DEVLET KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİDİR

İHD İskenderun Şube Ayten Kılınç:Kişinin kendini öldürmesi demek olan ve “özkıyım” olarak da isimlendirilen intiharlar medyanın ve toplumun gündemine oturdu. Bu olaylarda kaybettiğimiz tüm insanların acısını derinden yaşıyor, yakı

GÜNDEM 4.06.2022 16:16:00 0
DEVLET KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRME YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİDİR

Dünyada ve Türkiye’de intihar girişimlerinin arttığını ve ne yazık ki pek çok insanın bu şekilde öldüğünü biliyoruz.
İntiharların ön önemli sebebi ekonomik koşullardır. Kurlarda ve marketlerde sürekli değişen rakamlar pek çok kişinin başını döndürüyor. Sosyal medyadaki paylaşımlar kaygı ve ümitsizlik yayıyor. 
İşsizlik ödeneklerinin daha sağlam olması, kapsamının arttırılması ve özellikle gelir düzeyi anlamında en alt durumda olan kişilerin finansal olarak daha kuvvetli desteklenmesi en önemli konular.
Bu noktada devlete düşen görevler olduğunu, sosyal devlet ilkesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu hatırlatmak isteriz. Yoksulluk ve ekonomik zorluk yaşayan kesimleri yardımlara bağımlı hale getirmeyecek, üretim ve paylaşımı merkeze alan projeler hayata geçirilmelidir. Sosyal ve ekonomik adaletsizlik konusunda etkili çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır. Eğitim ve sağlık hizmetlerine kolay ulaşım, sağlıklı ve doğal yaşamın tahrip olmadığı bir çevre, çatışma yerine uzlaşma ve diyaloğun hâkim kılındığı demokratik bir ülke, her türlü sorunda olduğu gibi intiharı önlemede de olmazsa olmazdır.Hayatlarının en güzel yıllarında olan gençler kendilerini sıkışmış, bunalmış ve depresif hissettiğini ifade ediyor.

Ergenleri ve gençlerinin evde ya da okulda daha fazla baskı altında kalmaları, ailelerinin maddi durumları konusunda endişelenmeleri ne yazık ki gençleri ölüme sürüklüyor 
Eğitim  kurumlarında gerçekleşen intiharlar,   Milli Eğitim Bakanlığı’nca  mercek altına alınmalıdır.. Okullarda rehber öğretmen sayısı artırılmalıdır. 

Gelişmiş, sosyal devlet yapısına sahip ülkelerin hepsinde intihara ilişkin 'hotline' dediğimiz 7/24 ulaşılabilir, ucunda bir profesyonelin bulunduğu bir telefon hattı vardır. Pamuk ipliği noktasına gelindiğinde çok önemli müesseselerdir. Bizde halen böyle üç haneli numaralar yok.
Türkiye'de devlete bağlı kurumlarda 5 dakika aralıklarla psikiyatri randevuları verilebildiğine işaret etti. "Bir insana temas etmek 5-10 dakika içerisinde mümkün değil. Dolayısıyla ruh sağlığı hizmetlerinin de iyileştirilmesi çok önemlidir. 

Yine kadın intiharlarının arkasında erkek şiddeti, taciz ve istismar olduğunu biliyoruz. Yine kendine ve çocuğuna bakamayacak durumda olan kadınların intihar ettiğini görüyoruz 
İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi başta olmak üzere kadın erkek eşitsizliğini savunan söylem ve uygulamalarla, kadına yönelik erkek şiddetini ve ayrımcılığı derinleştiren politikalarla kadınlar ölime mahkum ediliyor. 

Devlet koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirme yükümlülüklerini yerine getirmelidir.Ülkemizde çoğu zaman intihar haberleri herhangi bir değerlendirmeden geçirilmeden, haberin olası sonuçları hakkında düşünülmeden medyada yer almaktadır. Son olarak genç bir kızımızın  vefat haberi yazılı, görsel basın ile sosyal medyada bu şekilde yer almıştır. Medyanın bu haberi ayrıntılı olarak ilettiği, televizyon ve internet ortamında görsel kayıtları sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Medyada intihar vakalarının tüm ayrıntılarıyla, dramatize edilerek, görsel öğeler eşliğinde sunulması, intihara eğilimli kişiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir.

Ayrıca ölen kişilerin geride kalan yakınlarının acılarını artırıcı, ruhsal durumunu bozucu ve yaslarını yaşama olanağını ortadan kaldıran olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bir intihar davranışını gösteren görsel öğeleri yayımlayan medya yöneticilerinin bu yayının “özendirici” olma olasılığını da, yakınlar üzerindeki bozucu etkileri de değerlendirmedikleri anlaşılmaktadır.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirtilen yaşam ve özgürlük olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetlerin de içinde olduğu, sağlık ve esenliğe uygun bir yaşam düzeyine kavuşma; yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma; barışçıl amaçlar için toplanma ve dernek kurma; evlenme, mal ve mülk edinme; çalışma, işini seçme özgürlüğü gibi temel ilkelere uyulması ile intihar davranışı önlenebilir.”
Unutmayalım önlenebilir her ölüm bir cinayettir.

  • BIST 100

    10990,29%0,26
  • DOLAR

    40,92% 0,06
  • EURO

    47,66% 0,01
  • GRAM ALTIN

    4374,32% -0,26
  • Ç. ALTIN

    7053,87% 0,00

FAHRETTİN ALTUN YENİ GÖREVİNDE KRİZ YAŞIYOR: MİNİBÜS TALEBİNE BİLE ONAY ÇIKMADI

OYAK ÇİMENTO İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRLÜĞÜ EDA GÜZELDEMİR DEMİRAY’A EMANET

ÇERÇİOĞLU:PROTESTOLARDAN KAÇTI, AKP’DE DAR BİR TOPLULUĞA KONUŞTU

ROZETİ ERDOĞAN’DAN TAKILAN UMUT YILMAZ, GAZİANTEP’TE KONUŞTU…

YAKIT FİŞLERİNDE UTTS KRİZİ: MÜHÜRSÜZ FİŞLER GEÇERSİZ SAYILIYOR

İYİ PARTİ’DE MARDİN DEPREMİ: İL VE İLÇE TEŞKİLATLARI İSTİFA ETTİ

İNAN GÜNEY'DEN İLK SİLİVRİ MESAJI : “KAZANACAĞIMIZA İNANIYORUM”

MECLİS ÖNÜNDE BEYAZ TOROS YAKILMASINA CHP'DEN TEPKİ

KULİSLERİ SALLAYAN İDDİALARA BOZBEY’DEN NET ÇIKIŞ

ÖZGÜR ÖZEL: “BAHÇELİ’YE KUMPAS KURULDU, ASIL MESAJ ERDOĞAN’A VERİLDİ”

ADANALI GENÇLERİN 'ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ' 11'NCİ GÜNÜNDE: 245 KİLOMETRE KATETTİLER

DEPREMDE HASAR ALMIŞTI…HATAY HAVALİMANI KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR

FATİH ALTAYLI AÇIKLADI: ESKİ AKP’Lİ MEKTUBU CEZAEVİNDEN GÖNDERDİ

CHP’DEN AKP’YE KRİTİK GEÇİŞLER: BURSA VE KÜTAHYA GÜNDEMDE

MANSUR YAVAŞ: ESAS OLAN TUTUKSUZ YARGILAMA, BİZDE TAM TERSİ!

EFELERİN DİYARI AYDIN’DA TARİHİ KALABALIK! ÖZEL:MİLLET EMANETİNİ GERİ ÇAĞIRIYOR

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI İNAN GÜNEY TUTUKLANDI!

TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA GERİLİM: ZAM TEKLİFİ KABUL GÖRMEDİ

BAHÇELİ VE ÇAKICI’YI ZİYARET EDEN SELAHATTİN YILMAZ, SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİ OLARAK TUTUKLANDI

İBB SORUŞTURMASINDA 8 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ!

"SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR İÇİN YENİ YASA YOLDA: 7 MADDELİK DÜZENLEME GELİYOR!"

ARTVİN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDE “SİYASİ BAĞLANTILI” ATAMA İDDİASI!

HÜKÜMETTEN MEMURLARA SON TEKLİF: 1000 TL ARTIŞ, %11-7 VE %4-4 ZAM!

“ÇERÇİOĞLU KRİZİ: MEĞER HER ŞEY İZMİR HAYALİYLE BAŞLAMIŞ”

“YARGIDA BÜYÜK HESAPLAŞMA: EPÖZDEMİR DOSYASI BÜYÜYOR”

FENERBAHÇE'NİN EFSANE BAŞKANI ALİ ŞEN YOĞUN BAKIMDA

İBB SPOR KULÜBÜ BAŞKANI FATİH KELEŞ’TEN CEZAEVİNDEN ÇARPICI AÇIKLAMA: “KUMPASIN KURBANIYIM”

KESİN İHRAÇ TALEBİYLE DİSİPLİNE SEVK EDİLMİŞTİ: MÜCAHİT BİRİNCİ AKP'DEN İSTİFA ETTİ

CHP’DEN ÇERÇİOĞLU’NA SERT MESAJ: “İHANET ETTİN, OYLARI AKP’YE SATTIN!”

İMAMOĞLU'NUN İPTAL EDİLEN DİPLOMASI İÇİN YENİ İTİRAZ!

Yükleniyor


ROZETİ ERDOĞAN’DAN TAKILAN UMUT YILMAZ, GAZİANTEP’TE KONUŞTU…

YAKIT FİŞLERİNDE UTTS KRİZİ: MÜHÜRSÜZ FİŞLER GEÇERSİZ SAYILIYOR

İNAN GÜNEY'DEN İLK SİLİVRİ MESAJI : “KAZANACAĞIMIZA İNANIYORUM”

MECLİS ÖNÜNDE BEYAZ TOROS YAKILMASINA CHP'DEN TEPKİ

KULİSLERİ SALLAYAN İDDİALARA BOZBEY’DEN NET ÇIKIŞ

ÖZGÜR ÖZEL: “BAHÇELİ’YE KUMPAS KURULDU, ASIL MESAJ ERDOĞAN’A VERİLDİ”

  • Çarşamba 33.2 ° / 20.9 ° Güneşli
  • Perşembe 34.9 ° / 21 ° Güneşli
  • Cuma 37.1 ° / 20.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Trabzonspor 2 2 0 0 2 6
6.Göztepe 2 1 0 1 3 4
7.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
8.Kayserispor 1 0 0 1 0 1
9.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
10.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
11.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
12.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
13.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
14.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
17.Eyüpspor 2 0 2 0 -4 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0