'5'Lİ ÇETE'NİN TAŞERONUNDAN ÖLÜM TEHDİDİ İDDİASI

Kalyon İnşaat’a bağlı GMKB’nin patronunun, işçileri ve sendikacıları ölümle tehdit ettiği iddia edildi.

GÜNDEM 10.11.2022 21:39:00 0

İstanbul Ataşehir’deki, Kalyon İnşaat’ın yapımını üstlendiği Finans Merkezi şantiyesinde, taşeron firma GMKB’nin patronu Engin Bingöl’ün, taleplerini dile getiren işçiler ile sendika yetkililerini ölümle tehdit ettiği öne sürüldü. Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, ilk kez tehdit edilmediklerini vurgulayarak “Taşeron firmalar bu cesareti ana firmalardan ve iktidardan alıyorlar” ifadelerini kullandı.

İddiaya göre, muhalefetin "5'li çete" olarak adlandırdığı şirketler arasındaki Kalyon İnşaat’ın alt taşeronu olan GMKB’nin patronu olan Engin Bingöl, Finans Merkezi şantiyesinde geçmişe dönük alacaklarını talep etmek üzere kendisiyle görüşmeye gelen bir işçiyi ölümle tehdit etti.

İleri Haber’den Nükhet Gelegen’in haberine göre, işçinin durumu bildirmesi üzerine Kalyon İnşaat yetkilileri, GMKB patronu Engin Bingöl, İnşaat-İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) yetkilileri ile işçilerin bulunduğu bir toplantı yapıldı.
PATRON, TEHDİTLERİ SÜRDÜRDÜ
Engin Bingöl’ün Kalyon İnşaat yetkililerinin de bulunduğu toplantıda “Böyle yaparsanız başınıza iş gelir” gibi ifadeler kullanarak tehditlerini yinelediği öne sürüldü.
İnşaat-İş Sendikası Genel Sekreteri Yunus Özgür ve Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, GMKB patronu Engin Bingöl’ün sendikacıları ve işçileri ölümle tehdit ettiği olaya ilişkin İleri Haber’e konuştu.
‘GEÇMİŞE DÖNÜK ALACAKLARI TALEP ETTİK’
İşçilerin temel taleplerinin haftalık çalışma sürelerinin 45 saat ile sınırlandırılması ve “iş bitimi” gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerin geçmişe dönük alacaklarının ödenmesi olduğunu belirten Yunus Özgür, “Tehdit edilen arkadaşımızın da ‘iş bitimi’ gerekçesiyle işten çıkarıldıktan sonra alacakları ödenmedi. Kalyon İnşaat’tan bu arkadaşımızın geçmişe dönük alacaklarını talep ettik. Kalyon yetkilileri, talebimize ‘tamam’ diyerek durumu taşerona iletti” dedi.
“SENDİKACILARI DA ÖLDÜRÜRÜM SENİ DE ÖLDÜRÜRÜM”
Bunun üzerine taşeron yetkililerinin işçiyi görüşmeye çağırdığını söyleyen Yunus Özgür, görüşmede, GMBK’nin patronu Engin Bingöl’ün “Sendikacıları da öldürürüm seni de öldürürüm, içeride 50 kişiyi besliyorum” sözleriyle işçiyi tehdit ettiğini ifade etti.
Yunus Özgür, işçinin yaşananları anlatması üzerine durumu Kalyon İnşaat yetkililerine bildirdiklerini dile getirdi. Özgür, bunun üzerine 8 Kasım günü Kalyon İnşaat’tan iki yetkili, GMKB patronu Engin Bingöl ve işçiler ile Dev Yapı-İş’ten Nihat Demir ve İnşaat-İş adına kendisinin de katıldığı bir toplantı düzenlendiğini belirtti.

GMKB patronu Engin Bingöl’ün Kalyon yetkililerinin de bulunduğu toplantıda “Taşeronların canını sıkıyorsunuz, böyle yaparsanız başınıza iş gelir. Elimden bir kaza çıkmasın diye, kendime hakim olabilmek için buraya namaz kılıp geldim” sözleriyle tehditlerine devam ettiğini ifade eden Özgür, ardından toplantıyı terk ettiklerini söyledi.

Özgür’ün aktardığına göre, toplantıyı terk eden işçiler ve sendika yetkilileri, durumun esas sorumlusu olarak gördükleri Kalyon İnşaat’ın önüne gitti. Burada toplantıda bulunan 2 Kalyon yetkisiyle konuşan işçiler ve sendika yetkilileri, “Taşeron diye çetelerle çalışıyorsunuz, bu durumun sorumlusu sizsiniz” yaşananlara tepki gösterdi.

‘KALYON İNŞAAT BU TEHDİTLERİN SORUMLUSUDUR’
Yunus Özgür, yaşanan durumda tek suçlunun Engin Bingöl olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Haftada 45 saatin üzerinde çalıştıran, mesai ücretlerini vermeyen, sigortayı asgariden yatırıp kalanı elden ödeyen, işçileri pazar günleri ve bayramlarda çalışmaya zorlayıp gelmeyince ücretlerde kesinti yapan, yani yasa dışı işler yapan çete benzeri firmalarla çalışan Kalyon İnşaat da bu tehditlerin sorumlusudur. İşçi arkadaşımızı firmayla görüşmeye yollayan, Engin Bingöl’le aynı masaya oturtarak tehditler için ortam hazırlayan Kalyon İnşaat da suçludur. Biz de onlara ‘Muhatabımız taşeron GMKB değil, sizsiniz’ dedik.”
TEPKİLER ÜZERİNE GERİ ADIM
Verdikleri sert tepkinin üzerine hem Kalyon yetkililerinin hem GMKB’den başka yetkililerin kendilerinden özür dileyerek işçinin sorununu çözdüklerini belirten Özgür, “Engin Bingöl daha sonra bizi arayarak ‘Yanlış anladınız, tehdit etmedim’ diyerek geri adım attı” dedi.
‘DAHA ÖNCE DE SORUN YAŞANDI, SİLAHLAR ÇEKİLDİ’
Yunus Özgür, bu tür olaylarla ilk kez karşılaşmadıklarını belirterek şunları kaydetti:
“Aynı firmayla, hatta aynı kişiyle 2-3 yıl önce de sorun yaşadık. O zaman silahlar bile çekildi, zaten silahsız gezen biri değil. O zaman işçiler de kalabalık olunca kendisine gereken cevap verildi. Kalyon İnşaat’ı o zaman uyarmıştık ama dinlemediler. Dinlemedikleri gibi hala bu firmanın yaptıklarına göz yumuyorlar, işçilerin çete lideri gibi insanlar tarafından tehdit edilmesine göz yumuyorlar. Daha önce de yaşadık ama sinmedik. Bu tür şeyler bizim mücadelemize engel olmaz, tehditler bize sökmez.”
‘BU CESARETİ İKTİDARDAN ALIYORLAR’
Yunus Özgür’ün aktardıklarını onaylayan Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir ise, ölümle tehdit olayına ve inşaat kolundaki firmaların işçiler üzerine uyguladıkları baskı ve hak gasplarına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
“Bu olay ilk ya da tek değil, zaman zaman bu tarz olaylar oluyor. Kendi toplantılarımızda da söylüyoruz, Türkiye’deki ekolojik kırımı gerçekleştiren ve ülkenin her yerini betonlaştıran bu 5’li çetenin ve aslında daha fazlasının arkasında iktidar var. Taşeronlar da bu cesareti ana firmalardan ve iktidardan alıyor, bu cesaretle de bizleri ölümle tehdit edebiliyorlar.
Biz kimlerle uğraştığımızın farkındayız. Ölümden de korkmuyoruz, hem Ankara Garı’nda hem başka yerlerde yitirdiğimiz, katledilen arkadaşlarımız var. Toplantıda ve toplantı çıkışında da gereken tepkiyi gösterdik, işçinin parasını da hemen ödediler zaten.

Ancak sorun zaten yalnızca bir işçinin alacağı değil, şantiyelerde gasbı bir kültür haline getirdiler. Onlar çete, mafya. Biz de onlara karşı kendi öz gücümüze dayanarak emeğimizi, hakkımızı savunuyoruz. Öyle olunca da mafyanın zoruna gidiyor. Bu firmaların başındaki insanlar baskıyla, zorla herkesi tahakküm altına alabileceklerini sanıyor, bir çeşit iktidar ve güç zehirlenmesi aslında. O nedenle şaşılacak bir olay değil yaşananlar. Ama korkmuyoruz, mücadeleye devam ediyoruz.”

Anahtar Kelimeler: '' ' TAŞERONUNDAN TEHDİDİ İDDİASI
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ OTEL OLACAK

KİEV'E GECE BOYUNCA GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI

FERDİ ZEYREK HASTANEYE KALDIRILDI: ÖZGÜR ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AYLAR SONRA 3 ÖĞRENCİYE SORUŞTURMA BAŞLATTI

AKP KURUCULARINDAN HÜSEYİN ÇELİK: "CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TÜRKİYE’YE YARAMADI"

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN 'SORUŞTURMA' AÇIKLAMASI: "YAŞATANA BİN PİŞMAN EDERİM"

ERDOĞAN MUHALEFETİ HEDEF ALDI, "KUTUPLAŞMADAN BESLENENLERE PRİM VERMEYECEĞİZ" DEDİ

EKREM İMAMOĞLU'NDAN BAYRAM MESAJI…

6 ŞUBAT DEPREM DAVALARI: TEPKİ ÇEKEN KARAR VE SAVUNMALAR

BAKAN TEKİN'DEN TARTIŞMA YARATACAK 'BAŞÖRTÜSÜ' SÖZLERİ: BİR KEZ DAHA CHP'Yİ HEDEF ALDI

BÜLENT ARINÇ'TAN NUMAN KURTULMUŞ'A AÇIK MEKTUP

13 KATLI BİNADA YANGIN: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

ÖZGÜR ÖZEL MEYDAN OKUDU: AKLINIZI BAŞINIZA TAKININ...

İDDİANAME KABUL EDİLDİ: İMAMOĞLU DAHİL 12 KİŞİYE HAPİS İSTEMİ

MUĞLA'DA 5.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM…

İMAMOĞLU PAYLAŞTI! İŞTE TURP VE AHTAPOTUN BEDELİ

CHP'Lİ BORÇKA BELEDİYESİ BAŞKANI ERCAN ORHAN: "İŞÇİMİZİN MAAŞINI ÖDEYEBİLMEK İÇİN EVİMİ SATIŞA ÇIKARDIM”

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ YARIN

SUUDİ ARABİSTAN, HACCA GİDEN 75 BİN KİŞİYİ GERİ YOLLADI

DEVA PARTİSİ KURUCUSUNA 16 YIL HAPİS CEZASI!

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TUGAY TOPLANMAYAN ÇÖPLER İÇİN KORDON'A İNDİ

ÖZGÜR ÖZEL:DARBE BU KEZ POSTALLA DEĞİL, CÜBBEYLE GELDİ!

İMAMOĞLU, İŞ DÜNYASINA SESLENDİ …

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

GEZİ ANMASINDA GÖZALTINA ALINAN 12 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

10. YARGI PAKETİ, TBMM ADALET KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

SANSÜRÜ ELEŞTİREN YÖNETMENE SALDIRI

ÇAYKUR RİZESPOR, HATAYSPOR'U 5-2'LİK SKORLA MAĞLUP ETTİ

HATAY VALİSİ MASATLI, KENTTEKİ YOL YAPIM ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

İMAMOĞLU: "SANIYORLAR Kİ VAZGEÇERİZ, BU MİLLET ASLA SUSMAYACAK"

Yükleniyor


BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ OTEL OLACAK

KİEV'E GECE BOYUNCA GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI

FERDİ ZEYREK HASTANEYE KALDIRILDI: ÖZGÜR ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AYLAR SONRA 3 ÖĞRENCİYE SORUŞTURMA BAŞLATTI

AKP KURUCULARINDAN HÜSEYİN ÇELİK: "CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TÜRKİYE’YE YARAMADI"

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN 'SORUŞTURMA' AÇIKLAMASI: "YAŞATANA BİN PİŞMAN EDERİM"

ERDOĞAN MUHALEFETİ HEDEF ALDI, "KUTUPLAŞMADAN BESLENENLERE PRİM VERMEYECEĞİZ" DEDİ

  • Cumartesi 34.5 ° / 18 ° Güneşli
  • Pazar 33.8 ° / 18 ° Güneşli
  • Pazartesi 35.3 ° / 18.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2