Tarih: 27.06.2024 12:29

Almanya’da çifte vatandaşlık hakkı başlıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Bu yasayla birlikte Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları Türk vatandaşlığından ayrılmak zorunda kalmayacak. Öte yandan Almanya vatandaşlığına kabul edilmeyecek niteliklere sahip olanlar da belirlendi.
Almanya’da yaşayan göçmenleri özellikle de biz Türkiye’den gelen insanları ilgilendiren çifte vatandaşlık yasası bugün resmen yürürlüğe giriyor. Almanya 1 Ocak 2000 yılından beri çok özel durumlar ve gruplar hariç çifte vatandaşlığı tanımıyordu ve suç sayıyordu. Almanya’da bugün 27 Haziran’da yürürlüğe giren yeni vatandaşlık yasası ile Türkiye’den Almanya’ya göç edenler için çifte vatandaşlığın önü açılmış oluyor.
Bu nedenle bugün bizler Almanyalı Türk kökenliler için önemli bir gün. Bu yasal değişiklik, reform göçmenlere öncelikle bir özgüven, seçme, seçilme, vizesiz seyahat hakkı, iş, meslek kursu bulmada, aramada ve bir çok avantajlar sağlayacak, kapıları açacak, fırsatlar yaratacaktır.

ŞARTLARI NELER OLACAK?
Tabii ki bu yasanında önemli maddeleri, şartları var; Bu yeni modernize edilen yasaya göre; Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemlerde bulunanlar ile kadın erkek eşitliğini kabul etmeyenler Alman vatandaşlığına alınmayacaklar. Yasa Almanya’nın tarihsel sorumluluğunun kabul edilmesi de lazım diyor. Yani Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemelerde bulunanlar Alman vatandaşlığına kesinlikle alınmayacak.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler özgürlükçü toplumun değerlerine saygılı olmanın yanı sıra faşist Hitler rejiminin hukuksuzluğu ve onun sonuçlarıyla ilgili Almanya’nın özel tarihsel sorumluluğu olduğunu kabul etmeleri gerekiyor. Bu da otomatikman burada yaşayan Yahudilerin yaşamının korunmasını da içeriyor. Yine sabıkası olanlar bu haktan faydalanamayacaklar.

ANAYASAYA BAĞLILIK
Alman Anayasasına bağlılık sözü de şartlardan birisi Yani yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla düşürüldü süre kısaltıldı. Hatta Alman vatandaşlığına geçmek isteyen bir göçmen Almanya’ya hızlı sosyal uyumu sağlanmışsa okul veya mesleki başarısı bulunuyorsa, sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışmalar yapmışsa ya da Alman dilini hızlı öğrenmişse bu süre 3 yıla kadar düşebilecek.

DİL ŞARTI
B1 seviyesinde Almanca konuşabilmeniz gerekiyor. Dil testinin yanı sıra başvuru sahipleri, Almanya’nın hukuki ve sosyal yapısına dair 33 sorudan en az 17’sine doğru yanıt vermek zorunda. Almanya’da eğitim görenler ise bu teste girmeyecekler.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin devletten herhangi bir sosyal yardım almadan kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamaları gerekiyor.
Alman vatandaşlığının 2024 yılı için başvuru ücreti ise kişi başına 255 Euro. Her çocuk için de 51 Euro ödenecek.

ÇOCUKLARDA OPSİYON MODELİ KALKIYOR
Yine Almanya’da dünyaya gelen çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak burada ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecekler.
Eskiden ise çocuklar, gençler 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan “opsiyon modeli” vardı şimdi o da kalkıyor.

MİSAFİR İŞÇİ JENERASYONUNA KOLAYLIK
Almanya ile Türkiye arasındaki 1961 İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti’ne işçi bulma kurumları tarafından sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990’a kadar ise eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti’ne (Doğu Almanya) gelen o zamanki tabiriyle misafir işçiler için vatandaşlığa girişte yapılan yazılı sınav, testler ve diğer bazı koşullar geçerli olmayacak.

Daha önce Alman vatandaşlığını seçen Türkler eski vatandaşlıklarını başkonsolosluklara başvurarak geri alabilecekler ve bu sayının 600 bin olduğu tahmin ediliyor.
Vatandaşlığa geçiş başvuruları bazı şehirlerde eyaletlerde göç ve uyum dairelerine ya da vatandaşlık bürolarına yapılacak. Berlin örneğin bu işi dijital olarak yapacakmış. Şu anda Almanya çapında 42 farklı şehirde 200 binin üzerinde başvuru varmış.

Bundan 20 yıl öncesine kadar ancak ‘’kan bağıyla’’ Alman vatandaşlığına geçilebiliyordu. Geçte olsa gelinen durum sevindiricidir. Bu nedenle şu an var olan Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hür Demokratların bulunduğu üçlü koalisyonunda hakkını vermek gerekir. Ama Almanya paralel toplumları kaldırmak, entegrasyonu hızlandırmak, göçmenlerin ülkeye aidiyet duygusunu artırmak, ırkçılara mesaj vermek içinde bu yasayı çıkartması gerekiyordu. Ayrıca Almanya dünyanın 3. Büyük ekonomisi olarak yaşlanan nüfusu, az çocuk yapan toplumuyla açık işgücünü buradaki ve yeni gelecek eğitimli yetenekli genç göçmenlerle kapatmak içinde bu yasanın çıkması gerekiyordu.

Dileğim çok insanımız bu yasadan yararlanır, yeni bir özgüven ve bilinçle toplumsal ve siyasal yaşama aktif katılır, ilerde Almanya’yı birlikte yönetme cesaretine kavuşur, 2. Sınıf vatandaş olma, kalma psikolojisini kırar ve Alman pasaportu ellerinde bir kağıt parçası olarak kalmaz.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —