TARİHİ DAVA BAŞLIYOR: İBB YARGILAMASINA OHAL GÖLGESİ
İstanbul’un seçilmiş iradesini hedef alan 402 sanıklı İBB davası, Silivri’de ilan edilen fiili OHAL gölgesinde başlıyor. İmamoğlu hakkında istenen 2352 yıl hapis ve 12 yıllık yargılama hedefi adaletin bittiği noktayı gösteriyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan yaklaşık 3 bin 900 sayfalık iddianameyle açılan ve aralarında CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 106’sı tutuklu toplam 402 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Silivri’de başladı.
İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen dava, Marmara Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki duruşma salonunda yapılıyor. Duruşma öncesinde Silivri Kaymakamlığı tarafından alınan kararlar dikkat çekti. Cezaevi yerleşkesi çevresinde bir kilometre yarıçaplı alanda toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, pankart açılması, slogan atılması ile ses ve görüntü kaydı alınması 1–31 Mart tarihleri arasında yasaklandı.
Davayı duruşma salonunda yalnızca 25 basın mensubu takip edebilecek.
İmamoğlu Hakkında 2352 Yıla Kadar Hapis Talebi
İddianamede Ekrem İmamoğlu hakkında çok sayıda suçlama yöneltiliyor. Savcılık, İmamoğlu’nun “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “rüşvet”, “suç gelirlerinin aklanması” ve “kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık” suçlarını işlediğini öne sürüyor.
Toplam 143 ayrı eylem kapsamında yöneltilen suçlamalar nedeniyle İmamoğlu hakkında 828 yıldan 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
402 Sanıklı Dev Dosya
Açılan davada toplam 402 sanık bulunuyor ve bunların 106’sı tutuklu olarak yargılanıyor.
İddianamede 99 sanığın “örgüt mensubu” olduğu iddia ediliyor. Ekrem İmamoğlu’nun örgütün kurucusu ve lideri olduğu ileri sürülürken Fatih Keleş, Murat Ongun, Ertan Yıldız, Murat Gülibrahimoğlu, Adem Soytekin ve Hüseyin Gün’ün örgüt yöneticileri olduğu öne sürülüyor. 92 kişinin ise örgüt üyesi olduğu iddia ediliyor.
Diğer sanıkların ise örgüt üyesi olmamakla birlikte örgütle bağlantılı suçlar işledikleri öne sürülüyor.
Yargılama 12 Yılı Bulabilir
İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yayımlanan “Yargılama Hedef Süre Formu”nda davanın azami 4 bin 600 gün içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi. Bu süre yaklaşık 12,5 yıla denk geliyor.
Formda tarafların ve avukatların sürecin hızlı ilerlemesi için katkı sağlamasının önemine dikkat çekildi.
İmamoğlu: “Savunma Yapmayacağım, Yargılayacağım”
Duruşma öncesinde mesaj paylaşan Ekrem İmamoğlu, yargılamaya ilişkin sert ifadeler kullandı.
İmamoğlu açıklamasında “Bir yıl sonunda duruşma aşamasına geldik. Bir yıldır haksız yere tutsak haldeyiz. Yarın mahkeme salonunda olacağız ve ben savunma yapmayacağım, yargılayacağım” dedi.
Duruşmalar Haftada Dört Gün Sürecek
Mahkeme takvimine göre duruşmalar haftada dört gün yapılacak ve nisan ayı sonuna kadar devam edecek.
İlk gün avukatların talepleri alınacak, ardından iddianamenin özeti okunacak ve sanıkların kimlik tespitine geçilecek. Daha sonra sanıkların savunmalarına başlanması bekleniyor.
Bazı avukatların reddi hâkim talebinde bulunabileceği de belirtiliyor.
“Tarihi Günlerden Birini Yaşıyoruz”
Duruşma salonu önünde açıklama yapan Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, duruşmaların canlı yayımlanması gerektiğini söyledi.
Dilek İmamoğlu, “Tarihi günlerden birini yaşıyoruz. Bizim istediğimiz şekilde olmalı. Duruşmaların canlı yayımlansın dedik. Hala duruşmalar canlı yayımlanabilir. Yapılmamasının sebebini gayet iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Savunma Günler Sürebilir
Duruşma sürecinde ilk aşamada 106 tutuklu sanığın dinlenmesi planlanıyor. Mahkeme sürecinin ilk takviminin mayıs sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.
Ekrem İmamoğlu’nun siyasi içerikli kapsamlı bir savunma hazırladığı ve savunmasının bir günden uzun sürebileceği ifade ediliyor.
-
BIST 100
15923,58%-1,25
-
DOLAR
44,37% 0,06
-
EURO
51,36% 0,10
-
GRAM ALTIN
6344,74% -1,22
-
Ç. ALTIN
10600,10% -3,21
İlgili Haberler
OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”
KÖRFEZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR: 3 ÜLKE İRAN KAYNAKLI SALDIRILARA MÜDAHALE EDİYOR
TÜRKİYE’NİN MALİ KARNESİ MASADA: ŞİMŞEK’TEN RİSK AÇIKLAMASI
AKBELEN’DE 5 BİN ZEYTİN AĞACI İÇİN SÖKÜM KARAR
İSTANBUL AÇIKLARINDA KRİTİK OLAY: PETROL TANKERİNE DRON VE İDA SALDIRISI
KALBİMİZ SANTRADA: TÜRKİYE-ROMANYA MAÇINDA İLK 11’LER BELLİ OLDU
CHP’DEN SAVAŞ EKONOMİSİNE KARŞI PAKET: DESTEKLER VE VERGİ DÜZENLEMELERİ
İBB DAVASI’NDA 10’UNCU CELSE: GÖZLER MEHMET MURAT ÇALIK’IN SAVUNMASINDA
“UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA ŞOK DALGA: ÜNLÜ İSİMLER İÇİN GÖZALTI KARARI”
İSRAİL MECLİSİ’NDEN TEPKİ ÇEKEN KARAR: FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA İDAM TASARISINA ONAY
ÖZÇELİK-İŞ İLE MMK ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANDI
GÜRLEK’İN KAYITLARINI SORGULAYAN BİR MEMUR DAHA GÖZALTINA ALINDI
MAGAZİN DÜNYASINDA ŞOK! EROL KÖSE’NİN 16. KATTAN GELEN TRAJİK VEDASI
OYAK Çimento’ya Küresel Sürdürülebilirlik Onayı
ŞARJ ÜCRETLERİNDE YENİ DÖNEM: EK ÜCRETLER KALDIRILDI, SİSTEM DEĞİŞTİ
İBB DAVASINDA GAZETECİLERDEN ANLAMLI PROTESTO! "İSMAİL ARI VE ALİCAN ULUDAĞ'A ÖZGÜRLÜK"
İBB DAVASI'NDA SEKİZİNCİ CELSE: MURAT ÇALIK VE RESUL EMRAH ŞAHAN SAVUNMALARINI YAPACAK
ABD BASINI ACIMADI: İSRAİL'İN İRAN AYAKLANMASI PLANI ÇÖKTÜ, TRUMP DA BU YANILGIYA KATILDI
Yükleniyor
OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”
GÜRLEK SESSİZLİĞİNİN NEDENİ BELLİ OLDU: ERDOĞAN’DAN TALİMAT
KÖRFEZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR: 3 ÜLKE İRAN KAYNAKLI SALDIRILARA MÜDAHALE EDİYOR
AKBELEN’DE 5 BİN ZEYTİN AĞACI İÇİN SÖKÜM KARAR
İSTANBUL AÇIKLARINDA KRİTİK OLAY: PETROL TANKERİNE DRON VE İDA SALDIRISI
CHP’DEN SAVAŞ EKONOMİSİNE KARŞI PAKET: DESTEKLER VE VERGİ DÜZENLEMELERİ
YÜKSEK CEZALAR GÜNDEMDE: TRAFİK YASASINDA DEĞİŞİKLİK SİNYALİ
- Perşembe 13.2 ° / 6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Cuma 17.1 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 18 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı




