Bronkoskopinin neden yapıldığını açıklayan Uzm. Dr. Özlem Berktaş, “Bronkoskopi; akciğer ve solunum yollarındaki sorunları teşhis ve tedavi etmeye yardımcı olan bir işlemdir. Bronkoskopi işleminde; ince, plastik bir kamera tüpü ile akciğerler ve solunum yolları incelenmektedir.
Bronkoskopiyi en sık olarak; akciğerde tanımlayamadığımız, nedenini bulamadığımız herhangi bir leke olduğunda, ne olduğunu anlamak için, tanı koymak amaçlı da yapılabilir; hastayı tüberküloz olarak düşünürüz, balgam veremez, balgam tahlilini almamız gerekir, bronkoskopi ile o yolları yıkayıp balgam alma amaçlı da kullanabiliriz” açıklamasında bulundu.
Bronkoskopi nasıl uygulanır?
Burun veya ağız yoluyla gerçekleştirilen bronkoskopi ile akciğer kanseri teşhisi konulabildiğini ifade eden Uzm. Dr. Özlem Berktaş, “Günümüzde sıkça karşılaştığımız akciğer kanserine bronkoskopi yardımıyla da teşhis koyuyoruz.
Bazı durumlarda bronşun içine yakın bir bölgeyse, bronkoskopi yardımıyla, sırta ya da göğüs duvarına yakın bir bölgeyse dışarıdan iğne ile girip parça alıyoruz. Ne kadar erken teşhis olursa, o kadar cerrahi yöntem ve kurtulma olabiliyor. Herhangi bir öksürük, balgam, kan tükürme gibi şikâyeti olanlar, mutlaka doktora başvurmalıdır.
Sigara kullananlar, mutlaka 6 ayda bir akciğer filmi çektirmelidir. Sık sık akciğer filmi veya tomografi çektirmek doğru değil, ama şikayeti olan her hasta mutlaka doktora gitmelidir. Sigaranın, akciğer kanserlerinin en önemli sebebi olduğu unutulmamalıdır” dedi.