İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP hakkında 'Bakın biz yıllardır PKK'nın partisi diyoruz, alınmıyorlar, utanmıyorlar, itiraz da etmiyorlar. ‘Hayır, öyle değiliz’ de demiyorlar' ifadelerini kullandı.
Soylu'nun bu ifadeleri, AKP heyetinin anayasa değişikliği için HDP'ye gerçekleştirdiği ziyaretin ve konuya ilişkin bazı AKP'li isimlerin 'HDP'yi terör örgütü olarak görmüyoruz' ifadelerinin ardından gelmesi dikkat çekti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şırnak Üniversitesi’ndeki Güvenlik Korucuları Hizmet İçi Eğitim Semineri Kapanış Töreni’ne katıldı.
Terörle mücadelede 1845 güvenlik korucusunun şehit olduğunu söyleyen Bakan Soylu, HDP'yi işaret ederek "Bakın biz yıllardır PKK'nın partisi diyoruz, alınmıyorlar, utanmıyorlar, itiraz da etmiyorlar. ‘Hayır, öyle değiliz’ de demiyorlar" ifadelerini kullandı.
Soylu'nun açıklamaları şu şekilde:
Halihazırda 57 bin 584 güvenlik korucumuz, 17 bin 600 gönüllü korucumuz, gönüllülerle birlikte 1038 kadın korucumuz var. Jandarmalar, polisler, operasyon sayıları, şehit sayıları, gazi sayıları, aslında bu sayıların hiçbiri bize asıl meseleyi, Türkiye’nin terörle mücadelesini, bu toprakların terörden yaşadıklarını anlatmaz. Meseleyi anlatan o sayılardaki insan hikayeleridir. Bütün bu sıkıntıları hep birlikte yaşadık. Yıllarca omuzlarımızda şehit cenazeleri taşıdık. Bunların hiçbirisi sayılarla anlatılmaz. Bunların hiçbirini PKK’nın toplantılarında anlatmazlar, PKK’nın partisi anlatmaz. Bakın biz yıllardır PKK'nın partisi diyoruz, alınmıyorlar, utanmıyorlar, itiraz da etmiyorlar. ‘Hayır, öyle değiliz’ de demiyorlar. Her platformda savunuyorlar. Yıllarca bu acıları yaşattılar. Hala utanmadan Diyarbakır sokaklarında, Şırnak, Cizre sokaklarında geziyorlar.
Hala utanmadan PKK ele başına özgürlük istiyorlar. Hala utanmadan PKK için eleman istiyorlar, çocukların dağa gitmesine aracılık ediyorlar. Ankara'da güya siyaset yapıyorlar, Meclis’te el kaldırıyorlar ve bu katliamların, bu yaşananların bir tanesi için bile milletten özür dilemiyorlar. Ben lafımı ağzında tutan bir adam değilim. Dün akşam Nusaybin’de bir festival vardı. HDP de PKK da gitmeyin diye çağrı yaptı.
On binlerce genç, on binlerce insan Nusaybin Meydanı’nda o festivale koşar adım gittiler. Geçti o günler. Milleti korkutarak, ürküterek hiza vermeye çalıştığınız günler geçti. Bugün Doğu ve Güneydoğu'da Allah'a şükürler olsun hürriyet çiçekleri, özgürlük çiçekleri, bugün Doğu ve Güneydoğu'da kardeşlik çiçekleri açıyor ve Allah'a şükürler olsun, açmaya ve etrafı bu çiçeklerle güzelleştirmeye devam edecek. Türkiye bugün bu bölgede bambaşka bir iklimi yaşamaktadır. 47 köyümüz kapalıydı. 22’si Gabar Dağı’nda olmak üzere toplam 40 köyün açılışına karar verdik. İnşallah bu 40 köy de çok yakın bir zamanda açılacak, kalan 7 tanesi de inşallah hazırlıkları yapılıyor, en kısa sürede açılacaktır. Yaylalarımıza çıkılamıyordu, oysa bugün yaylalarımıza yollar yapıyoruz. 2023 yılına kadar yolu yapılmayan yaylamız kalmayacak.
BAKAN BOZDAĞ LİDERLİĞİNDEKİ HEYET HDP'Yİ ZİYARET ETMİŞTİ
2 Kasım'da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın liderliğindeki AKP heyeti, anayasa değişikliği tasarısı için HDP'yi ziyaret etmişti. Söz konusu ziyaret AKP içerisinde yoğun tartışmalara neden olmuştu. AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, 3 Kasım'da Meclis'teki basın toplantısında HDP'nin terör örgütü olmadığını belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
Her zaman AK Parti sözcülerimiz de Cumhurbaşkanımız da milletvekilleri de HDP’nin yasal bir parti olduğunu ama terörle, şiddetle arasına mesafe koyması gerektiğini ve bu noktada askerlerimizin, polislerimizin şehit edilmesi karşısında çıtını bile çıkarmamasını ve PKK’nın, terör örgütünün güdümünde olmasını ve PKK’nın sanki Ankara’daki bir şubesiymiş gibi zaman zaman hareket etmesini doğru bulmuyoruz. AK Parti müzakereci siyaseti, demokratik siyaseti önceleyen ve 20 yıldır da sessiz devrim gerçekleştiren bir partidir. Tavrımız nettir, Cumhurbaşkanımız ‘gerekirse ben baldıran zehri içeceğim’ diyen tek liderdir.
AKP Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ise, katıldığı bir televizyon programında ziyaretin gerekli olduğunu savunmuş, "Yani gidilmesi değil, bana göre gidilmemesi abestir" diyerek şu ifadeleri kullanmıştı:
(HDP) Legal bir parti , kanunlara göre kurulmuş Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında faaliyet yapan, grubu var ve biz bir anayasa değişikliği yapacağız. Özellikle 2 maddede hem başörtüsü noktasında gerek takan ve gerekse takmayan her insanımıza bu özgürlüğü bu ortamı sağlamak adına bir de aile birliği noktasında anayasa teklifimiz olacak ve orada da HDP’nin de bir grubu var ve oyu var. Ve onların da desteğine ihtiyacımız var ki zaten onları da başörtüsüne destek verdi, deklare etmişlerdi. Neden gidilmesin artı kamuoyunun bilmediği bir husus var. Sürekli bunu derim ki biz Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında yasal çalışma yapılırken bir de kulisin arka tarafı vardır. Orada bütün gruplar giderler. Herhangi bir önerge vereceği zaman kanun teklifi getirileceği zaman veya değiştirileceği zaman görüşürler.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55