; ‘Sen zaten öleceksin, ilacını karşılayamam’ diyor. Böyle bir hesap yapmayı akıl edebilmek bile büyük bir sorundur. Fakat buradaki mesele tek tek kişilerin hataları değil, yukarıda ifade ettiğimiz üzere,SGK’nın‘ödeme yapılacak’ ve ‘ödeme yapılmayacak’ ilaçlar ayrımına gitmesidir. Sosyal koruma hizmetlerini ve harcamalarını devletin sırtında gereksiz bir yük olarak kavrayan anlayış, yurttaşları da sadece gelir-gider hesaplarında bir satır olarak görür. 

İlgili mahkeme kararının ‘Kalan sağlar bizimdir’ basitliğinde bir hükme varmış olması, bu hatalı anlayıştan kaynaklanıyor. Geriye dönük bir tarama yapıldığında, devletin resmi haber ajansının, SGK’nın ödemediği ilaçlar için açılan davalardan neredeyse üzüntüyle söz ettiğini görmemizin sebebi de bu. Bu ne insani ve ahlaki değerlerle ne toplumsal gerçeklerimizle ne de sosyal devlet ilkesiyle uyuşuyor. Yurttaşlar arasında ayrım yapmayan, ölçü belirlemeyen, tam anlamıyla kapsayıcı bir sosyal güvenlik sistemini inşa etmek zorundayız. Bunu gerçekleştirmedikçe, insanımızı bütçe hesaplarına feda ettikçe herkese eşit yakınlıkta hizmet sunan bir devletten değil, alelade bir vergi toplayıcısından bahsedebiliriz” dedi.
 

  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

  • Cumartesi 15 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12