Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı kapsamlı konuşmada hem iç siyasete hem de Suriye merkezli bölgesel gelişmelere ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Bahçeli, özellikle SDG ve YPG’nin Suriye’deki faaliyetlerini hedef alarak, bu yapıların “Terörsüz Türkiye” ve “Barış ve Demokratik Toplum” sürecine yönelik açık bir sabotaj içinde olduğunu söyledi.
Konuşmasının başında Türkiye’nin karşı karşıya olduğu iç ve dış tehditlerin detaylı biçimde ele alındığını belirten Bahçeli, “Terörsüz Türkiye ucuz hesaplara kurban verilmeyecek kadar hayati bir meseledir” dedi. Sürecin hem kararlı adımlarla hem de bozucu girişimlere karşı dikkatli bir siyasi duruşla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
“SDG VE YPG DEFEDİLDİ”
Bahçeli, Suriye’de ortaya çıkan yeni siyasi tabloya ilişkin değerlendirmesinde, SDG ve YPG’nin Suriye Ordusu’nun etkili mücadelesiyle sahadan söküldüğünü ifade etti. Fırat’ın batısından çıkarılan bu yapıların Halep, Rakka ve Deyrizor’dan da temizlendiğini belirten Bahçeli, 10 Mart mutabakatına direnen SDG-YPG unsurlarının kapsamlı bir süpürme harekâtıyla geri püskürtüldüğünü söyledi.
Son gelişmelerin Türkiye, Suriye ve bölge ülkeleri açısından son derece müspet olduğunu kaydeden Bahçeli, SDG ve YPG’nin 27 Şubat İmralı çağrısına açıkça muhalefet ettiğini vurguladı.
“BU SABOTAJI PKK’NIN KURUCU ÖNDERİ BİLE KABUL EDİYOR”
Bahçeli, konuşmasının en dikkat çekici bölümünde şu ifadeleri kullandı:
“Gerçekten de Suriye’de tezahür eden SDG ve YPG provokasyonlarını 27 Şubat Barış ve Demokratik Toplum sürecini baltalama girişimi olarak gören ve gösteren bizzat PKK’nın kurucu önderliğidir.”
Bu sözlerle, SDG ve YPG’nin süreci sabote ettiğinin yalnızca Türkiye tarafından değil, örgütün kendi iç dinamikleri tarafından da kabul edildiğini dile getirdi.
“KÜRT KARDEŞLERİMİZ BAŞKA, SDG-YPG BAŞKADIR”
Bahçeli, SDG ve YPG’nin Kürtleri temsil ettiği yönündeki iddiaları sert bir dille reddetti. “Kürt kardeşlerimiz başka, SDG ve YPG başkadır” diyen Bahçeli, bu yapıların terör örgütü olduğunu ve Kürt halkı adına söz söyleme haklarının bulunmadığını ifade etti.
Suriye’de kurulması gereken yeni yapının üniter, kapsayıcı ve demokratik olması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, konfederasyon, federasyon ya da özerklik tartışmalarının yeniden gündeme getirilmesinin eski çatışma hatlarını canlandıracağını söyledi.
“FIRAT’IN DOĞUSU DA TERÖRDEN ARINDIRILMALI”
Bahçeli, yalnızca Fırat’ın batısında değil, Ayn el Arap’tan Kamışlı’ya kadar uzanan Fırat’ın doğusunda da terör faaliyetlerinin tamamen sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. “Devlet içinde devlet gibi hareket eden hiçbir yapının sürdürülebilirliği yoktur” dedi.
“ŞAM’IN GÜVENLİĞİ ANKARA’NIN GÜVENLİĞİDİR”
Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan Bahçeli, “Şam’ın güvenliği Ankara’nın güvenliğidir” ifadesiyle Türkiye’nin bölgesel istikrar vizyonunu net biçimde ortaya koydu. Suriye halkının huzur ve birliğinin Türk milletinin güvenliğiyle doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.
EMEKLİLER VE İÇ SİYASET MESAJLARI
Bahçeli, konuşmasında emeklilere ilişkin daha önce kullandığı “sefalet ücreti” ifadesinin arkasında olduğunu yineledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e de sert sözlerle yüklenen Bahçeli, emekliler üzerinden siyaset yapılmasına tepki gösterdi.
MHP’nin sosyal politika projelerini de anlatan Bahçeli, “Evim Ocağım”, beslenme, barınma ve giyim projelerinin hazır olduğunu vurguladı.
Konuşmasının sonunda Bahçeli, “Terörü hayatımızdan mutlaka çıkaracağız. Terörsüz Türkiye hedefine adım adım ilerleyeceğiz” diyerek kararlılık mesajı verdi.
15534,38%-0,06
43,26% 0,05
50,52% 0,25
6557,77% 0,96
10520,81% 0,00