CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremzedelere verilen kira yardımına dair İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Gerekçesinde ekonomik krizin etkilerinin deprem bölgesinde daha yıkıcı halde hissedildiğini vurgulayan Nermin Yıldırım Kara, “2022 yılı nüfus verilerine göre 6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 ilde yaklaşık 15 milyon yurttaşımız yaşamaktaydı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verilerine göre; yalnızca Hatay’da 1.686.043 kişi depremi doğrudan yaşamıştır. Yine yalnızca Hatay’da yaklaşık 260 bin konuta ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Buna istinaden; Hatay'da 177 konteyner kentte bulunan 51.421 hanede yaklaşık 200 bine yakın yurttaşımız kalmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin yıkıcı etkilerini de en fazla deprem bölgesindeki yurttaşlarımız yaşamaktadır. Deprem sonrasında, iktidarın geçici barınma için sunduğu iki seçenek depremzedeleri daha da büyük bir çaresizliğe sürüklemiştir.
Konteynerde kalma ya da kira yardımından faydalanma gibi iki seçenek arasında sıkışan birçok depremzede yurttaşımız, deprem sonrasında geçim kaynakları da yok olduğu için kira yardımını alarak çadırlarda yaşamayı tercih etmektedirler. Tüm bu yoksunluk neticesinde, ev sahibi için 5 bin TL, kiracı için 3 bin TL olan kira yardımını alıp çadırında mutfak masraflarını, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadırlar.” dedi.
KİRA YARDIMLARI ARTIRILMALI VE SÜRESİ UZATILMALI
Kira yardımlarının güncel ekonomik durum göz önünde bulundurularak güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım-Kara, “Bir diğer yandan, yaşadığımız enflasyonist ortamda, açlık sınırının Türk-İş verilerine göre 45.686 TL’yi bulduğu dönemde, yardım olarak verilen rakamlara kiralık ev bulabilmek Türkiye’nin hiçbir ilinde mümkün gözükmemektedir. Buna ek olarak; daha önce hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hem de AFAD tarafından kira yardımlarının bir yıl yapılacağına dair açıklamalar yapılmıştır. Deprem bölgesinde konutların ilerleme durumu da göz önünde bulundurulduğunda, kalıcı konutlara yerleşim kısa vadede mümkün gözükmemektedir. Bundan dolayı kira yardımlarının ekonomik parametreler de değerlendirilerek artırılması ve süresinin uzatılması gerekmektedir.” dedi.
Hatay Milletvekili Kara, Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle 4 soru sordu:
1) Hatay ve diğer deprem bölgelerinde, kira yardımından faydalanmak için çadırlarda yaşayan yurttaşlarımıza yönelik AFAD’ın bir eylem planı mevcut mudur?
2) Konteyner ya da kira yardımı şeklinde depremzedelere sunulan iki seçenek mevcut koşullara göre yeniden gözden geçirilecek midir? Yeni bir planlama oluşturulacak mıdır?
3) AFAD, ilgili bakanlıklarla da iletişime geçerek ev sahibi için 5 bin TL, kiracılar için 3 bin TL olarak belirlenen kira yardımı miktarını ekonomik koşullara göre yeniden güncelleyecek midir?
4) Kira yardımlarının 1 yıl boyunca verilmesi öngörülmüştür. Deprem bölgesinde kalıcı konutlar için yeterince adım atılmaması neticesinde; kira yardımının süresi uzatılacak mıdır?
YURTTAŞLAR ÇADIRA MAHKUM EDİLİYOR
İktidar mensubu vekillerin demeçlerini eleştiren Nermin Yıldırım Kara, “‘Elhamdülillah her şeyi yaptık’ diyerek, Ankara’dan depremzedelerin sorunları çözülmüyor. Yönetilemeyen ekonominin en acı sonuçlarını yine depremzedeler yaşıyor. Depremzedelere sunulan iki seçenek, ya konteyner ya da kira yardımı, her şeyini kaybetmiş depremzedeler için hiçbir şekilde çözüm olmuyor. Sırf mutfak masraflarını, çocuklarının okul masraflarını karşılamak için 3 bin lira, 5 bin lira kira yardımı alan depremzedeler çadırlara mahkûm oluyor. Konteyner yardımından faydalanmayı düşünseler, geçimlerini sağlayacakları bir kaynakları yok. Bugün 3 bin, 5 bin liraya da Türkiye’nin hiçbir yerinde kiralık ev bulabilmek mümkün değil. Söz konusu kira yardımı 1 yıllık olarak öngörülüyordu. Bizim talebimiz enflasyonist ortam da göz önünde bulundurularak, bu rakamların güncellenmesi ve süresinin uzatılmasıdır. Kısa vadede konut sorununun da çözülemeyeceği, yapılan ihale sayılarından belli.” dedi.
9121,78%1,00
34,51% 0,15
36,45% 0,29
2959,15% 0,83
4929,17% 0,00