BAKAN ERSOY: BİZ FARKLI SEBEPLERLE DENETLEDİK, BİRİNCİ SORUMLULUK İŞLETMEDE

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de gerçekleşen yangında 78 kişinin ölümünün ardından canlı yayında açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 25.01.2025 01:43:00 0
BAKAN ERSOY: BİZ FARKLI SEBEPLERLE DENETLEDİK, BİRİNCİ SORUMLULUK İŞLETMEDE

Ersoy, "Biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. İtfaiye işi çok teknik bir konu. Bizim o kontrolörümüzün o yeterliliğe sahip olma şansı yok. Burada birinci sorumluluk, işletmede" dedi.Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de gerçekleşen yangında 78 kişinin ölümünün ardından canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Ersoy, Bolu Belediyesi'nin oteldeki denetimler sonucu tespit ettiği kusurları ihbar etmesi gerektiğini savunduğu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Biz farklı sebeplerle denetledik, biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. Ama denetime gitmeden önce bu otelin dosyasına bakıyorum. Ruhsatı var mı? Biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. İtfaiye işi çok teknik bir konu. Bizim o kontrolörümüzün o yeterliliğe sahip olma şansı yok. Burada birinci sorumluluk, işletmede."

Bakan Ersoy'un CNN Türk yayınındaki açıklamaları şöyle:
Faciada hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Sabahleyin İçişleri Bakanımızla birlikte olay yerine gittik ve olay yerini incelemelerde bulunduk. İlerleyen saatlerde durum netleşmeye başladı ve basın toplantısı yaptık. Bolu Belediye Başkanı Tanju Bey, basına açıklama yaptıktan sonra ben de açıklama yapma durumunda bulundum. Benim de iki küçük evladım var, insanlar hayatlarını kaybetti, ailelerinin tamamını kaybettiler. Bu kadar acılı bir süreçte kanal kanal dolaşmak istemedim. Aslında birkaç gün daha bekleyecektim ancak yayına çıkıp süreçle ilgili bilgi vermek istedim.
TURİZM MERKEZİNDE YETKİ KİMDE?
Kartalkaya'da turizm merkezlerinde iki yetkili var, İmar yetkisi ve otellerin belgelendirme süreci. Alan sınırlarından da İl Özel İdare yetkili. 2021 öncesi nasıldı? Belediye belgeli oteller vardı, bir de Bakanlık belgeli oteller vardı. Yani hem iş yeri açma hem de turizm işletme belgesi alıyorsunuz. 2021'den itibaren dedik ki biz, 'turizm çok büyüyor, sadece belediye belgeli olmasın, bakanlıktan turizm yetkisi alsın.' Şimdi belediye belgesi yeterli değil, bakanlık belgesi de alıyor.
Güvenilir Turizm belgesinden söz ediliyor. Bizim COVID zamanı geliştirdiğimiz bir sertifikasyondu. Sağlık ve hijyen açısından yapılmış bir sertifikaydı. Yani konunun yangın güvenliği ile bir ilgisi yok. İş yeri açmak için gerekli belgeleri almak zorundasınız. Kartalkaya'daki il özel idareye başvuruyor. Burada 5. madde itfaiye raporu. İtfaiye müdürlüğünden alacaksınız diyor.
Burada yetkili kurum sadece yetkililerdir. İlçe belediyesinde yeterlilik yoksa, il belediyesi. Kartalkaya'da iş yeri açmak belgesi için yangın belgesini Bolu Belediyesi veriyor. Bolu il sınırlarında olduğunuz için başka şehirden alamazsınız. İl sınırları içinde bağlı olduğunu itfaiye olmak zorunda. İş yeri açma ruhsatını takip eden kurum İl Özel İdaresi. Bunların uygunluklarına bakılıyor, uygunsa ruhsat veriyor.
Bize geldiğinde kontrolör yolluyoruz işletmeye. Biz kontrollerde turizmle ilgili kriterlere bakıyoruz. Biz iş yeri açma raporunu görünce 'tamam' diyoruz. Biz işletmenin niteliklerine bakıyoruz. 2022'de süreç bize geçti, 2022'ye kadar 40 yıllık bir süreçte bakanlık 100 tesis kapatmış. 40 yılda 100 küsür tesis kapatıldı, 2022 sonra 4380 tesis kapattırıldı. Yangın yeterlilik denetleme yetkisi sadece itfaiyelerde. Yangın yeterlilik belgesi gerekiyorsa mutlaka kendi itfaiyesinden alması gerekiyor. Mücavir alanın dışında olsa bile itfaiyeden alması gerekir.
RAPORDA 8 KUSUR ÇIKMIŞ
Bolu Belediyesi itfaiyesi raporunda 8 ana kusur çıkmış. Böyle bir eksiklik çıktıktan sonra geri çekme gibi bir şey olamaz. İtfaiyenin, İl Özel İdaresi ve İl Turizm Müdürlüğü'ne durumu bildirmesi gerekiyor. Bununla ilgili maddeler de var. Bence itfaiyenin ilgili kurumlara bunu bildirmesi gerekiyor. Bence bununla ilgili yükümlü. Kanun kısmını bir tarafa bırakıyorum. Vicdani olarak, etik olarak bunu gönüllü şekilde yapması lazım. İl Özel İdare ruhsatı düşürür, kapatma işlemini yapar.
Daha da kötü bir şey, belge geri çekiliyor. Onun yerine 70 metrekare bir yere rapor veriyor. Siz talep üzerine gidip tespit yaptınız. Oraya da otelin girişinde. Hani dışarıda deniliyor ya. Ana bina riskliyken oraya da vermemeniz lazım. Binanın genelini görüyorsunuz ama o güvensiz yerin yanında rapor veriyorsunuz. Yangın yetkilendirme belgesini veren kurum, denetimiyle de yetkili. Mevzuatta yetki var ama zorunluluk yok. Hangi periyotta gideceğinizi mevzuat size bakıyor. Yetkisi var ama zorunluluğu yok. Kartalkaya'daki bütün işletmeler, yangın yeterlilik belgesini Bolu Belediyesi İtfaiyesi'nden almış. Bu otelleri yangın açısından denetlemesi gereken de itfaiye. Denetleme yetkisi vardır ancak talep ederse denetler. Talep ederse zorunlu. Denetleme yetkisi verirsen, denetlemeye gidersin. Siz zaten bir işletmenin yangın yeterlilik belgesini veriyorsanız, denetlemekten sorumlu da sizsiniz. Zorunluluk yok. Keyfiyeti itfaiyeye bırakılmış ancak işletme talep ederse denetlemek zorunda. Alanın sorumluluğu İl Özel İdare'de ama bu itfaiyenin sorumluluklarını kaldırmıyor. Raporu geri çekme konusuyla ilgili benim şahsi görüşüm, bu açıklanabilir değil. Böyle bir ortamda kurumun buna kesinlikle izin vermemesi gerekiyor.
OTELDE YAPILAN BAKANLIK DENETİMİ
Biz farklı sebeplerle denetledik, biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. Ama denetime gitmeden önce bu otelin dosyasına bakıyorum. Ruhsatı var mı? Biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. İtfaiye işi çok teknik bir konu. Bizim o kontrolörümüzün o yeterliliğe sahip olma şansı yok. Burada birinci sorumluluk, işletmede. Her yeri korumak istiyorsanız, her yere kontrolör koymak durumundasınız. Yüzde yüz başarı sağlamak mümkün değil. Dava süreci çok önemli. Bu davanın sonucuna göre belki biz de mevzuatlarımızı düzenleyeceğiz.
Son 3 yılda çok yoğun bir çalışma yapıyoruz, bütün belgeleri ısrarlı şekilde istiyoruz. Tamamlayamayanları kapatıyoruz, kapatmaya da devam edeceğiz.
İtfaiye teşkilatı kurmak, İl Özel İdare'den istenecek, orada bir yer gösterilecek. Bu bizim sorumluluk alanımızda değil. İtfaiye'nin yetkisinde.
İş yeri açma çalışma ruhsatı varsa itfaiye raporu da vardır. İş yeri açma çalışma ruhsatının yenilenmesi, itfaiye raporunun da yenilenmiş olduğunu gösteriyor.

  • BIST 100

    10608,26%0,54
  • DOLAR

    42,04% 0,13
  • EURO

    48,83% -0,09
  • GRAM ALTIN

    5563,92% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 0,00

AKP'Lİ ÇERÇİOĞLU EMEKÇİ KADINLARIN SÖZLEŞMESİNİ İPTAL ETTİ!

AKP VE MHP, ‘ÇOCUK AÇLIĞI ARAŞTIRILSIN’ ÖNERGESİNİ REDDETTİ

KAYYUM SÜRECİNİN ARDINDAN ÖZGÜR ÇELİK İKİNCİ KEZ MAZBATASINI ALIYOR

İZMİR FOÇA’YI SEL VURDU! AFAD: BİR VATANDAŞ KAYIP

CHP’NİN İTİRAZI REDDEDİLDİ, BAYRAMPAŞA’DA BAŞKANVEKİLİ SEÇİMİ YENİLENİYOR

YENİ ŞAFAK HEM ALİ YERLİKAYA’YI HEM DANIŞMANINI HEDEF ALDI…

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN ÖZGÜR ÖZEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

ÖZGÜR ÖZEL’DEN DİKKAT ÇEKEN ÖZ ELEŞTİRİ: “HİÇ YETERLİ DEĞİL”

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

ÖNTÜRK SEL BÖLGESİNDE:TÜM EKİPLERİMİZ SAHADA …

İSKENDERUN EKONOMİSİNE DEV KATKI: ATAKAŞ PORT LHM 550’Yİ DEVREYE ALDI

CHP HATAY İL BAŞKANI HAKAN TİRYAKİ YENİDEN SEÇİLDİ

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN BİTMEYEN HESAP: CHP’Yİ MAHKEMEYE TAŞIDI, HIRSI DİNMİYOR

CHP HATAY İL KONGRESİ BAŞLADI: 538 DELEGE SANDIK BAŞINDA

İBB SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA MI GELİYOR? TAYYAR’DAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

STOLTENBERG ANILARINI YAZDI: ERDOĞAN’LA KAHVE VE SANDVİÇ DİPLOMASİSİ

ZİRVE ÖNCESİ DİPLOMATİK FIRTINA: TRUMP, PUTİN GÖRÜŞMESİNİ İPTAL ETTİ

KENAN İMİRZALIOĞLU GERİ DÖNÜYOR: “AİLE BİR İMTİHANDIR”A DUDAK UÇUKLATAN ÜCRET!

KIBRIS GERİLİMİ MECLİS’E TAŞINDI: ÖZEL’DEN BAHÇELİ’YE YANIT

BAKAN TEKİN AÇIKLADI: OKUL KAYITLARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

MATTİA AHMET MİNGUZZİ’NİN KATİLLERİNE 24’ER YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

TÜLAY HATİMOĞULLARI: EKREM İMAMOĞLU VE TÜM SEÇİLMİŞLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

SİLİVRİ” ÇIKIŞI SONRASI ERDOĞAN’DAN BAŞARIR’A 250 BİN TL’LİK DAVA

BAHÇELİ’NİN SEÇİM RAHATSIZLIĞI SÜRÜYOR: “KATILIM AZ, ÇÖZÜM TÜRKİYE’YE KATILIM!

TİP’Lİ ATALAY’DAN ‘HATAY YENİDEN DOĞUYOR’ VİDEOSUNA TEPKİ: “MAKYAJLI GÖRÜNTÜLERLE GERÇEK GİZLENEMEZ!”

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA DUYURDU: 50 İLDE DEV FETÖ OPERASYONU

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÜBRE ÜRETİCİSİ GÜBRETAŞ’TA GREV 111’İNCİ GÜNÜNE GİRDİ.

SARAY'IN KALEMİNDEN KILIÇDAROĞLU'NA: 'MUM GİBİ ERİDİ'

7 BELEDİYE BAŞKANINA ŞOK İDDİANAME: 415 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İTSO BAŞKANI LEVENT HAKKI YILMAZ, BERLİN’DE TÜRK-ALMAN TİCARET BULUŞMASINDA

Yükleniyor


AKP VE MHP, ‘ÇOCUK AÇLIĞI ARAŞTIRILSIN’ ÖNERGESİNİ REDDETTİ

KAYYUM SÜRECİNİN ARDINDAN ÖZGÜR ÇELİK İKİNCİ KEZ MAZBATASINI ALIYOR

İZMİR FOÇA’YI SEL VURDU! AFAD: BİR VATANDAŞ KAYIP

CHP’NİN İTİRAZI REDDEDİLDİ, BAYRAMPAŞA’DA BAŞKANVEKİLİ SEÇİMİ YENİLENİYOR

YENİ ŞAFAK HEM ALİ YERLİKAYA’YI HEM DANIŞMANINI HEDEF ALDI…

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN ÖZGÜR ÖZEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

  • Cuma 27 ° / 16.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.3 ° / 15.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.1 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 9 5 3 1 4 16
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 9 3 4 2 1 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 9 1 4 4 -2 7
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 9 0 4 5 -14 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 9 1 8 0 -12 3