CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarda 'etkin pişmanlık'tan ifade vererek dikkat çeken ve birçok tutuklamaya zincirine neden olan Aziz İhsan Aktaş’ın kız kardeşi Melek Kara hakkında dikkat çekici bir dolandırıcılık davası açıldı.
TEDAŞ Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nde avukat olarak görev yapan Kara’nın, sahte evrak düzenleyerek kurumdan 2019-2021 yılları arasında 4 milyon TL’yi aşkın bir parayı zimmetine geçirdiği belirlendi.
ENFLASYONLA HESAPLAYINCA 10 KAT
Güncel enflasyon dikkate alındığında bu rakamın yaklaşık 40 milyon TL’ye karşılık geldiği bildirildi.
TEDAŞ'TAN SUÇ DUYURUSU
TEDAŞ tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Kara’nın iş akdi feshedildi. Hakkında hazırlanan iddianamede “resmi belgede sahtecilik, kamu kurumlarını zarara uğratma ve görevi kötüye kullanma” suçlarından 20 yıla kadar hapis cezası istendi.
TEDAŞ müfettişlerinin tespitlerine göre, Kara sahte belgelerle 32 ayrı işlem yaptı. UYAP sisteminde görünmeyen hayalî icra dosyaları oluşturularak, TEDAŞ’a borç ödemesi çıkarıldı. Bu işlemlerden sadece 2019’da iki kalemde toplam 4 milyon TL’ye yakın kamu zararı oluştu.
YAKINLARININ HESAPLARINI KULLANDI
Kara’nın, paraların aktarılması için yeğeni Ferhat Aktaş ve evde çocuk bakıcılığı yapan Gülistan Ayaz’ın hesaplarını kullandığı belirlendi. Kuyumcu Ahmet Yüksel’in de adı sahte belgelerde avukat olarak yer aldı. Kara, bu kişilerin hesaplarına aktarılan paraları daha sonra kendi hesabına çekti.
Yeğeni Ferhat Aktaş, savcılık ifadesinde şunları söyledi:
"Halam bana 3 havale yaptı. Birikmiş maaş ödemesi olduğunu, kendi hesabında sıkıntı yaşadığını söyledi. Para hesabıma geçtikten bir gün sonra halama gönderdim. Bir süre sonra beni arayıp muhasebenin hata yaptığını söyleyip aynı işlemi tekrarlattı"
Kara'nın çocuklarının bakıcısı Gülistan Ayaz da ifadesinde şu sözleri kullandı:
“Melek ve Hakan Kara’nın evinde 2,5 yıl çocuk bakıcılığı yaptım. Yanlarında çalışırken ücretimi elden aldım. İş Kur’da kursiyer olarak çalışırken Ziraat Bankası’nda bir hesap açmıştım, ancak kullanmıyordum. Melek Hanım hesabımı istedi. Ne yapacağını sorduğumda, bana, ilk eşinden olan çocuğu için yatırım yapacağını, bunu da kocasından saklayacağını söyledi. İyi niyetine güvenip kartımı verdim. Sonra bana kartı verip işinin bittiğini söyledi.”
Melek Kara’nın eşi Hakan Kara'nın TEDAŞ 10. Bölge Müdürlüğü'nde dava takip sorumlusu olarak çalıştığı öğrenildi.
"GEBE ODLUĞU İÇİN BOŞANMAKTAN VAZGEÇTİM"
Soruşturma nedeniyle Adana'ya görevlendirilen Kara, eşine arka çıkmadı. Çocuğu nedeniyle boşanmadığını aktaran Hakan Kara şöyle konuştu:
“Melek’le 2015 yılında evlendik ve bir çocuğumuz var. Eşimin bir de önceki evliliğinden bir çocuğu var. Olaylar açığa çıkınca Bölge Müdürü beni yanına çağırdı ve eşimin görevden uzaklaştırma kararını tebliğ etti. Eve gidince durumu anlattım. Neden böyle bir işe kalkıştığını bilmiyorum. Herhangi bir maddi sıkıntısı ve ihtiyacı yoktu. Kendisi Diyarbakır’ın varlıklı ailelerindendir. Ben şerefimle çalışan biriyim. Haberim olsaydı engel olurdum. Bu soruşturma nedeniyle kendisinden boşanmaya karar verdim. Ancak gebe olduğu için bu kararımdan şimdilik vazgeçtim.”
"PİŞMANIM"
Aziz İhsan Aktaş'ın kardeşi Melek Kara, suçunu da şöyle itiraf etti:
“İlk evliliğimden olan çocuğum 1 yaşına gelince otizmli olduğunu fark ettik ve tedavi süreci başladı. Çocuğum adına yatırım yapmaya karar verdim ve bakıcısı Gülistan’ın hesabını kullandım. Para gönderdiğim diğer hesaplardan Ahmet ve Mahmut Yüksel kuyumcu, Ferhat Aktaş ise yeğenim olur. Krediler kullandım, masraflar artınca usulsüzlük yaptım. Pişmanım.”
"UTANIYORUM"
Kurum zararını karşıladığını belirten Kara, savunmasında 'utandığını' belirterek şöyle konuştu:
“Bu sıfatla burada bulunmaktan utanıyorum. 30 usulsüz işlemi yaptığımı itiraf ettim. Bunlar benim avukat olduğum dosyalardı. Ben TEDAŞ’ın maaşlı kurum avukatıydım. Hesaba yatan paraları bu kişilerden gidip daha sonra alıyordum.
Kuruma 4 milyon TL’nin üzerinde ödeme yaptım. Tüm hesaplarıma bloke konuldu. Bir boşluğa düşerek bunları yaptım ve pişman olup fazlasıyla iade ettim, çocuğum otizm tedavisi görüyor. Eşimle boşanma arifesindeyim, pişmanım.”
ALTINA DÖNÜŞTÜRMÜŞ
Soruşturma kapsamında Kara’nın, sahte ödeme emirleriyle TEDAŞ’tan kuyumcu Ahmet Yüksel’in hesabına para aktardığı, bu paralarla altın aldığı da belirlendi.
Zararın önemli bir kısmını geri ödeyen Kara’nın ev hapsi ve yurtdışı yasağı kaldırıldı. Ancak banka hesaplarına konulan bloke hâlâ devam ediyor.
Gazeteci Özgür Cebe'nin haberine göre; mahkeme, zararın tamamen karşılanıp karşılanmadığının tespiti için üç mali müşavirden oluşan bir bilirkişi heyeti görevlendirdi.
Aziz İhsan Aktaş’ın ifadeleriyle tutuklanan belediye başkanları:
Gaziosmanpaşa BB Hakan Bahçetepe,
Avcılar BB Utku Caner Çaykara,
Seyhan BB Oya Tekin,
Ceyhan BB Kadir Aydar,
CHP PM Üyesi Baki Aydöner
Adana BBB Zeydan Karalar
Adıyaman BB Abdurrahman Tutdere ise görevinden uzaklaştırılıp ev hapsi aldı ancak geçtiğimiz günlerde serbest bırakıldı
10562,30%-0,75
40,56% 0,01
47,24% -0,97
4319,37% -0,74
6936,29% -0,77