Tarih: 09.08.2024 11:35

ABD, Mısır ve Katar'dan, Gazze için acilen ateşkes görüşmelerine yeniden başlanması çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

(ANKARA) - ABD, Mısır ve Katar, İsrail ve Hamas’ı 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de, ateşkes görüşmelerine yeniden başlamaya davet etti. Arabulucular, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması konusundaki anlaşmanın son taslağını sunmaya hazır olduklarını bildirdi.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi ve ABD Başkanı Joe Biden, yayımladıkları bir ortak açıklamayla, Gazze’deki savaşın taraflarını ateşkes görüşmelerini yeniden başlatmak üzere 15 Ağustos’ta Doha veya Kahire’de görüşmeye çağırdı.

Arabulucu ülkelerin liderleri, yaptıkları ortak açıklamada, ateşkes için "yalnızca uygulamayla ilgili detayların sonuca bağlanmadığı bir çerçeve anlaşması oluşturduklarını" belirtti. Liderler bu çerçevenin, mayıs ayında ABD Başkanı tarafından açıklanan üç aşamalı ateşkes planına BMGK’nın 2735 sayılı kararı ile onaylanan ilkelere dayandığını kaydetti. Ortak açıklamada "Arabulucular olarak gerekirse, anlaşmanın uygulanmasıyla iligi kalan sorunları tüm tarafların beklentilerini karşılayan bir şekilde çözecek son köprü önerisini sunmaya hazırız’’ ifadelerine yer verildi.

"Tüm tarafların beklentilerini karşılayan bir şekilde çözecek son bir köprü önerisini sunmaya hazırız"

Üç liderin, ortak açıklamasında şöyle denildi:

"Gazze'nin uzun süredir çektiği sıkıntılara, rehinelerin ailelerinin yaşadığı zorluklara acil bir çözüm getirme zamanı geldi. Ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını bir sonuca bağlama zamanı geldi.

Üçümüz (Biden, El-Thani ve El-Sisi) ve ekiplerimiz, aylar boyunca yorulmadan çalışarak, yalnızca uygulama ile ilgili detayların sonuca bağlanmayı beklediği bir anlaşma çerçevesi oluşturduk. Bu anlaşma, 31 Mayıs 2024 tarihinde Başkan Biden tarafından belirtilen ve BMGK'nın 2735 sayılı Kararı ile onaylanan ilkelere dayanıyor. Artık ne kaybedecek zaman, ne de herhangi bir tarafın anlaşmayı daha da erteleme için mazereti olamaz. Rehineleri serbest bırakma, ateşkesi başlatma ve bu anlaşmayı uygulama zamanı geldi. Arabulucular olarak, gerekirse, uygulama ile ilgili kalan boşlukları tüm tarafların beklentilerini karşılayan bir şekilde çözecek son bir köprü önerisini sunmaya hazırız. Her iki tarafı da kalan boşlukları doldurmak ve anlaşmanın uygulanmasına bir an önce başlanmak üzere 15 Ağustos Perşembe günü Doha veya Kahire'de acil olarak görüşmelere yeniden başlamaya çağırdık.’’




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —