Tarih: 05.10.2024 18:37

CHP’Lİ KARA: DEPREMZEDELERE EŞYA YARDIMI YAPMAYACAKSANIZ KDV MUAFİYETİ SAĞLAYIN

Facebook Twitter Linked-in

Söz verildiği halde aylardır sağlanamayan eşya yardımlarının yurttaşları mağdur ettiğine dikkat çeken CHP’li Kara, “6 Şubat Depremlerinde varını yoğunu kaybeden yurttaşlarımıza, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eşya yardımı yapılacağı sözünü vermişti. Yurttaşlarımız, iktidarın bu vaadinin gerçekleşmesini aylarca bekledi. Ancak, geçtiğimiz Temmuz ayında Vali Mustafa Masatlı,yardımın yasal bir zemine dayanmadığını belirterek, ‘7269 sayılı yasa kapsamında olmadığı’ gerekçesiyle depremzedelere eşya yardımı yapılmayacağını açıkladı.

Birçok soru önergesiyle, aylarca akıbetini sorduğumuz ama net bir cevap göremediğimiz eşya yardımları için yaklaşık 17 ay sonra ‘yasal dayanağı yok’ denmesini ne anlayabilir ne de kabul edebiliriz. Eşya yardımlarının yapılmasındaki engel gerçekten ‘yasal bir zemine dayanmaması’ ise, bu sorunun uygun bir düzenlemeyle çözülmesi ve maddi manevi büyük yıkım yaşayan vatandaşlarımıza beyaz eşya ve mobilya desteğinin bir an önce sağlanması gerekiyor.

Bu nedenle, komisyona sunduğumuz kanun teklifinde, depremzede yurttaşlarımız için istisnai düzenlemeler yapılmasını önerdik: Afet bölgesi ilan edilen yerlerde ikamet eden hak sahiplerine, bir defaya mahsus olmak üzere, beyaz eşya ve mobilya alımlarında KDV muafiyeti getirilmesi, faturalarının ilgili vergi dairelerine ibraz edilmesi koşuluyla sağlanmalıdır. Depremzedelerin yeni hayatlarına başlamalarını kolaylaştıracak bu adım, sosyal devlet anlayışının gereği olarak hayata geçirilmelidir. İktidarın bu konuda adım atmama ısrarına rağmen, kanun teklifimizi komisyona sunduk.

Yasalar da bütçeler de yurttaşların refahı için.İhtiyaç duyulan vergisel düzenlemeyle depremzedelere mobilya ve beyaz eşya alımlarında bir defaya mahsus KDV istisnası getirilmesi, yurttaşların hayatlarının normale dönmesine büyük katkıda bulunabilir; yaralara bir nebze olsun merhem olabilir.” dedi. 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —