Tarih: 25.07.2024 12:22

Biden, adaylıktan çekilme gerekçelerini anlattı: “Ulusumuzu birleştirmenin en iyi yolu bu”

Facebook Twitter Linked-in

(ANKARA) - ABD Başkanı Biden, 21 Temmuz Pazar günü, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık yarışından çekilmesiyle ilgili ilk kez Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçerek aldığı kararın gerekçelerini anlattı. Biden, demokrasinin savunulması gereken bir dönemde olduklarını ve aldığı kararın bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Joe Biden, çarşamba gecesi Oval Ofis'ten televizyonda yayınlanan konuşmasında, Başkanlık adaylığından aniden çekilmesinden bu yana kamuoyuna yaptığı ilk açıklamanda, Başkanlık sürecindeki başarılarını anlattı. Ülkesini ve ülkesine hizmet etmeyi çok sevdiğini ve başkanlık görevinden büyük gurur duyduğunu vurgulayan Biden, demokrasinin savunulması gereken bir dönemde olduklarını, "Ulusumuzu birleştirmenin en iyi yolu bu" diyerek aldığı kararın bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

ABD basını ise Biden’ın Demokratların muhtemel başkan adayı Kamala Harris’e yönelik konuşmasını "tatmin edici" bulmadı. 

"Meşaleyi yeni bir nesle devretme zamanı geldi"

Başkanlık seçimleri için yeniden aday olup seçimlere aylar kala adaylıktan çekilen ilk Başkan olan Biden, "meşaleyi yeni bir nesle devretme zamanının geldiğini” yinelerken, “demokrasimizi kurtarmanın önüne hiçbir şey geçemez ve buna kişisel hırslar da dahildir" diye ekledi. 

Trump’tan Kamala Harris’e ağır sözler 

ABD basını, Biden’ın konuşmasında, kasım ayında Donald Trump'a karşı kaybedeceğinin giderek daha da netleşmesi nedeniyle istifa ettiğini dile getirmemesine dikkati çekti.  

Konuşmadan birkaç saat önce Kuzey Carolina'nın Charlotte kentinde düzenlenen bir mitingde Donald Trump, Biden'ın "çok kötü kaybettiği" için adaylıktan çekildiğini söyledi. Trump, partinin yeni muhtemel adayı Kamala Harris'e karşı "radikal sol bir deli" ifadelerini kullanarak, "her bir Biden felaketinin arkasındaki ultra liberal itici güç" olduğunu iddia etti.  

Biden'dan Kamala Harris’e övgü: "Benim için inanılmaz bir ortak ve ülkemiz için bir lider"

Demokratlar, Biden'ın, Başkan Yardımcısı ve muhtemel Başkan adayı Harris’e yönelik saldırıları çürütmek ve başkanlık görevlerini yerine getirmeye devam edebileceğine dair endişeleri kesin bir dille ele almasını bekliyordu. Buna yönelik Biden konuşmasında, Kamala Harris için "deneyimli, sert, yetenekli" ve "benim için inanılmaz bir ortak ve ülkemiz için bir lider" ifadelerini kullandı. Fakat Biden’ın konuşmasının bu kısmını kısa tutarak konuşmasında daha çok Benjamin Franklin'den bahsetmesi, ABD basınının ve kamuoyunun tepkisini çekti. 

Biden'ın gelecek ay Chicago'da yapılacak Demokratların kurultayında Kamala Harris'i tanıtmak ve ona yönelik saldırıları saf dışı etmek için bir şansı daha olabileceği söyleniyor. 

ABD Başkanı ayrıca NATO ile ilişkilerin güçlendirilmeye devam edileceğine vurgu yaparak, Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —