ALMANYA SANDIK BAŞINDA: AŞIRI SAĞIN GÖLGESİNDE ERKEN SEÇİM

Almanya'da halk bugün, pek çok karmaşa içinde sandık başına gidiyor. 2,3 milyon gencin ilk kez oy vereceği seçime 29 parti katılacak.

DÜNYA 23.02.2025 12:52:00 0
ALMANYA SANDIK BAŞINDA: AŞIRI SAĞIN GÖLGESİNDE ERKEN SEÇİM

Almanya'da halk, genel seçimde oy kullanmak için sandık başına gidiyor.Ülkede 21. dönem Federal Meclis'te (Bundestag) yer alacak milletvekillerini seçmek için oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de (TSİ 10.00) başladı.Seçmenler, yerel saatle 18.00’e (TSİ 20.00) kadar oy kullanabilecek.59,2 milyon seçmenin oy kullanma hakkı bulunduğu seçimlere 29 parti katılıyor.

İlk kez oy kullanacak gençlerin sayısının 2,3 milyon olduğu seçimlerde 70 yaşın üzerindeki seçmenlerin sayısı da 13,7 milyon olarak açıklandı.Seçimlerde 1422’si kadın 4 bin 506 aday, 630 sandalyeli mecliste milletvekili olmak için yarışıyor.

Türk kökenlilerin de farklı partilerden milletvekili adaylığını koyduğu seçimlerde parlamentoya girme şansı bulunan partilerde 50’nin üzerinde Türk kökenli aday var.
Almanya'da 16 eyalette oluşturulan 299 seçim bölgesinde 675 bin kişi yaklaşık 90 bin sandıkta görev yapacak.

İKİNCİ OYLAR ÖNEMLİ

Seçmenler sandığa gittiklerinde 2 ayrı oy kullanabilecek. İlk oyla seçim bölgesindeki adayı seçecek olan vatandaşlar, ikinci oyla partilerin belirlediği listelerde yer alan adaylara oy verecek.

Bu seçim öncesinde Seçim Yasasında yapılan değişiklikle daha önemli hale gelen ikinci oylar, partilerin mecliste ne kadar sandalye kazanacağını belirleyecek.
Seçimlerde oy oranında yüzde 5'lik barajı geçen partiler meclise girecek. Ancak bu barajı geçemeyen partiler, 3 bölgeden doğrudan milletvekili çıkarması durumunda partinin oy oranına göre parlamentoda temsil edilme fırsatını yakalayabilecek.

BAŞBAKAN ADAYLARI

Almanya’da 2021’de Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan ve renklerinden dolayı “trafik ışığı koalisyonu” olarak nitelenen hükümetin lideri Başbakan Olaf Scholz, SPD’den yeniden başbakan adayı oldu.

Scholz’un yanı sıra başbakanlık koltuğu için ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin adayı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Eş Başkanı Alice Weidel, Yeşiller’den Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ve "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin” (BSW) Partisi Eş Başkanı Sahra Wagenknecht yarışıyor.

ANKETLERDEKİ DURUM

Anketlere göre Merz liderliğinde ana muhalefette bulunan CDU/CSU, yüzde 28-32 bandındaki oy oranıyla birinci sırada yer alıyor. Böylelikle ülkede başbakanın değişeceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Aşırı sağcı popülist AfD’nin oy oranı ise anketlere yüzde 20-21 olarak yansıyor. Bu da AfD’nin oy oranının bir önceki seçimlere göre iki kat artabileceğini gösteriyor.
Başbakan Scholz’un üyesi olduğu SPD’nin oy oranı da yüzde 14,5-16 bandında görülürken, mevcut hükümetin diğer ortağı Yeşillerin oy oranı yüzde 12-14 bandında bulunuyor.
Kasım 2021'de dağılan "trafik ışığı hükümetinin" küçük ortağı FDP'nin anketlerde oy oranı yüzde 4-5 arasında yer alıyor. Uzmanlar, bir önceki seçimlere göre büyük oy kaybı yaşayan FDP’nin yüzde 5’lik seçim barajına takılabileceğini belirtiyor.

Seçimlerde ne kadar oy alacağı kamuoyunda merak edilen ve son dönemde oylarını arttırdığı ifade edilen Sol Parti’nin ise anketlerde yüzde 7-8 oy alacağı tahmin ediliyor.
İlk kez genel seçime katılacak olan BSW ise anketlere yüzde 3-4,5 bandındaki oy oranıyla yansıyor.Alman kamu yayıncısı ZDF’in anketinde, hangi parti için oy kullanacakları kararını son günlerde vermesi beklenen “kararsızların” oranı yüzde 27 olarak gösteriliyor.

HİÇBİR PARTİ TEK BAŞINA KOALİSYON KURAMIYOR

Anketlere göre hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için 630 sandalyeli mecliste yeterli milletvekili sayısına ulaşamıyor. Seçimlerin ardından hükümetin kurulması içi zorlu görüşmelerin yapılması bekleniyor.

Muhtemel koalisyon hükümetinin hangi partilerden oluşacağını ise büyük ölçüde, ülkede yüzde 5 olan seçim barajını kaç partinin aşacağı belirleyecek.Daha fazla partinin barajı aşması, daha fazla partili koalisyonları gerekli kılacak.

Muhtemel koalisyonlar arasında CDU/CSU-SPD koalisyon hükümeti öne çıkarken FDP ve BSW'nin de meclise girmeleri durumunda CDU/CSU ile SPD'nin milletvekili sayısının hükümeti kurmak için yetmeyeceği ve üçüncü bir ortağa ihtiyaç duyulabileceği aktarılıyor.

2021'de yapılan genel seçimlerde SPD yüzde 25,7, CDU/CSU yüzde 24,1, Yeşiller yüzde 14,8, FDP yüzde 11,5, AfD yüzde 10,3, Sol Parti yüzde 4,9 ile mecliste yer almıştı.
Adaylar canlı yayında kozlarını paylaşmıştı

Seçimler öncesinde, 16 Şubat'ta 4 partinin başbakan adayı, RTL televizyonunda düzenlenen canlı yayında karşı karşıya gelmişti. Almanya Şansölyesi ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) adayı Olaf Scholz, Hiristiyan Birlik Partisi’nin (CDU/CSU) adayı Friedrich Merz, Yeşiller Partisi’nin adayı Robert Habeck ve aşırı sağcı Almanya için Alaternatif Parti’nin ( AfD) adayı Alice Weidel’in katıldığı tartışma programında, Ukrayna-Rusya savaşı, Avrupa güvenliği ve iç politika konuları ele alınmıştı.

  • BIST 100

    15543,87%0,63
  • DOLAR

    43,26% -0,03
  • EURO

    50,39% 0,40
  • GRAM ALTIN

    6502,18% 2,00
  • Ç. ALTIN

    10520,81% 1,03

DİYANET’E BAĞLI KUR’AN KURSUNDA ÇOCUKLARA ŞİDDET KAMERADA

MESS İLE UZLAŞMA SAĞLANAMADI: TÜRK METAL GREV KARARI ALDI

MS HASTASI TAYFUN KAHRAMAN CEZAEVİNDE DÜŞTÜ, HASTANEYE KALDIRILDI

TUTUKLU ESKİ FUTBOLCU ÜMİT KARAN HAKKINDAKİ TEST SONUCU BELLİ OLDU

EKONOMİ ÇÖKÜK, ADALET TARTIŞMALI… SANDIKTA MAKAS AÇILMADI

SELVİ’DEN BAKIRHAN’A SERT SUÇLAMA: “SÜREÇ KARŞITLARININ SİYASİ UZANTISI”

‘ERDOĞAN’IN MEKTUP ARKADAŞI’ YASA DIŞI BAHİSTEN GÖZALTINDA

KABİNE BUGÜN TOPLANIYOR: GAZZE MEKTUBU, SURİYE KRİZİ VE EKONOMİ MASADA

19 YILDIR AYNI YERDE, AYNI SORU: HRANT DİNK NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

SURİYE’DE CEPHELER SUSTURULDU: ŞAM–SDG MASASINDA ATEŞKES İMZASI

SAMSUN'DA ÇOCUKLARIN 'HUSUMET' DEHŞETİ: 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK İKİ GENCİ BIÇAKLADI!

DİYANET’TE DEĞİŞEN NE? YENİ BAŞKAN, ESKİ ALIŞKANLIK: MEDİNE’DE LÜKS ZİRVE

HBB: SAYIŞTAY BULGULARI TAVSİYE NİTELİĞİNDE, USULSÜZLÜK İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

DEPREM ÜZERİNDEN HATAY TARTIŞMASI: YAYMAN–ÖZEL HATTI GERİLDİ

TİRYAKİ’NİN ÇIKIŞI TARTIŞMA YARATTI, ÖZEL HATAY’DA BAŞKA BİR HAT ÇİZDİ

KARTALKAYA FACİASINDA TÜYLER ÜRPERTEN İDDİA: EĞİTMENLER ÇOCUKLARI ARKADA BIRAKTI

“OĞLUNU ÖLDÜRDÜK, SIRA SENDE” MESAJI: SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

ÖZEL’DEN ERDOĞAN’IN 'MAKYAJLI' TÖRENİNE SERT TEPKİ: "BRANDA ÇEKEREK HATAYLIYI KANDIRAMAZSIN!"

AKP’Lİ VEKİL EMEKLİ MAAŞINDAKİ KRİZİ “UZUN YAŞADINIZ” DİYEREK ÇÖZDÜ

ESKİ FUTBOLCU ÜMİT KARAN TUTUKLANDI!

VATANDAŞA 'AĞIR HASARLI' GEREKÇESİYLE YASAKLANAN TARİHİ BİNADA BAKAN İÇİN PROTOKOL TURU

E-İMZA SKANDALI BÜYÜYOR: BELEDİYE ADAYINA DİPLOMA VAADİ

İDDİALAR İMAMOĞLU’NU HEDEF ALDI, MÜLKİYET KAYITLARI AKP’LİYİ GÖSTERDİ

MHP’Lİ İL BAŞKANINDAN 20 BİN LİRALIK MAAŞ TARTIŞMASINDA TEPKİ ÇEKEN SÖZLER

ADLİ TIP RAPORU GELDİ: OKTAY KAYNARCA VE EMEL MÜFTÜOĞLU İÇİN NEGATİF SONUÇ

DÜN MOTORİN, BUGÜN BENZİN: TABELA YİNE DEĞİŞTİ

SEMBOLİK AMA AĞIR: MACHADO’NUN NOBEL HAMLESİ BEYAZ SARAY’DA YANKILANDI

31 YILLIK DİPLOMA DAVASI SİLİVRİ’DE: İMAMOĞLU  YARGI ÖNÜNDE

KAÇAK BUNGALOVDAN HAPİS CEZASI ALAN AKP’Lİ BAŞKAN PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

AKARYAKITTA DURMA YOK: BENZİN FİYATLARI YENİDEN ARTIYOR

Yükleniyor


ABD’DEN YENİ CEPHE SİNYALİ: KÜBA VE İRAN UYARILDI

PEZEŞKİYAN’DAN PROTESTOLAR İÇİN EZBER BOZAN ÇIKIŞ: “SORUMLULUK BİZİM, SUÇLUYU BAŞKA YERDE ARAMAYIN”

AŞIRI SAĞIN OY KAYBI AVRUPA’DA YANKI BULDU: HOLLANDA’DA YENİ DÖNEM Mİ?

MISIR’DA “ŞARM EL-ŞEYH BARIŞ ZİRVESİ”: TRUMP “3 BİN YILLIK SAVAŞI BİTİRDİK” DEDİ

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

TRUMP “TAM GÜÇ” YETKİSİ VERDİĞİNİ AÇIKLADI: ABD ORDUSU PORTLAND’A GİRİYOR!

  • Salı 9.9 ° / -0.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 9.6 ° / 4.2 ° Güneşli
  • Perşembe 8.9 ° / -0.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9