CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin mısır alım fiyatını ton başına 6.000 TL olarak açıklamasına dair yazılı bir basın açıklamasında bulundu.
Genel olarak tarımsal üretimde maliyetlerin önemli ölçüde arttığını ifade eden Nermin Yıldırım Kara, “Yönetilemeyen bir ekonominin sonuçlarını bugün her yerde yaşıyoruz. Emeğiyle kazanmayanlar, emeğiyle üretenleri borç batağına sürüklüyor. Liyakatsizlik ve bilinçsizliğin yanında bunun politik ve ekonomik bir tercih olduğunu görmek gerekiyor. Seçimden sonra litre başına yapılan zamlar artık haber değeri bile taşımaz hale geldi. KDV ve ÖTV’deki artışlar ile birleştirildiğinde üreticiler başta olmak üzere tüm yurttaşın beli büküldü.
Motorin her üretim safhasında önemli bir girdi olarak öne çıkar. Son üç ayda motorinde yaklaşık zam oranı %103,7 oldu. Son beş ayda gübreye yaklaşık %90 oranında zam geldi. Bunların yanında, elektrik, ilaç ve sulama fiyatları da rekor seviyelerde arttı. Mısır üreticileri, hasattan elde edecekleri kâr umuduyla tüm bu maliyetlere bir şekilde göğüs gerdi. Özellikle deprem bölgesinde teşviksiz ve borçlanmayla üretime devam edildi.
Yurttaşlar hasadını topladıktan sonra bir süre Toprak Mahsülleri Ofisi herhangi bir fiyat ve alıma dair açıklama yapmadı. Bu süre boyunca önünü göremeyen mısır üreticileri taban alım fiyatının açıklanmasıyla tamamen yoksulluğa sürüklendiğini fark ettiler. Tüm maliyetler karşısında iktidarın mısır üreticisine reva gördüğü fiyat ton başına 6.000 TL oldu. Bunun kısa ve öz açıklaması şudur: İktidar çiftçiye ‘artık üretme’ diyor.” dedi.
Üreticilerin bir sonraki ekim için kaynak bulamayacağını vurgulayan Hatay Milletvekili, “Bu tür zararları bireysel olarak değerlendiremeyiz. İktidar kendi üreticisine sahip çıkmıyor. Bugüne kadar hep öğrendiğimiz, en azından tarım ürünleri açısından ‘Kendi kendine yetebilen Türkiye’ artık uzak bir hayal oldu. Merkez Bankası enflasyon tahminini 2023 yıl sonu için %58 olarak açıklamışken tüm maliyetler ortadayken eğer siz mısır üreticisine %5,3 oranında bir artışla fiyat verirseniz çiftçileri üretime küstürürsünüz.
Üretici elindeki ürünü maliyetine ya da zarar ederek satarsa bir sonraki ekim için kaynak bulamayacaktır. Yurttaşları mısır ektiklerine pişman ediyorsunuz. Bu süreç mısır konusunda bizi daha da dışa bağımlı hale getirir. Eğer üretici düşünülüyorsa, eğer emek kutsal bir değer ise bu fiyat ivedi şekilde revize edilmeli ve maliyetlerin artış oranına göre tekrar düzenlenmelidir.” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55