BORİS JOHNSON İSTİFA ETTİ

İngiltere Başbakanı Johnson, Başbakanlık Konutu önünde basın mensuplarının karşısına çıktı. Son dönemde istifa etmesi yönünde hem kurmayları hem de kamuoyunun baskısı altında ezilen Johnson, görevi bıraktığını resmen açıkladı.

DÜNYA 7.07.2022 16:10:00 0
BORİS JOHNSON İSTİFA ETTİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Başbakanlık Konutu önünde basın mensuplarının karşısına çıktı. Son dönemde istifa etmesi yönünde hem kurmayları hem de kamuoyunun baskısı altında ezilen Johnson, görevi bıraktığını resmen açıkladı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugün beklendiği istifasını açıkladı… Sabah saatlerinde İngiliz medyası Johnson’ın istifa kararı aldığını duyurmuş ve yerine gelecek isimler için de bazı iddialarda bulunmuştu.
24 SAATTE HER ŞEY DEĞİŞTİ
24 saat önce “istifa etmeyeceğim” diyen Johnson, başbakanlık konutu Downing 10 Numara önünde yaptığı açıklamada, “İstifa edeceğim” dedi.
Johnson’ın üzgün olduğu görüldü.
Johnson açıklamasında, “Yeni bir lider seçilmesi kararı açıkça Muhafazakar Parti’nin isteğiydi. Yeni bir lider seçme süreci şimdi başlıyor. Gelecek hafta bir takvim açıklanacak ve yeni bir lider göreve başlayana kadar ben görevde kalacağım” dedi.
“DÜNYANIN EN İYİ İŞİYDİ”
Johnson, “Bu kadar çok mücadele ettim çünkü bunun benim görevim olduğunu düşündüm. Başbakanlık başlı başına bir eğitim süreciydi. Başarılarımdan dolayı çok gururluyum” ifadesini kullandı. Johnson ayrıca yeni yönetimin Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğini dile  getirdi.
Johnson, basın açıklamasından sonra Downing 10 Numara’ya geri döndü.
İngiliz kamuoyuna ve eşi Carrie’ye teşekkürlerini ileten Johnson, “Siyasette kimse vazgeçilemez değildir. Dünyanın en iyi işini bırakmak zorunda kaldığım için üzgünüm” ifadesini kullandı.
Johnson, “Elbette planımızda olan fikirleri ve projeleri gerçekleştiremeyecek olmak acı verici” dedi.
Johnson’ın eşi de konuşmayı bebeğiyle takip etti.
BORIS JOHNSON'IN YERİNE KİM GEÇECEK?
Boris Johnson'ın istifası beklenirken İngiliz medyası yerine geçebilecek isimleri de sıraladı…
Johnson'ın istifa etmesi durumunda öne çıkan adaylar şu şekilde:

Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın da favoriler arasında gösterildiği belirtiliyor.

LIZZ TRUSS: 46 yaşındaki muhafazakar siyasetçi İngiltere'nin dış siyasetinde öne çıkan isimlerden biri. Eylül ayından beri Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Truss, İngiltere'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki aktif pozisyonunun mimarı olarak biliniyor. İngiliz kamuoyu Truss'ı İngiltere'nin ikonik başbakanı Margaret Thatcher'a benzetiyor.

Irak doğumlu Nadhim Zahawi, öne çıkan isimlerden biri.

NADHIM ZAHAWI: İngiltere'nin yeni ekonomi bakanı olarak atanan Zahawi, bir girişimci ve ülkenin en zengin isimlerinden biri. Petrol endüstrisinde yatırımları bulunan ve kimya mühendisliği eğitimi alan Zahawi'nin ailesi Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminden kaçarak İngiltere'ye gelmişti. Zahawi'nin İngilizceyi İngiltere'de öğrendiği biliniyor. Zahawi, Johnson'a istifa çağrısında bulunan bakanlardan biri.

RISHI SUNAK: Bir dönemin “altın çocuğu” olarak bilinen Sunak'a destek bu yılın başında eşinin vergi kaçırdığı iddialarıyla darbe almıştı. Sunak ayrıca Başbakanlık Konutu Downing 10 Numara'da Covid-19 kısıtlamaları olduğu dönemde düzenlenen partilere katıldığı için para cezası almıştı.

BEN WALLACE: 52 yaşındaki savunma bakanı son dönemdeki performansı ve ilişkileriyle birlikte öne çıkan isimlerden biri oldu. Daha önce başbakanlığa sıcak bakmadığını söyleyen Wallace için İngiliz basını, “Bu fikri, parti tabanından gelen destekle değişebilir” yorumunu yaptı.

JOHNSON’I İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇ

İngiltere Başbakanı, 2020 ve 2021 yıllarında Başbakanlık konutunda verilen partilerle Covid-19 kurallarını ihlal ettiğinin ortaya çıkmasından sonra hem lideri olduğu Muhafazakar Parti tarafından hem de muhalefet liderleri ve halk tarafından eleştirilmişti.

Bunun yanı sıra ülkede Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle ekonomik olarak da zor günler geçiren İngiltere’de bardağı taşıran son damla ise Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Lideri Chris Pincher hakkındaki taciz iddiaları olmuştu.

Pincher hakkındaki taciz iddialarını bilmesine rağmen onu bu göreve getirmekle suçlanan Johnson'a tepki olarak hem İngiliz kamuoyu hem de kabinesi adeta bir araya gelerek İngiltere Başbakanı'na karşı durmuştu.

Anahtar Kelimeler: BORİS JOHNSON İSTİFA
  • BIST 100

    10275,8%0,46
  • DOLAR

    39,95% 0,26
  • EURO

    47,02% 0,19
  • GRAM ALTIN

    4260,23% -0,32
  • Ç. ALTIN

    6806,93% 0,00

KARTALKAYA FACİASINDA İLK DURUŞMA: 32 SANIK HÂKİM KARŞISINDA

AYŞE BARIM'IN İLK DURUŞMASI BUGÜN

MSB: "METAN GAZINDAN ETKİLENEN 3 ASKER DAHA ŞEHİT OLDU"

İMAMOĞLU AKP'Lİ SİYASETÇİLERE, BÜROKRASİYE VE İŞ DÜNYASINA SESLENDİ

DEM PARTİ’DEN CHP’YE DESTEK ZİYARETİ: “BU BİR SİYASİ OPERASYONDUR”

DEM PARTİ HEYETİ, ABDULLAH ÖCALAN İLE GÖRÜŞTÜ

PENÇE-KİLİT HAREKÂTI BÖLGESİNDEN ACI HABER: 5 ASKER ŞEHİT OLDU

ÖMER ÇELİK'TEN ÖZEL'E YANIT: '"SANDIK CUMHURBAŞKANIMIZIN EN KIYMETLİ YOL ARKADAŞI"

TUNCER BAKIRHAN: "TÜRKİYE YENİDEN DEMOKRATİK YOL BULMAK DURUMUNDA"

FETÖ’CÜ ESKİ SAVCI MUHAMMED YAKUT’UN CENAZESİNDE

ÖZGÜR ÖZEL AMASYA’DAN SESLENDİ: EGEMENLİĞİ MİLLETTEN ALMAK İSTİYORLAR

AKP’Lİ MÜCAHİT BİRİNCİ’DEN TEPKİ ÇEKEN PAYLAŞIM…

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MUHİTTİN BÖCEK TUTUKLANDI

CHP OPERASYONLARINA ÖZEL’DEN SERT TEPKİ; SANDIĞI KALDIRMANIN PROVASI

ERDOĞAN'DAN İMAMOĞLU VE CHP YORUMU: "BAĞIMSIZ YARGININ KARARLARINI BEKLESİNLER"

LEMAN PROTESTOLARI BÜYÜDÜ: AKADEMİSYEN ASLI AYDEMİR TUTUKLANDI

HÜDA PAR'DAN MECLİS'E CUMA NAMAZI İÇİN İZİN TEKLİFİ

GÖZALTI DALGASI SONRASI CHP MYK ACİL TOPLANDI!

ZEYDAN KARALAR’DAN GÖZALTI SONRASI İLK SÖZLER: “ETKİLİ SİYASETÇİLERİ SUSTURMAK İSTİYORLAR”

CHP'Lİ BELEDİYELERE GENİŞ ÇAPLI OPERASYON: ARALARINDA 3 BELEDİYE BAŞKANI DA VAR

HATAY’DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

CHP'Lİ KARA’DAN DÖRTYOL’DAKİ YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

DÖRTYOL’DA ALEVLER İKİ MAHALLEYE DAYANDI: TAHLİYE ÇAĞRISI YAPILDI

MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMASINI YIRTMIŞTI: DORUK DÖRÜCÜ SERBEST BIRAKILDI

CHP KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ KEZ "GÖREVSİZLİK" KARARI

NİHAT GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

HATAY DÖRTYOL’DA ORMAN YANGINI…

AKP'Lİ ÜYENİN 'TÜRKİYE HUKUK DEVLETİDİR' ÇIKIŞI BELEDİYE MECLİSİNİ GÜLDÜRDÜ

İZMİR'DE SİYASİ DEPREM: TUNÇ SOYER TUTUKLANDI!

MANAVGAT BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINDA

Yükleniyor


İRAN MECLİSİ ONAYLADI: ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİ AJANSI'YLA İŞBİRLİĞİ ASKIYA ALINIYOR

ORTADOĞU'DA ÇATIŞMALARDA 10'UNCU GÜN: ABD DE ARTIK CEPHEDE

ABD İRAN’DAKİ NÜKLEER TESİSLERİ VURDU, ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN TEPKİ GELDİ…

WSJ: TRUMP İRAN'A HAREKAT PLANINI ONAYLADI ANCAK "VUR EMRİ" VERMEDİ

ÇATIŞMALARDA 5. GÜN: İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI BAŞLATAN İRAN'DAN "SALDIRILAR YOĞUNLAŞACAK" MESAJI

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ESKİ ABD BAŞKANI JOE BİDEN'A KANSER TEŞHİSİ KONULDU

  • Pazartesi 36.6 ° / 20 ° Güneşli
  • Salı 35.2 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.4 ° / 19.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2