EMEKLİYE “İSVİÇRE’DE YAŞAMIYORSUN” DİYEN VEKİL, AYNI EMEKLİLER İÇİN 7 KEZ İMZA ATMIŞ

AKP’ye geçtikten sonra emeklilere sözleriyle tepki çeken Hasan Ufuk Çakır’ın, CHP’deyken emeklilerin sorunları için 6 Meclis önergesi ve en düşük maaş için 1 kanun teklifine imza attığı belirlendi.

GÜNDEM 2.02.2026 12:45:00 0
  EMEKLİYE “İSVİÇRE’DE YAŞAMIYORSUN” DİYEN VEKİL, AYNI EMEKLİLER İÇİN 7 KEZ İMZA ATMIŞ

Emeklilere yönelik sözleriyle kamuoyunda sert tepkilere yol açan CHP’den AKP’ye geçen Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır’ın, AKP’ye geçmeden önce Meclis’te emeklilerin sorunlarının araştırılması ve çözülmesi için verdiği çok sayıda önergeye ve bir kanun teklifine imza attığı ortaya çıktı.

2023 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Mersin Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren Hasan Ufuk Çakır, geçtiğimiz ay partisinden istifa ederek Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) katılmıştı. Çakır’ın AKP’ye katılımı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törende, Erdoğan’a “başkomutan” hitabında bulunduğu ve askeri nizamı andıran bir selamlama ile rozet takmasıyla gündeme gelmişti.

Parti değişikliğinin ardından Çakır’ın emeklilere ilişkin kullandığı ifadeler ise siyaset ve kamuoyunda yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Çakır, CHP’yi emekli maaşları üzerinden eleştirerek, muhalefetin en düşük emekli aylığının 20 bin liraya çıkarılması yönündeki taleplerini küçümseyen ifadeler kullandı.

CHP’ye yönelik eleştirisinde, “Efendim 20 bin lira ne? Emekli maaşı. Bunun üzerinde tepinip duruyorlar” diyen Çakır, sözlerinin devamında emeklilere hitaben şu ifadeleri kullandı:

“Kardeşim, sen İsviçre'de yaşamıyorsun. O tarafta Yunanistan var. Şurada Ermenistan var. Aşağıda Suriye var. Tepeye binmiş işgal güçleri hazır bekliyor. Şu taraftan İngiliz geldiği zaman benim avrada bakacak da senin namusuna bakmayacak mı ya? Neden bunu düşünmüyorsunuz? Suriye'de elini koyan, Türkiye'de terörü bitirmeye çalışan şu iki devlet adamına bir saygılı bir alkış yapalım ya!”

Bu sözler sosyal medyada, muhalefet cephesinde ve emekli örgütleri tarafından sert biçimde eleştirildi. Tepkilerin odağında, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıların güvenlik ve dış politika söylemiyle bastırılmaya çalışıldığı eleştirileri yer aldı.

Ancak tartışmalar bununla sınırlı kalmadı.

AKP’YE GEÇMEDEN ÖNCE FARKLI BİR TUTUM

Çakır’ın, CHP milletvekili olduğu dönemde emeklilerin yaşadığı ekonomik, sosyal ve barınma sorunlarının araştırılması ve çözüm yollarının bulunması amacıyla verilen çok sayıda Meclis önergesine imza attığı belgelere yansıdı.

Hasan Ufuk Çakır, 14 Mayıs 2023’te yapılan genel seçimlerde milletvekili seçilmesinin ardından, yalnızca iki ay sonra, 17 Temmuz 2023 tarihinde CHP’li milletvekilleri tarafından verilen “Emeklilerin yaşadığı sorunların incelenerek yaşam koşullarının iyileştirilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeye” imza attı.

Bu imzadan yalnızca bir ay sonra, 8 Ağustos 2023 tarihinde, yine aynı kapsam ve amaçla hazırlanan bir başka Meclis araştırma önergesine daha destek verdi.

Çakır, 23 Ocak 2024’te emeklilerin ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılmasına yönelik benzer içerikteki bir önergeye yeniden imza attı. Bu tarihten yalnızca üç gün sonra, 26 Ocak 2024’te ise emeklilerin barınma sorunlarının incelenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep eden önergeye imza atan milletvekilleri arasında yer aldı.

Emeklilere yönelik Meclis çalışmaları bununla da sınırlı kalmadı. Hasan Ufuk Çakır, 2 Şubat 2024 tarihinde, emekli vatandaşların yaşadığı ekonomik sorunların Genel Kurul gündemine taşınması ve çözüm yollarının tartışılması amacıyla verilen genel görüşme açılmasına ilişkin önergeye de imza attı.

5 Temmuz 2024’te bu kez emekliler arasındaki maaş farklılıklarının giderilmesi ve intibak düzenlemesi yapılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını öngören önergeye destek verdi.

25 Ekim 2024 tarihinde ise mevcut emeklilik sisteminde yaşanan yapısal sorunların tüm yönleriyle ele alınması ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla hazırlanan Meclis araştırma önergesine imza attı.

Çakır’ın emeklilerle ilgili tutumunun en dikkat çekici adımı ise Haziran 2025’te geldi. Hasan Ufuk Çakır, CHP tarafından verilen ve en düşük emekli aylığının net asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifine imza atan milletvekilleri arasında yer aldı.

Bugün emekli maaşları üzerinden muhalefeti eleştiren ve emeklilerin taleplerini küçümseyen ifadeler kullanan Çakır’ın, AKP’ye geçmeden önce Meclis’te tam tersine emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için verilen altı ayrı araştırma önergesi ve bir kanun teklifine imza atmış olması, siyasi tutarlılık ve parti değişikliklerinin söylem üzerindeki etkisi tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

 

  • BIST 100

    17327,80%-0,02
  • DOLAR

    43,72% 0,06
  • EURO

    51,80% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6927,60% -1,24
  • Ç. ALTIN

    11589,47% -0,69

BAKAN ATAMALARI SİYASETİ GERDİ: BAHÇELİ’DEN MUHALEFETE AĞIR ELEŞTİRİ

BAKIRHAN; "CUMHURBAŞKANININ EV SAHİPLİĞİNDE LİDERLER ZİRVESİ TOPLANMALIDIR"

ÜNLÜ İSİMLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 17 KİŞİ GÖZALTINDA

DAVUTOĞLU’NDAN SİSTEM ELEŞTİRİSİ VE GEÇİM ÇIKIŞI

GIDA FİYATLARI ZİRVE YAPTI, ÜRETİM GERİLEDİ

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

Yükleniyor


ÜNLÜ İSİMLERE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 17 KİŞİ GÖZALTINDA

DAVUTOĞLU’NDAN SİSTEM ELEŞTİRİSİ VE GEÇİM ÇIKIŞI

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

  • Salı 17.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.8 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 15.6 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12