AYM'NİN CAN ATALAY KARARI TBMM GENEL KURULU'NDA OKUTULDU

Anayasa Mahkemesi'nin TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğuna ilişkin kararı TBMM Genel Kurulu'nda okundu.

GÜNDEM 16.04.2025 20:08:00 0
AYM

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'a ilişkin kararı okutan Gülizar Biçer Karaca tepki göstererek "Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum." dedi.Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda 30 Ocak 2024'te Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararının okunması ve TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itiraz sonrası verilen, "yok hükmünde" kararı TBMM Genel Kurulu'nda okundu. 

BAZI AKP'Lİ VEKİLLER GENEL KURULU TERK ETTİ

Kararın okunduğu sırada bazı AKP milletvekilleri, Genel Kurul'u terk ederken, bazıları "yaptığınız çok yanlış" diyerek tepki gösterdi.TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Toplantıda, dün gece kalp krizi geçirerek uzun süren bir ameliyat geçiren ve yoğun bakıma alınan Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun dileklerine ilişkin konuşmalar yapıldı.

Konuşmaların ardından, Gülizar Biçer Karaca şunları söyledi:

-Şimdi yapacağım konuşmayı, Sayın TBMM Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder'in eminim en çok memnun olacak en çok mutlu olacağı bir konuşma. İnanıyorum ve diliyorum, aramıza sağ salim döndüğünde bu konuşmadan dolayı, ilk memnuniyet ifadesinde bulunacak kişinin kendisi olacağını burada ifade etmek isterim.

-Değerli milletvekilleri, Anayasa'nın 6'ncı maddesinde, arkamızda yazılı olan ve anayasanın amir hükmü olan egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu düzenlemesini bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. Önümüzdeki hafta Ulusal Egemenlik Haftası'nı hep birlikte bu Mecliste bir araya gelerek konuşacağız ve o gün millet egemenliğinin, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, milletin bu egemenlik hakkını belirli süre için seçtiği biz ve siz sayın milletvekilleri aracılığıyla kullanması yönündeki düzenlemeyi hepimiz bir kez daha hatırlamak durumundayız.

-Bu nedenle, Hatay halkının iradesiyle seçilmiş Hatay Milletvekili Sayın Can Atalay, bugün Anayasamızın 6'ncı maddesinde düzenlenmiş olan ve kayıtsız şartsız egemenlik hakkını burada temsil etmek üzere seçtiği, sayın milletvekili arkadaşımızın seçildiği günden bu yana burada o üzerine aldığı görevi ifa edemediği, bu nedenle bunun egemenlik hakkının kullanımında Anayasaya ve hukuk düzenine uygun olmadığı defalarca dile getirildi. Bu nedenle anayasamızın 153'üncü maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları başta yasama organı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bağlayıcı olduğu aşikar olması ve amir hüküm olması hasebiyle bugün Anayasa Mahkemesi kararının Milli Egemenlik Haftasına girdiğimiz bu süreçte hüküm kısmını bir kez daha hatırlatmak bakımından okunmasına karar verdim ve bu hüküm kısmını Sayın Katip üye arkadaşıma okutuyorum."

Gülizar Biçer Karaca'nın bu konuşmasının ardından CHP'li Katip Üye Sibel Suiçmez tarafından Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile ilgili "milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğu"na ilişkin hak ihlali kararı okundu. Karar okunduğu sırada, Başkanlık Divanı'ndaki AKP üye Mersin Milletvekili Havva Sibel Söylemez yerinden kalkarak Genel Kurul'dan ayrıldı. Yerine ise salonda bulunan CHP'li Katip Üye Elvan Işık Gezmiş gelerek oturdu. 

GERİLİM YAŞANDI

Karar okunurken, bazı AKP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'nu terk etti. Kararın okunmasının ardından CHP'li milletvekilleri alkışlarken, AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ile bazı AKP  milletvekilleri "Bu yaptığınız çok yanlış" diyerek tepki gösterdi. AKP ve CHP'li milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN İLK AÇIKLAMA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gülizar Biçer Karaca hakkında açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğuna ilişkin kararı okutan Karaca hakkında tüm yetkilerini kullanacağını belirten Kurtulmuş "Danışma Kurulu’nda oluşan bu ortak iradeye rağmen birleşimin sonunda TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Anayasa’ya, İçtüzük’e ve teamüllere aykırı olarak, Kâtip Üye Sibel Suiçmez’e Anayasa Mahkemesinin Can Atalay hakkında vermiş olduğu kararın hüküm kısmını okutmuştur. 

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Anayasa’ya, İçtüzük’e ve teamüllere aykırı olarak bir metni kâtip üyeye okutması hem yetki aşımı hem de hukuken yok hükmündedir. TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis’in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Kâtip Üye Sibel Suiçmez’i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum." dedi.
 

Anahtar Kelimeler: ' ATALAY KARARI GENEL KURULU' OKUTULDU
  • BIST 100

    16737,03%0,17
  • DOLAR

    43,64% 0,04
  • EURO

    51,83% -0,18
  • GRAM ALTIN

    7112,79% 0,81
  • Ç. ALTIN

    11724,57% 0,32

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

EYT TARTIŞMASI ALEVLENDİ: AKP’Lİ AVUKAT EMEKLİLERİ HEDEF ALDI

KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN SUÇLULAR TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ

ZEYDAN KARALAR TAHLİYE SONRASI ADANA’DA: “BU YOLDA BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIM”

EPSTEIN BELGELERİNİN SANSÜRSÜZ HALİ KONGRE’YE AÇILIYOR

AKP TOPLANTISINDA "SEN KİMSİN ULAN" KAVGASI!

İSTANBUL’DA FACİA KIL PAYI ATLATILDI: TOPRAK ALTINDA KALAN İŞÇİ KURTARILDI

İMAMOĞLU’NUN KORUMALARINDAN BEKTAŞ KAMBUROĞLU GÖZALTINA ALINDI

TUTUKLANAN ALİ KAYA KONUŞTU: “HAYATIMDA UYUŞTURUCUYA DOKUNMADIM”

GÖKYÜZÜ 6 DAKİKA KARARACAK: YÜZYILIN GÜNEŞ TUTULMASI GELİYOR

AĞRI KESİCİLER NEREYİ HEDEF ALIR? BEYİN VE SİNİR SİSTEMİNDEKİ GİZLİ SAVAŞ

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI: AZİZ İHSAN AKTAŞ’IN ŞİRKETİNE İHALE YASAĞI

ANKARA’DA GÖKÇEK DOSYASI YENİDEN AÇILDI: ABB’DEN ARINÇ HAMLESİ

Depremin 3. Yılında Dayanışma :Cemil Tugay Erzin’de Temaslarda Bulundu

YIKIMIN ŞEHRİNDE HÜZÜNLÜ YÜRÜYÜŞ: HATAY KAYIPLARINI UNUTMADI

YÜZYILIN FELAKETİ UNUTULMADI: İSKENDERUN’DA DUYGU DOLU ANMA YÜRÜYÜŞÜ

BABA-OĞUL TARTIŞMASI CİNAYETLE SONUÇLANDI: HATAY’I SARSAN OLAY

DRİFT, YARIŞ, AKROBASİ… TRAFİKTE KURALLARI ÇİĞNEYENE AĞIR YAPTIRIM

GÜNDEMİ SARSAN DAVADA TAHLİYE KARARI: 4 İSİM İÇİN TUTUKLULUK DEVAM

Yükleniyor


İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

  • Perşembe 15 ° / 8.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 13.7 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 15 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12