BULGAR VATANDAŞLARINA DA PASAPORT SORULMAYACAK

BULGAR VATANDAŞLARINA DA PASAPORT SORULMAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Bulgar komşuların işi kolaylaştı.

Bulgaristan kimlik kartı bulunan kişilerin Türkiye’ye yapacakları turistik veya transit geçişi amaçlı seyahatlere 90 gün süreli vize muafiyeti sağlandı. Ancak Bulgaristan’a girişlerde Türklerden hala vize istenmesi tepkilere neden oldu. Siyasiler kararı eleştirerek “Süper güç olacaktık. A101 olduk” dedi.
TÜRKİYE 91 ÜLKEYE MUAFİYET SAĞLADI AMA TÜRKLER 6 ÜLKEYE KİMLİKLE GİREBİLİYOR
Avrupa’dan Afrika’ya 91 ülkeye vize muafiyeti tanıyan Türkiye, Bulgaristan’ı da listeye dahil etti. Komşuya pasaportsuz 90 gün Türkiye’de kalma hakkı getirildi. Ancak Bulgaristan’a girişlerde Türklerden vize istenecek olması eleştiri konusu oldu. Norveç’le vize anlaşmasında da benzer tablo oluşunca ‘Türk vatandaşları sadece 6 ülkeye kimlikle girebiliyor. Karşılıklılık ilkesi nerede kaldı’ tartışmaları alevlendi.
BİRKAÇ YIL ÖNCE BİZ ‘UCUZ’ BULGARİSTAN’A KOŞUYORDUK ŞİMDİ ONLAR AKIN EDİYOR
Sınırı açan düzenleme ekonomik dönüşümün de çarpıcı yansıması oldu. Türkler daha birkaç yıl öncesine kadar ucuz tatil ve alışveriş için Bulgaristan’a giderken TL yılbaşından bu yana yüzde 28’den fazla değer kaybedince tablo tersine döndü. Cebine euro koyan komşular Edirne’ye akın ederek bavullarını doldurmaya başladı. Esnafın yüzünü güldüren Bulgarlara jest ‘yeter ki döviz gelsin’ yaklaşımını ortaya koydu.