10 Ekim 2015'te Ankara Tren Garı Meydanı'nda barış mitingine düzenlenen IŞİD saldırısında 103 kişi hayatını kaybetti, 20'si çocuk 391 kişi yaralandı.
Sanıklardan 16 kişi hala yakalanamamışken davanın karar duruşması bugün görüldü. 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı Meydanı'nda gerçekleşen terör saldırısında 103 kişi hayatını kaybettiği davada, bugün (26 Haziran) karar çıkması bekleniyordu. Bir sonraki duruşma 1 Temmuz'a ertelendi.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 26 sanıktan 10'u hakkında hüküm verilecek. Saldırıya ilişkin IŞİD üyesi oldukları düşünülen 16 kişi halen firari durumda. Ayrıca, ihmali olduğu iddia edilen bazı kamu görevlileri hakkında henüz soruşturma izni verilmedi.Çok sayıda sivil toplum örgütü, 10 Ekim Derneği ve siyasi partiler duruşma için Ankara adliyesinde hazır bulunuyor.
Bir önceki duruşmada barış mitinginde güvenlik ihmallerinde rolü olan devlet yetkilileri hakkında dava açılması istenmişti fakat savcı mütalaasında sadece 'cinayet' üzerinden ceza talep etti.
"MAHKEME HEYETİ TALEPLERİMİZİ REDDEDİYOR"
Halk TV'ye konuşan Avukat İlke Işık en büyük katliamlardan biri olduğunu vurgulayıp "Ankara'nın orta yerinde 104 insan hayatını kaybetti. Mitingde alınmayan önlemler aslında 'yol verme' diye tarif edebileceğimiz ve kamu görevlilerini işaret eden çokça delil var. Geldiğimiz aşamada yargı kamu görevlilerini asla görmedi. Ortaya çıkan delilleri, yaptığımız başvuruları, ortaya saçılan kayıp klasörleri görmeyen sadece IŞİD'den ibaret yargılama yapmaya devam ediyor." dedi.
"BU MÜTALAAYI KABUL ETMİYORUZ"
Duruşmada cübbelerini bırakıp yakınlarını kaybeden ailelere söz verdiklerini aktaran Işık, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Yargı, IŞİD'in insanlığa karşı suç işlemiş bir örgüt olduğunu dillendirmekten imtina ediyor. Sabah duruşmada taleplerimizi söyleyecektik fakat her duruşmada taleplerimizi reddettiği için cüppelerimizi bırakıp davanın sahiplerine sözü bıraktık. Çok sayıda aile ve kurumlar konuştu. Muhtemelen sona doğru geliyoruz. İnsanlığa karşı suçu görmeyen, katliamda tek bir kamu görevlisi hakkında bile soruşturma açmayan ve sorumluluk görmeyen bu mütalaayı kabul etmiyoruz."
NE OLMUŞTU?
10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenmesi planlanan barış mitingine katılan sivil toplum örgütleri, "Savaşa inat. Barış hemen şimdi. Barış, emek, demokrasi" mesajıyla bir araya geldiler. Ancak bu miting, IŞİD'in planladığı canlı bomba saldırısıyla hedef alındı. Saldırıda, üzerlerindeki bombaları patlatan üç kişi tarafından 100'den fazla kişi hayatını kaybetti, 391 kişi yaralandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonucunda, saldırıyı planlayan ve gerçekleştirenler arasında olduğu iddia edilen 35 kişi hakkında dava açıldı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, suçlu bulduğu 9 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, Erman Ekici'yi "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırdı ve Ekici'nin 101 kişiyi kasten öldürmekten 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Ayrıca, 391 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüsten dolayı da Ekici'yi cezalandırma talebinde bulundu.
Yargıtay, temyiz incelemesinde 9 sanığa verilen 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ancak, yaralama suçundan verilen bazı cezalar eksik inceleme nedeniyle 2022'de bozuldu. Firari durumda olan 16 şüpheli arasında, IŞİD'in Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen İlhami Balı ve bombalı saldırıların faili Savaş Yıldız da bulunmaktadır. Firari 16 kişi hala yakalanamadı.
Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu A Haber kanalında Murat Akgün'ün "Ankara saldırılarının ardından yapılan bir anket ve sonuçları var mı? şeklindeki soruya şu yanıtı vermişti;
"Şimdi, anketler geliyor… Öncesinde, beyanname sonrasında anket yaptık. Şimdi Ankara’daki terör saldırısı sonrasında anket yaptık ve kamuoyunun nabzını tutuyoruz oylarımızda bir yükseliş trendi var. Birçok anket var… Saldırıdan sonra da yüzde 44 bandına doğru yükselme trendi devam ediyor."
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55