CHP'Lİ DENİZ YAVUZYILMAZ CENGİZ HOLDİNG'E GİDEN İHALEYİ ANLATTI

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Sinop’un Boyabat ilçesi Karaburun bölgesinde maden tesisi kurmak için yapılan ihalenin Cengiz Holding'e verileceğini söyledi ve ihalenin detaylarını anlattı.

GÜNDEM 11.10.2024 12:31:00 0
CHP

Sözcü'de yer alan habere göre, Sinop’un Boyabat ilçesi Karaburun bölgesindeki maden sahası için 15 Ekim günü dev bir ihale yapılacak. Maden Tetkik ve Arama’nın (MTA) rakamlarına göre bölgede 79 milyon 800 bin ton maden rezervi bulunuyor.
Rezervde üretilebilir durumda 1 milyon 220 bin ton bakır, 177 bin ons altın, 279 bin ton da çinko var.  Yine MTA’ya göre rezervin mali değeri 13.3 milyar dolar yani 456 milyar lira. İhalenin bedeli ise 3.5 milyar lira. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz bakır maden sahası tesisi kurmak için yapılacak ihalenin Cengiz Holding’e verileceğini söyledi.
Yavuzyılmaz ihaleyle ilgili şu bilgiyi verdi:

Bu alanda bizzat MTA tarafından belirlenen 13.3 milyar dolarlık bakır, altın ve çinko rezervi var. Maden Sahasında üretilecek bakırın piyasa değeri ihale şartnamesine göre bizim yaptığımız hesaplamalarla birlikte 100 milyar lira. Ancak sahanın rekabetten uzak bir şekilde ihale bedeli 3 buçuk milyar lira. Aradaki fark 28 kat.

İHALEYİ 3,5 MİLYARA ALACAK 100 MİLYAR KAZANACAK
İhaleyi 3.5 milyara alacak olan şirket 10 yıl üretim yapacak. Bu sürede ihaleyi alacak firma 100 milyar lira değerinde maden elde edecek ve bunun sadece yüzde 1’ini MTA’ya verecek. 10 yıl sonra da alandaki 13 milyar dolarlık rezerv tamamen kendisinin olacak.

İZABE TESİS ŞARTI ARANIYOR
Şartnamede ihaleye girecek firmanın izabe tesisine sahip bulunması hükmü var. Bakırı zenginleştiren bu tesis, sadece Cengiz Holding’de var. Samsun’daki bu tesisi 2004’te 33 milyon dolara devletten özelleştirmeyle aldılar. Aynı tesisi bugün kurmak 300 milyon dolara mal oluyor. İhaleye tek firma katılsa ve rekabet oluşmasa bile, izabe şartı nedeniyle maden sahasını Cengiz Holding ya da onun adına girecek firma alacak.

Cengiz Holding Türkiye’deki bakır  üretimini sağlayan tesisi 2004 yılında AKP marifetiyle devletten özelleştirme yoluyla çok cüzi bir rakama 33 milyon dolara devraldı bugün itibarıyla aynı tesisi kurmak istese bir başka şirket 300 milyon dolar gibi bir rakama ihtiyacı var. Bu şekilde yapılan ihalelerde Cengiz Holding’i devasa bir avantaja kavuşturuyor. Bu şekilde yapılan ihalelerle bakır maden sahalarını adeta topluyor. Kendisi doğrudan ihaleye girerek de alabiliyor, kendisini gizlemek istediğinde ise bir başka şirket aracılığıyla da.

Ankara’daki Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) binasında yapılacak olan ihaleyi, rekabet oluşmasa dahi, izabe tesisi şartı nedeniyle Cengiz ya da devir amacıyla onun adına girecek bir firma alacak. Daha önce Elazığ’da benzer bir ihaleye yapılmış, izabe tesisi kuracağı vaadi ile ihaleyi alan şirket kısa süre sonra bundan vazgeçip alanı Cengiz’e devretmişti. Yeni ihalede de Cengiz Holding’in adının tartışılmasını önlemek amacıyla aynı taktiğin uygulanabileceği belirtildi.  

2024'TE ÖZELLEŞTİRMEYE ALDILAR
Eti Bakır Samsun Tesisi, Karadeniz’deki bakır cevheri yataklarını değerlendirmek üzere 1973’te kuruldu. Sitesinde yer alan bilgiye göre Türkiye’nin cevherden bakır elde eden tek fabrikası. 2004’te özelleştirme kapsamında Cengiz Holding tarafından 33 milyon dolara devralınan tesis faaliyetlerine Eti Bakır A.Ş. adı altında devam ediyor.

İHALENİN KAZANILMASI AÇISINDAN HİÇBİR AVANTAJLI DURUM YOK
Öte yandan Sözcü gazetesi CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın Boyabat ihalesine ilişkin iddialarını Cengiz Holding’e sordu.

Holdingin cevabı şöyle oldu:
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Sinop ili sınırları dahilinde bulunan ER:3416434 sayılı IV. Grup maden sahasının bakır uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması veya kurulu tesiste kapasite artışı yapılması şartı ile ihale edilmesine dair ihale ilanı 20.09.2024 tarihli Resmi Gazete’de ilan edilmiştir. Bu ihale ve şartnamesi hakkında şirketimiz, kamuoyu ile eş zamanlı bilgi sahibi olmuştur.
Bahse konu ihale, maden mevzuatı hükümlerinde öngörüldüğü şekilde kapalı teklif ve açık artırma ihale usulüne göre yapılacaktır. Şartname ve ihale dokümanlarına göre teklif sahibinin yılda asgari 2.000.000 ton tüvenan cevheri ve bu tüvenan cevherinden yılda asgari 20.000 ton bakır uç ürünü üretecek nitelikte tesisi 4 yıl içinde kuracağını taahhüt etmesi, ihaleye katılım için yeterlidir. Ayrıca MAPEG’e başvuru halinde bu sürenin 5 yıla çıkarılması da mümkündür.

TÜM DÜNYADA BÖYLE...
Dolayısıyla bu konuda mevcut bulunan izabe tesisin kapasitesinin artırılması veya belirlenen sürede tesis kurulacağının taahhüt edilmesi arasında ihalenin kazanılması açısından hiçbir avantajlı durum bulunmamaktadır. Öte yandan tüm dünyada; aralarında madenciliğin de bulunduğu bazı stratejik alanlarda yapılan ihalelerde, ürünün yarı mamul olarak yurt dışına satılmasını önlemek ve katma değeri ülkede tutmak için uç ürün tesisi şartı aranmaktadır.

DENİZ YAVUZYILMAZ: İPTAL EDİLMELİ
İhale kamu payının açık artırması usulüyle yapılsa, devlet üretimden yüzde 25’e kadar pay alabilecek. CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Bu payın yüzde 1’de bırakılması akıl alır gibi değil. İhale ya iptal edilmeli ya da şartları değiştirilip kamu zararına olacak hükümler ve gelir kaybı ortadan kaldırılmalı” dedi.
Kaynak: Sözcü

 

  • BIST 100

    9955,41%0,07
  • DOLAR

    39,85% 0,11
  • EURO

    46,99% 0,07
  • GRAM ALTIN

    4269,51% 0,99
  • Ç. ALTIN

    6644,83% 0,00

BAHÇELİ 'YAPAY ZEKA, DUBLÖR' İDDİALARINA İLK KEZ YANIT VERDİ!

HATAY'DA İTFAİYE ARACI ALEVLERİN ARASINDA KALDI!

KENDİNİ MESİH İLAN EDEN TARİKAT LİDERİ HAPSİ BOYLADI

BAKAN IŞIKHAN'DAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM AÇIKLAMASI

LEMAN'DAN HZ. MUHAMMED AÇIKLAMASI! İSTANBUL'DA DÜN GECE NELER OLDU?

İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ŞAFAK VAKTİ BASKINI TUNÇ SOYER VE CHP’Lİ İSİMLER GÖZALTINDA

FİLİSTİN İÇİN 500 BİN EURO'YU TOPLADI, KARISINA HARCADI!

İMAMOĞLU; SÖZDE DEĞİL, PRATİKTE HALKIN YANINDA OLACAK BİR YÖNETİM PLANLIYORUZ

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU: ASLİ GÜNDEMİMİZDEN KOPMUYORUZ

HATAY’DA ORMAN YANGINI YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI: 1800 KİŞİ KURTARILDI

VALİ MASATLI: "CAN KAYBI YOK, ANCAK TEHLİKE SÜRÜYOR"

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KURULTAY DAVASI TEPKİSİ…

TANAL’DAN LÜTFÜ SAVAŞ ÇIKIŞI: "AKP’NİN TRUVA ATI GİBİ DAVRANMAK CHP’YE İHANETTİR!"

ERDOĞAN’DAN EKONOMİ VE SİYASET MESAJI“SAKİN SULARA GEÇİŞ ZAMAN ALACAK”

İKTİDARIN KALEMLERİ DÖNDÜ: AHMET HAKAN KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI

KURULTAY DAVASINDA KARAR 8 EYLÜL’E KALDI: CHP'DEN SERT TEPKİ

HATAY ANTAKYA’DA ORMAN YANGINI

ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE SKANDAL: KILIÇLI SALDIRGAN TUTUKLANDI

TÜRKİYE ALEV ALEV: SADECE ORMANLAR DEĞİL, GELECEK YANIYOR!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN DAVA ÖNCESİ NET MESAJ

BİR GÜNDE 77 YANGIN MEYDANA GELDİ

FETÖ GÖLGESİNDE ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI..

CHP’DE DERİN KULİS: CEYLAN’A TELEFONLA DİZAYN TEKLİFİ!

SADECE 2 EV KURTULDU, BÖLGE TAMAMEN KÜL OLDU: FELAKET ŞEHİR ŞEHİR YAYILIYOR

CHP'NİN DUAYEN BAŞKANI'NDAN KILIÇDAROĞLU'NA ÇOK AĞIR SÖZLER!

NARİN CİNAYETİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK RAPOR HİNDİSTAN'DAN

TÜRKİYE YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

ERDOĞAN’DAN TARIM VE EKONOMİ MESAJLARI

GAZETECİ İRFAN DEĞİRMENCİ GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU’NDAN PARLAMENTER SİSTEM SÖZÜ: ÇÜNKÜ MİLLET BÖYLE İSTİYOR

Yükleniyor


BAHÇELİ 'YAPAY ZEKA, DUBLÖR' İDDİALARINA İLK KEZ YANIT VERDİ!

KENDİNİ MESİH İLAN EDEN TARİKAT LİDERİ HAPSİ BOYLADI

BAKAN IŞIKHAN'DAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM AÇIKLAMASI

LEMAN'DAN HZ. MUHAMMED AÇIKLAMASI! İSTANBUL'DA DÜN GECE NELER OLDU?

İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ŞAFAK VAKTİ BASKINI TUNÇ SOYER VE CHP’Lİ İSİMLER GÖZALTINDA

FİLİSTİN İÇİN 500 BİN EURO'YU TOPLADI, KARISINA HARCADI!

İMAMOĞLU; SÖZDE DEĞİL, PRATİKTE HALKIN YANINDA OLACAK BİR YÖNETİM PLANLIYORUZ

  • Salı 35.6 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 35 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Perşembe 35.4 ° / 19.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2