CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay üyelerinin AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması hakkında, “Halkı bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyoruz” dedi.
CHP, Yargıtay’ın TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi(AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan “yargı krizi” hakkında TBMM Grubu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı.
Özgür Özel, toplantının ardından Grup Toplantı Salonu’nda açıklamalarda bulundu.
“BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİYLE DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) son olarak Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasına neden olan ve kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen Dezenformasyonla Mücadele Yasası’nın ilgili maddesinin iptalini reddetmesinin ardından ifade özgürlüğü için basın meslek örgütleriyle direnmeye devam edeceklerini söyledi.
Özel konuyla ilgili olarak, “Bugün Anayasa Mahkemesi önünde basın emekçileri vardı. Beklentileri sansür yasasının iptal edilmesiydi. Tolga Şardan’ı hapse atan Sansür Yasası iptal edilsin diye beklediler ama Anayasa Mahkemesi Sansür Yasası’nı oy çokluğuyla kabul etti. Basın meslek örgütleriyle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“DÜPEDÜZ DARBE GİRİŞİMİDİR”
Özgür Özel, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM kararını kabul etmeyerek suç duyurusunda bulunmasını, “Bu karar düpedüz darbe girişimdir” sözleriyle değerlendirdi.
Halkı mücadeleye çağıran Özel, “Kriz AKP – MHP krizidir. Kriz, AKP içindeki kliklerin krizidir. Halkı da bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyorum. Kim bu darbeye direnirse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bu darbeye karşı direnirse -ki direnmesi gerekmektedir- burada Anayasa Mahkemesi kararını bekleyerek demokratik bir tavır sergilemiştir. Numan Kurtulmuş direnecekse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır. Yargıtay bu kararında Anayasa Mahkemesi’ne meydan okumaktadır. Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusu akıldan, matematikten uzak bir karardır” dedi.
NUMAN KURTULMUŞ’A ÇAĞRI: GÜN SUSMA GÜNÜ DEĞİL
Özgür Özel, Can Atalay’ın milletvekili olması nedeniyle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da sorumluluğu olduğunu belirterek Numan Kurtulmuş’u TBMM’yi “Adalet Oturumu” için toplantıya çağırma çağrısı yaptı. Numan Kurtulmuş’un toplantı çağrısı yapmaması, ya da toplantı çağrısının reddedilmesi durumunda TBMM’de adalet nöbetine başlayacaklarını belirten Özel taleplerini şu şekilde sıraladı:
“Cumhuriyet Halk Partisi olarak 24 saat içinde atacağı adımlar ve beklentiler şu şekildedir:
Numan Kurtulmuş, grubu bulunan bütün partilerin genel başkanlarını kendisinin başkanlığında bir danışma kuruluna davet ediyor. TBMM’yi toplantıya çağırarak bir adalet oturumu toplayarak duruma nasıl el koyacağını konuşmaya davet ediyoruz. Bu toplantının yapılmaması durumunda acil randevu talep edeceğiz.
Cumhuriyet Halk Partisi bir adalet oturumu talebinde bulunacak ve gerekirse kapalı oturum talep edeceğiz.
Yok Cumhur İttifakı biz aramızda didişiriz ama sizinle bir araya gelmeyiz diyorlarsa biz Adalet oturumu talebimizi iletiriz. Reddedilirse biz adalet oturumunu bu Meclis’te yapacağız ve Meclis’i terk etmeyeceğiz. Bir grubu temsil eden 20 milletvekili bu adalet oturumunu sürdürecektir. Bu anayasaya sahip çıkmak ve adalet için yemin ettik. Sadece Meclis’te değil, tüm halkı, milletvekillerini, parti gruplarını direnmeye çağırıyoruz. Tüm anayasacıları, geçmişte anayasa çalışmalarında bulunmuş herkesi açıklama yapmaya çağırıyoruz. Gün susma günü değildir. Tarih susanları da yazacaktır, direnenleri de yazacaktır.”
“HEM MECLİS’TE HEM SOKAKTA DİRENECEĞİZ”
Özgür Özel son olarak Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü toplantı kararını desteklediklerini belirterek hem Meclis’te hem sokakta direneceklerini vurguladı. Özel, “Türkiye Barolar Birliği’nin yarınki toplantısını destekliyoruz. Onların direnişine karşı onların mücadelelerine karşı birer nefer olarak nerede olmamız gerekiyorsa olacağız. Hukuksuzluğa direneceğiz, teslim olmayacağız” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55