Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık; Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, altı yaşında imam nikahı ile evlendirdiği H.K.G. ile ilgili sürece ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta; “Çocuğunun bebeklik aşılarının olmadığı tespit edilerek, tedbir kararlarının çıkarılmasının ardından çocuğun bebeklik ve çocukluk dönemine ait aşılarının tamamlanması sağlanmıştır… Talebi doğrultusunda okuma yazma kursuna yönlendirilmiş, ilkokul diplomasını açık öğretim üzerinden alması sağlanmış, ortaokul eğitimine başlamıştır. Meslek edindirme kursuna yönlendirilen H.K.G. aşçılık sertifikası alarak istihdama katılımı sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, altı yaşında imam nikahı ile evlendirdiği H.K.G. ile ilgili süreci; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Yanıt, Kadıgil’in önergesine verdiği yanıtta şu bilgileri verdi:
“İstanbul ilinde, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Y.Z.G.’nin kızı H.K.G.; altı yaşında iken Vakfın talebelerinden K.İ. (15.01.1975 doğumlu) ile dini nikah kıyması, sonrasında resmi nikahla evlenmeleri, H.K.G.’nin altı yaşından itibaren K.İ. tarafından nitelikli cinsel istismara ve cinsel saldırıya maruz kalması iddialarına ilişkin olarak;
. Müşteki H.K.G. 30.11.2020 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, eşinin kendisine küçük yaştan itibaren cinsel istismarda bulunduğuna ve 2012 yılında yaşının tespiti yapılırken hastanede yerine bir başkasının kemik testine sokulduğuna ilişkin şikayetçi olmuş ve savcılık makamının yönlendirmesi ŞÖNİM’e götürülmüş, ŞÖNİM’den çocuğu M.E.İ. ile birlikte barınma hizmeti almıştır.
Bu bağlamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak;
. Eşi K.İ.’nin kendisi ve çocuğu hakkında kayıp ilanı vermesi ve yüksek can güvenliği riski nedeniyle H.K.G.’nin başka bir ilde bulunan Kadın Konukevi Müdürlüğü’ne kabulü gerçekleştirilmiştir.
. H.K.G. ile travma mağduru olması göz önünde bulundurularak psikolojik iyilik halinin güçlendirilmesine yönelik pek çok kez mesleki görüşme gerçekleştirilmiş, psikiyatri servisine yönlendirilerek tedavi programı uygulanmış ve psikolojik desteklerle sürekli desteklenmiştir. Söz konusu desteklerle duygu ve davranışlarının süreç içerisinde olumlu yönde geliştiği ve işlevselliğinin arttığı gözlenmiştir.
. Çocuğunun bebeklik aşılarının olmadığı tespit edilerek, tedbir kararlarının çıkarılmasının ardından çocuğun bebeklik ve çocukluk dönemine ait aşılarının tamamlanması sağlanmıştır. H.K.G. ve çocuğunun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, ekonomik olarak desteklenmiş, grup çalışmalarına da katılımı sağlanmıştır. Kuruluşumuz bünyesinde hizmet veren atölye çalışmalarına aktif katılımı sağlanmış ve bu durumunun psikoloji üzerinde olumlu etkiler gösterdiği gözlenmiştir.
. Talebi doğrultusunda okuma yazma kursuna yönlendirilmiş, ilkokul diplomasını açık öğretim üzerinden alması sağlanmış, ortaokul eğitimine başlamıştır. Meslek edindirme kursuna yönlendirilen H.K.G. aşçılık sertifikası alarak istihdama katılımı sağlanmıştır.
. Adresinin deşifre olmaması için gerekli güvenlik tedbirleri alınarak avukat aracılığıyla hukuki destek alması sağlanmıştır. Aile Mahkemesi’nde görülen boşanma davasına polis ve personel refakatinde güvenlik tedbirleri alınarak götürülüp getirilmesi sağlanmıştır.
. Talebi doğrultusunda ve mevcut tedbirlere rağmen adresi deşifre olduğu için 6284 sayılı Kanun kapsamında kimlik bilgi ve belgelerinin süresiz olarak değiştirilmesi sağlanmıştır.
. H.K.G.’nin şikayetlerine ilişkin 15.11.2021 ve 12.09.2022 tarihlerinde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan H.K.G. ile ilgili yürütülen soruşturma sonucunun akıbeti ve varsa ilgili karar veya iddianamenin İl Müdürlüğüne tebliği talep edilmiştir.
. Müşteki H.K.G.'nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu şikayetlerinin savcılıkça soruşturulması neticesinde, H.K.G.'nin cinsel istismara yönelik iddialar yönünden, K.İ.'nin ‘Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı (2004-2013 yılları arası), Nitelikli Cinsel Saldırı (2020 yılı)’ suçlarından, müştekinin annesi F.G. ve babası Y.Z.G.'nin ‘Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı’ suçundan cezalandırılması talebiyle iddianame düzenlenmiştir.
. İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, 27 Kasım 2022 tarihinde ilk tensip duruşması yapılarak, sanıkların tutuksuz yargılanmasına, tarafların dinlenilmesine, belirlenen duruşma günü davetiyesinin taraflara tebliğine ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza ihbarına, duruşmanın 22 Mayıs 2023 tarihinde saat 10:00'a bırakılmasına karar verilmiştir. Tensip zaptının 2 Aralık 2022 tarihinde Bakanlığımıza tebliği ile birlikte aynı gün davaya müdahillik talebinde bulunulmuştur. Bu hususlara ilişkin olarak da Bakanlığımızca kamuoyuna basın açıklaması yapılmıştır.
. 12 Aralık 2022 tarihinde mahkeme başkanlığına Bakanlığımızca sunulan beyan dilekçesinde, olayın kamuoyuna mal olması nedeni ile mağdurun ve çocuğunun daha fazla örselenmemesi, güvenliklerinin tehlikeye düşmemesi, sanığa uygulanan adli kontrol hükümlerinin bu şartlarda yeterli kalmayacağı ve isnat edilen suçun katalog suçlardan olması nedeni ile yargılamada tutukluluk tedbirinin uygulanması, duruşmanın yakın bir tarihe çekilmesi ve dosyada gizlilik kararına hükmedilmesi talep edilmiştir.
. Duruşmanın yakın bir tarihe çekilmesi talebimiz mahkemece kabul edilmiş olup, duruşma tarihi 30 Ocak 2023 saat 10.00 olarak belirlenmiştir. Mağdurun 2012 yılında kemik yaşının tespitine ilişkin yapılan usulsüzlüklere yönelik şikayeti üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada şüpheliler hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair karara karşı da Bakanlığımız avukatı tarafından itiraz edilmiştir.”