Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’taki ‘Pazarcık Depremi Sonrası 17 bin 902 Afet ve Köy Konutu İlk Temel Atma Töreni’nde, “Deprem evlerimizi yıkmış, canımızı yakmış olabilir. Ama bu felaket, kardeşlerim, mücadele azmimizi, başarma irademi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’taki ‘Pazarcık Depremi Sonrası 17 bin 902 Afet ve Köy Konutu İlk Temel Atma Töreni’nde, “Deprem evlerimizi yıkmış, canımızı yakmış olabilir. Ama bu felaket, kardeşlerim, mücadele azmimizi, başarma irademizi, Türkiye Yüzyılı’nı gerçekleştirme kararlılığımızı asla elimizden alamayacaktır. Siz, birilerinin buralara gelip umutlarınızı söndürmeye çalışmasına, ruhunuzu bunaltmasına, aramıza nifak tohum ekmesine kesinlikle aldırmayın. Nice büyük badireleri atlatan bu millet ve bu devlet, deprem felaketinin yaralarını sarmaya da kayıplarını telafi etmeye de büyük ve güçlü Türkiye hedefini gerçekleştirmeye de muktedirdir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Kahramanmaraş Belediyesi’nin önünde düzenlenen ‘Pazarcık Depremi Sonrası 17 bin 902 Afet ve Köy Konutu İlk Temel Atma Töreni’ne katıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin de hazır bulunduğu törende konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
“MARAŞ’TA VEFAT EDENLERİN SAYISI 12 BİN 307’Yİ BULDU”
“İki büyük depremin yanı sıra sayıları 20 bine yaklaşan artçılar bile tek başına, karşılaştığımız felaketin büyüklüğünü göstermeye yeterlidir. Bölge genelinde yaklaşık 307 bin bina ile 893 bin bağımsız bölümün hasar görmesine sebep olan felaket, 50 binin üzerinde can kaybıyla tarihimizin en acı hadiselerinden biri olarak hafızalarımıza kazınmıştır. Sadece Maraş’ta vefat edenlerin sayısı 12 bin 307’yi buldu.
Biz, bu topraklarda bin yıldır tabii ve beşeri ne facialar yaşadık ne zorluklarla karşı karşıya kaldık. Kimi zaman 56 Şubat depremleri gibi tabii felaketlerle sarsıldık, kimi zaman Haçlı Seferleri'nden Moğol akınlarına, Çanakkale’yi geçilmez kıldığımız yedi düvelin kuşatmasından terör örgütlerinin ihanetlerine kadar, doğrudan varlığımızı hedef alan saldırılara uğradık. Hiçbiri karşısında da yılmadık, çökmedik, geri çekilmedik, yeise düşüp teslim olmadık. Depremin, selin, heyelanın, yangının ve diğer tüm afetlerin yıktığını yeniden yaptık. Bin yıldır, istiklalimize ve istikbalimize göz diken herkese bu toprakları mezar ettik. Bir asır önce Çanakkale ve Milli Mücadele’de kazandığımız zaferi, arkası karanlık tüm terör örgütlerinin başını ezerek sürdürdük. Sınırlarımıza dayanan tacizlere cevabımızı, sınır ötesinde başarıyla yürüttüğümüz harekatlarla verdik.
Yıkılan her binamızı yeniden yaparak; konutuyla, iş yeriyle, caddesiyle, sokağıyla, okuluyla hastanesiyle, parkıyla şehirlerimizi inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye Yüzyılı’na yürüyoruz. Uzunca bir süredir, yaşadığımız her musibeti daha büyük atılımların basamağı hâline getirerek yolumuza devam ediyoruz. Deprem felaketi karşısında da aynısını yapacağız. Toprağa verdiğimiz canlarımızın hatırasını ebediyen kalbimizde yaşatırken onlara layık olmak için hep birlikte daha çok çalışacak, daha iyi mücadele edecek, daha büyük hedeflere yöneleceğiz. 14 Mayıs’a da böyle hazırlanacağız.
“BİRİLERİNİN BURALARA GELİP UMUTLARINIZI SÖNDÜRMEYE ÇALIŞMASINA, RUHUNUZU BUNALTMASINA, ARAMIZA NİFAK TOHUM EKMESİNE KESİNLİKLE ALDIRMAYIN”
Dünyanın krizden krize sürüklendiği, küresel yönetim ve ekonomik düzenin temellerinden çatırdadığı bir dönemde ancak bu şekilde ayakta kalabilir, hak ettiğimiz aydınlık geleceğe ulaşabiliriz. Deprem evlerimizi yıkmış, canımızı yakmış olabilir. Ama bu felaket, kardeşlerim, mücadele azmimizi, başarma irademizi, Türkiye Yüzyılı’nı gerçekleştirme kararlılığımızı asla elimizden alamayacaktır. Siz, birilerinin buralara gelip umutlarınızı söndürmeye çalışmasına, ruhunuzu bunaltmasına, aramıza nifak tohum ekmesine kesinlikle aldırmayın. Nice büyük badireleri atlatan bu millet ve bu devlet, deprem felaketinin yaralarını sarmaya da kayıplarını telafi etmeye de büyük ve güçlü Türkiye hedefini gerçekleştirmeye de muktedirdir.
İşte bugün, depremin 45. gününde, arama-kurtarma faaliyetlerini tamamlamış, hasar tespit çalışmalarında sona gelmiş, enkaz kaldırma işlerinde önemli mesafe kat etmiş, geçici barınma merkezlerinin çoğunu kurmuş, kalıcı konutların inşasına başlamış durumdayız. Açık konuşuyorum; dünyada Türkiye’den başka, böylesine büyük alanda böylesine şiddetli yıkıma yol açmış bir felaket karşısında bu kadar kısa sürede toparlanarak yeniden inşa aşamasına gelecek başka ülke yoktur. Daha önemlisi, bir yıl içerisinde yıkılan şehirlerini yeniden ayağa kaldıracak bir başka ülke de bulamazsınız. Bizim farkımız, devlet ve millet el ele vererek her türlü zorluğun üstesinden kısa sürede gelme kabiliyetine sahip olmamızdır.
“MAYIS AYINA KADAR 100 BİN KONTEYNERE ULAŞMIŞ OLACAĞIZ”
Deprem bölgesinin her yeri gibi Kahramanmaraş’ta da enkaz kaldırma, geçici barınma merkezilerinin hazırlanması ve kalıcı konutların inşası çalışmalarını eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Enkazın yarısından fazlasını kaldırdık. Bölgede dağıttığımız çadır sayısı 525 bini, hizmete sunulan konteyner sayısı 32 bini buldu. Konteyner ve prefabrik kentlerin kurulumu hızla sürüyor. Mayıs ayına kadar 100 bin konteynere ulaşmış olacağız. Bölge genelinde faaliyette olan geçici barınma merkezlerinde 2,5 milyon insanımıza hizmet veriyoruz. Kahramanmaraş’ta 600 bine yakın vatandaşımıza barınma imkanı sağladık. Kamu kurumlarımızla, özellikle belediyelerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla gece gündüz depremzedelerimizin yanındayız.
“40 BİN 104 KONUTUN VE 6 BİN 223 KÖY EVİNİN İNŞASIYLA İLGİLİ HAZIRLIKLARI BİTİRİP İHALESİNİ YAPTIK”
Çiftçi ve üreticilerimizin zararlarının telafisi amacıyla mazot, gübre, hayvancılık, yem bitkileri ve su ürünleri desteği başta olmak üzere her türlü adımı atıyoruz. Depremin merkezi Kahramanmaraş’ta yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı bina sayımız 56 binin üzerindedir. Felaketten sonraki ikinci haftada kalıcı konutların inşası için adımları atmaya başladık. Mevcut planlanmaya göre, bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi, toplamda da 650 bin konutu yapacağız. Zemin etüdü başta olmak üzere hazırlıkları biten yerlerde ihaleleri yapıp sözleşmeleri imzaladık ve inşaat aşamasına geçtik. Bugüne kadar, 40 bin 104 konutun ve 6 bin 223 köy evinin inşasıyla ilgili hazırlıkları bitirip ihalesini yaptık. Hasar tespitlerinin ardından Kahramanmaraş’ta 77 bin 57 afet konutu ve 30 bin 310 köy evi inşa etmek için kolları sıvadık.”
Erdoğan, konuşmasının ardından Dulkadiroğlu, Pazarcık, Elbistan, Afşin ve Türkoğlu’na bağlanarak buralarda yapılacak konutların temelini attı.
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00