Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki grup toplantısında gündeme ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Konuşmasında ekonomi politikalarından vergi sistemine, köprülerin satış iddialarından muhalefetin yürüttüğü mitinglere kadar birçok başlığa değinen Özel, iktidarı sert sözlerle eleştirdi.
Özel ayrıca, kendisine açılan dava üzerinden Recep Tayyip Erdoğan’a doğrudan çağrıda bulunarak diploma tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
Mitingler Devam Ediyor: “18 Mart’ta İstanbul’da Büyük Buluşma”
Konuşmasının başında Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından başlatılan mitinglere değinen Özel, İstanbul’daki ilçe mitinglerini tamamlamak üzere olduklarını belirtti.
Özel, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Yarın akşam ilçe mitinglerini tamamlıyoruz. 3. bölge mitingiyle, 3. bölgedeki ilçeler adına yapacağımız Bakırköy’deki bölge mitingiyle devam ediyoruz. 3, 2, 1 diye bölgeleri sayıp 18 Mart akşamı da hep birlikte o tarihi gecede İstanbul’da ayakta olacağız.”
CHP lideri, sürdürülen eylemlerin hukuksuzluklar ve siyasi operasyonlar sona erene kadar devam edeceğini vurguladı.
“Dünyanın En Adaletsiz Vergi Sistemi”
Konuşmasının önemli bölümünü ekonomi ve vergi politikalarına ayıran Özel, Türkiye’deki vergi sisteminin adaletsiz olduğunu söyledi.
Özel’e göre Türkiye’de toplanan vergilerin büyük bölümü dolaylı vergilerden oluşuyor ve bu durum en çok dar gelirli kesimleri etkiliyor.
Özel, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türkiye’de 100 lira vergi toplanıyor. Dünyanın en adaletsiz vergisi dolaylı vergiler; yüzde 62,4. Bu vergiyi işçi veriyor, emekli veriyor, çiftçi veriyor, ev hanımı veriyor.”
Telefonlardan alınan yüksek vergilere de değinen Özel, Türkiye’de bir cep telefonunun vergisinin cihazın fiyatından fazla olduğunu söyledi.
Köprülerin Satılacağı İddiası
CHP lideri konuşmasında Boğaz köprülerinin özelleştirileceği yönündeki iddiaları da gündeme getirdi.
İktidarın devletin gelir getiren varlıklarını satmaya hazırlandığını savunan Özel, şu ifadeleri kullandı:
“Bu köprülerin yıllık getirisi 600 milyon dolar. Ama 3 milyar dolara satmayı düşünüyorlar. Yani 5 yıllık gelirine 25 yıllık kazancı bırakıyorlar.”
Özel, bu duruma karşı olduklarını belirterek köprülerin kamuya ait kalması gerektiğini söyledi.
“Milletin Köprüsü Millete Bedava Olacak”
Özel, konuşmasının en dikkat çeken bölümlerinden birinde köprülerin özelleştirilmesi halinde iktidara geldiklerinde bunu değiştireceklerini söyledi.
CHP lideri şu sözleri kullandı:
“Gün gelecek Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir balyoz operasyonu olacak. Alacağız elimize balyozu, tüm gişeleri kıracağız. Milletin köprüsü millete bedava olacak.”
Bu sözler salonda uzun süre alkışlandı.
Milli Park İddiaları
Özel ayrıca iktidarın milli parkları uzun süreli kiralamaya hazırlandığını öne sürdü.
Ankara Soğuksu, Uludağ, Abant ve Altındere gibi milli parkların hedefte olduğunu iddia eden Özel, bu alanların kamuya ait olduğunu ve korunması gerektiğini ifade etti.
Diploma Tartışması: “Varsa Diploman O Mahkemeye Sunacaksın”
Konuşmasının en çok dikkat çeken bölümünde Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik açılan dava üzerinden diploma tartışmasını gündeme taşıdı.
Kendisine açılan davada hakim tarafından diplomanın dosyaya sunulmasının istendiğini söyleyen Özel, şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Erdoğan; varsa diploman o mahkemeye sunacaksın.”
Özel, Erdoğan’ın avukatlarının ise bu kararın ardından “reddi hakim” talebinde bulunduğunu belirtti.
“Bu Gidişi Durduramayacaksın Erdoğan”
CHP lideri konuşmasının sonunda iktidarın politikalarını eleştirerek mücadelelerinin süreceğini söyledi.
Özel, “Bu gidişi durduramayacaksın Erdoğan” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
16976,18%-0,24
43,84% 0,02
51,71% 0,01
7245,82% -1,81
11832,60% -0,40