İBB, 681 ÜRETİCİYE BİN 152 TORBA YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMU DAĞITIMINI BAŞLATTI... İMAMOĞLU: "SÖZÜNÜ YERİNE GETİRMEYENİN SANDIKTA CEZASINI VERİN, HEMEN EVİNE GÖNDERİN"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kuruma başvuru yapan 681 üreticiye, toplam bin 152 torba tohum dağıtımını, '300 Günde 300 Proje' maratonu kapsamında başlattı. Millet İttifakı’nın tarımsal üretime destek olacak projeleri hazırla

GÜNDEM 28.03.2023 09:48:57 0
İBB, 681 ÜRETİCİYE BİN 152 TORBA YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMU DAĞITIMINI BAŞLATTI... İMAMOĞLU:

Haber: OKTAY YILDIRIM - Kamera: ADEM KARABAYIR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kuruma başvuru yapan 681 üreticiye, toplam bin 152 torba tohum dağıtımını, '300 Günde 300 Proje' maratonu kapsamında başlattı. Millet İttifakı’nın tarımsal üretime destek olacak projeleri hazırladığını belirten İmamoğlu, "Benim sizlerden tek ricam; siyasetçilerin, yöneticilerin, sizlere verdiği her sözü takip edin. Sözünü tutmayanı da derhal sandıkta cezasını kesin, evine yollayın. Bir de 21 yıldır görevinin başında olup, hala ‘-cek, -cak’ diyenler var ise onları hiç dinlemeyin bile" dedi.  

İBB, İstanbullu çiftçilere yaptığı tarım desteğini, yağlık ayçiçeği tohumu dağıtımıyla devam ettiriyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kuruma başvuru yapan 681 üreticiye, toplam bin 152 torba tohum dağıtımını, '300 Günde 300 Proje' maratonu kapsamında Çatalca’dan başlattı. İmamoğlu, Başakşehir, Arnavutköy ve Çatalcalı çiftçilerin yararlanacağı tohum dağıtım kampanyası için düzenlenen törendeki konuşmasına, Türkiye’nin geçmişte tarımsal üretimde kendi kendine yeten ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak başladı. Türkiye'nin tarımda acı bir biçimde dışarıya, tahmin edilemez şekilde bağımlı olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Üretime değer vermezseniz, ithalatı ana bir hat haline getirirseniz, ister istemez böylesi bir duruma düşürürsünüz milletinizi” dedi.

Yaşananların, daha fazla yapılaşma ve daha fazla rant uğruna tarım alanlarını gözden çıkaran anlayıştan kaynakladığına vurgu yapan İmamoğlu şöyle konuştu: 

“BU GİDİŞ, GİDİŞ DEĞİL: Bu gidişin gidiş olmadığını ve gerçekten bizi sıkıntıya sokacağını hepimizin görmesi lazım. Bu ülkeyi tarımın gücüyle, tarımın bereketiyle yeniden buluşturmak, hepimiz için, geleceğimiz için önemli bir karardır. İstanbul'da, Türkiye'nin en büyük şehrinde, 4 yıldır tam da bunun için çalışıyoruz. Yani bu yanlış gidişi tersine döndürme noktasında öncü adımlar atıyor, Türkiye'ye örnek uygulamaları harekete geçiriyoruz. 4 yıl önce, ‘İstanbul'da Tarım’ diye bir başlığı Belediye Başkanı olarak açtığımızda ve insanlara bahsettiğimizde, yüzümüze şaşkınlıkla bakılır, ‘Bu konuya hiç girmesen de olur’ diye tavsiyelerde bulunanlar olurdu. İstanbul ve tarım, sanki yan yana gelmeyecek iki kavram, iki kelime gibiydi. Ama bugün her şey çok farklı. İnanın güzel memleketimizin neresine gitsem; doğusuna, güneydoğusuna, İç Anadolu'suna, Karadeniz'ine, ‘İstanbul'da sizin yaptıklarınızı keşke bize burada da yerel yönetim ya da devletimizin kurumları yapsa’ diye anlatanlar, sorgulayanlar ve bize teşekkür edenler oluyor. 

BÜYÜK BİR ZİHİNSEL DEVRİME İHTİYACIMIZ VAR: Meseleye, ülke ölçeğinde bakarak, şehrimizden başlayıp, bütün ülkenin bu yanlışlardan dönmesini sağlamak konusunda büyük bir yolculuğa, büyük bir dönüşüme, büyük bir zihinsel devrime ihtiyacımız var. Üreticilerimize, bizim için ne kadar değerli olduklarını en güçlü bir şekilde onlara hissettirmek, onları morallendirmek, onları cesaretlendirmek ve kabiliyetlerinin farkına varmalarını sağlamayı çok istemiştik. Aslında bunu da başardık. Ne oldu biliyor musunuz sonuçta? 2019 yılı sonuna doğru yola çıktığımız ve 2021 yılında İstanbul'da ilk uygulamalarına destek uygulamalarına başladığımızda, 693 üretici olduğunu tespit edip, onlara katkı sunduk. Bugün üretici sayımız, İstanbul'da 8 bin 226 kişiye ulaştı. 

TARIMIN, ÇİFTÇİNİN KIYMETİNİ BİLMEYEN YÖNETİCİLERDEN KURTULMAK ZORUNDAYIZ: Siz imkan ve fırsat verirseniz, inanın bu memleketin boşta, açıkta, kullanılmayan, ekilmeyen hiçbir köşesi kalmaz. Bitkisel üretimde, hayvansal üretimde, arıcılıkta, balıkçılıkta faaliyet gösteren 8 bin 226 İstanbul İstanbul'da yaşayan hemşehrimle, -az önce hanım çiftçimizin dediği gibi- biz de ‘16 milyon İstanbullu için üretiyoruz’ diyen çiftçilerimizle gurur duyuyorum. Hepinizin emeğine sağlık. Tarımın, çiftçinin kıymetini bilmeyen yöneticilerden kurtulmak zorundayız. Bu çok net. Bu cennet vatanın en önemli kalemlerinden birisi olmalıdır. Tarımın, çiftçinin kıymetini bilmeyen muhtarsa bile, adı siyasi partinin ilçe başkanı bile olsa, belediye başkanı da olsa, büyükşehir belediye başkanı da olsa, bakan da milletvekili de olsa, cumhurbaşkanı da olsa; tarımın kıymetini bilmiyorsa, ona güle güle demek lazım. Çok net. 

BU İŞİN ŞAKASI YOK; SİZLERDEN DESTEK İSTİYORUZ: Tarımda dışa bağımlılıkla mücadele etmeli ve buna son vermeliyiz. Bu işin şakası yok. Bu iş, ‘beka sorunu’ dediğimiz meselelerden birisidir. Temennimiz, isteğimiz, memleketimizde tarıma hak ettiği değeri verecek kadrolar olarak, başta Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı seçtirerek ve onun yol arkadaşları olarak bizleri, özellikle atılı masanın kıymetli liderleriyle beraber, kocaman bir ekibi bu devrimi başlatmak, demokrasiyi, hak, hukuk, adalet düzenini tekrar ülkemizin her sathına yaymak adına, elbette ki sizlerden destek istiyoruz. Ne yazık ki, bugüne kadar çiftçilerimize hiçbir zaman bu kaynak verilmedi. Hatta bu kaynağın seviyesinin yanına bile yaklaşılmadı. Ben, açıkçası bunu içime sindiremiyorum. Ve çiftçinin hakkını ona vermeyip, bir avuç insana aktarılan bir düzenin varlığına, artık ben tahammül edemiyorum. 

VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMAYANI GÖNDERİN: Bu tür desteklerin, hak ettiği şekliyle çiftçilerimizle buluşturulması önemli. Birçok husus var. Mazotta ÖTV yükünü indirmekten, çiftçilere kullandığı gübre ve tohum maliyetine dönük yüzde 50’sini destek olarak geri vermeye kadar birçok hususu, siz kıymetli çiftçilerimize Millet İttifakı hükümeti hazırlıyor. Benim sizlerden tek ricam; siyasetçilerin, yöneticilerin, sizlere verdiği her sözü takip edin. Sözünü tutmayanı da derhal sandıkta cezasını kesin, evine yollayın. Verdiği sözleri tutmayanı, gönderin. Bir de hele hele 20 yılı aşkın, 21 yıldır görevinin başında olup, hala ‘-cek, -cak’ diyenler var ise, onları hiç dinlemeyin bile. Biz, 4 yılda ne diyoruz? ‘Yaptık. Yanınızda durduk. Tarımı destekledik. Her hususta örnek verebilirim. Ben değil sadece. Ankara'da Mansur Yavaş Başkanım da verir, diğer şehirlerdeki bütün belediye başkanlarımız da verir. Bugün itibariyle o ‘-cek, -cak’ diyenlerin sözlerini bile dinlemeyin. Televizyonlarınızı mümkünse ya kapatın ya sesini kısın. Sizi huzursuz etmesin. Sözünde durmayan biz isek de günü geldiğinde bizi de gönderin. 

ÇOCUKLARA VE GENÇLERE, GÜZEL BİR GELECEĞİ HEDİYE ETMEK ZORUNDAYIZ: Atatürk'ten gördüğümüz şekliyle, memleketine, milletine, amasız, fakatsız hesap vererek ve her zaman vatandaşına karşı sorumlu olduğunun bilincinde olan, çoluğunu, çocuğunu ailesini, akrabasını görev yaptığı alanın içine değil, hayatına terk edecek, orayı bir aile makamı olarak kullanmayacak, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ kavramıyla memleketini yönetecek bir düzeni kurmaya az kaldı. Bu ülkede bereketli, şenlikli bir hasat yapar gibi, kardeşçe ve mutlu yaşamak istiyoruz. Gerçekten özlemimiz ve gayretimiz budur. Bunu başarmalıyız. Kim için biliyor musunuz? Burada oldukça deneyimli insanları görüyorum. Ama çocuklarımız da var aramızda gençlerimiz de var. En çok da çocuklarımız ve bu ülkenin enerji kaynağı gençlerimiz için bunu yapmak zorundayız. Onlara çok güzel bir geleceği, hep birlikte hediye etmek zorundayız. Özlemimiz ve gayretimiz bunun için olacak. 14 Mayıs'ta bu yolda çok büyük ve çok güçlü bir adım atacağız. Sonrasında, açıkçası ne olacağını sizler biliyorsunuz. Aynen 2019’da yolladığınız gibi; halkın, milletin iktidarı gelecek ve Allah'ın izniyle o güzel kalbinizdeki dualarınızla, sizlere söz veriyoruz ki, her şey çok güzel olacak bu güzel memlekette."

ÇİFTÇİ MERVE ÇAVUŞ: 16 MİLYON İÇİN ÜRETİYORUZ 

Dördüncü kuşaktan çiftçi olduğunu belirten Korkut Arıkan, “Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'na, bizi üretime teşvik ettiği için, gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Bu verdikleri tohumlar, gübreler, fideler… Burada en önemli şey, bunun karşılıksız verilmesiydi. Bütün belediyeler için bunun örnek olması lazım” dedi. Kadın üretici Merve Çavuş da duygularını, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bizlere sağladığı fide, mazot, yağlık ayçiçeği tohumu desteklerinden dolayı Ekrem İmamoğlu Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. ’16 Milyon İçin Çalışıyoruz’ diyor Büyükşehir Belediyesi. Bizler de 16 milyon için üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz diyorum” sözleriyle dile getirdi. Çatalca Ziraat Odası Başkanı Seyit Çetin de konuşmasında, yakın coğrafyamızda yaşanan Rusya-Ukrayna savaşına dikkat çekerek, “Bugünlerde ayçiçeği tohumu, buğday tohumu, gübre, mazot, fide ve benzeri destekleri İstanbul’umuz tarımına bir can suyu vermektedir. Bu proje kapsamında, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu olmak üzere, emeği geçen herkese şahsım ve Çatalcalı çiftçiler adına çok çok çok teşekkürüm” dedi. 

Konuşmaların ardından; İmamoğlu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, yağlık ayçiçeği tohumunu başlattı.  

İBB, 4 YILDA ÇİFTÇİLER İÇİN NELER YAPTI? 

İBB, 2020 yılında başlattığı destek kampanyasıyla; İstanbullu çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmak, tarımsal üretimden çekilen çiftçilerimizi tekrar tarıma teşvik etmek ve böylelikle tarımsal alanların betonlaşmasını önlemek amacı ile yazlık sebze üreticilerine domates, biber, salatalık, patlıcan ve karpuz fidesi desteği verdi. 2021 yılında bu desteklere; kışlık sebze fidesi, silajlık mısır tohumu, biyolojik mücadele amacıyla sarı tuzak, küçük ölçekli balıkçılarımız için tekne bakım malzemesi ve küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerimize kuzu besi yemi destekleri eklendi. 2022 yılında ise, tüm bu desteklere ilave olarak; yağlık ayçiçeği tohumu, ekmeklik buğday tohumu, damla sulama hortumu ve gübre desteği, mazot, çilek fidesi, büyükbaş hayvan yemi ve arı yemi destekleri ilave edildi. 2023 yılında da tarımsal üretimde su sarfiyatını azaltan, yabancı otlarla mücadeleyi en aza indiren, tarımda ilaç kullanımını azaltan malç naylonu desteği de ücretsiz hizmetlere eklendi. 

İBB’NİN 2023 YILI İÇİNDE İSTANBULLU ÇİFTÇİLERE VERECEĞİ DESTEKLER: 

Bu destekler sayesinde; 2020 yılında İBB’ye kayıtlı 693 olan çiftçi sayısı, 2023 yılında bitkisel üretimde 4 bin 506 kişiye ulaştı. İBB’nin 2023 yılı içerisinde İstanbullu çiftçilere vereceği destekler şöyle olacak:  

- 2 bin 246 çiftçiye, 6 bin 129.306 adet yazlık sebze fidesi 

- Bin 266 çiftçiye, 9 bin 863.400 adet kışlık sebze fidesi 

- Bin 808 çiftçiye, 3 bin 19 torba yağlık ayçiçeği tohumu 

- Bin 446 çiftçiye, bin 788 torba silajlık mısır tohumu 

- Bin 649 çiftçiye, 3 bin 502 torba (175.100 kg) granül gübre 

- 525 çiftçiye, bin 902 torba (47.550 kg) damla sulama gübresi 

- 190 çiftçiye, 2 bin 989 top malç naylonu 

- 489 çiftçiye, 6 bin 500 paket sarı tuzak 

- 2 bin 272 çiftçiye, 311 bin 750 litre mazot 

- Bin 450 küçük ölçekli balıkçıya, tekne bakım malzemesi, balıkçı tulumu ve çizme  

- Bin 131 çiftçiye, bin 640 ton büyükbaş besi yemi. 

 

DESTEKTEN NASIL FAYDALANILIR?  

İstanbul sınırları içerisinde ikamet eden ve tarımsal üretim yapanlar, destekten faydalanabilir. Çiftçiler, 2022 ya da 2023 yılı için alınmış Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi veya Ziraat Odası Çiftçi Belgesi, kimlik fotokopisi ile Avrupa Yakası’nda İBB Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü’ne, Anadolu Yakası’nda ise, İBB Beykoz Koordinasyon Merkezi’ne veya https://tarimdestekleri.ibb.istanbul/portal üzerinden başvurabilecek.  


  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ YARIN TOPLANIYOR: GÜNDEMDE ASGARİ ÜCRET VAR

SAADET PARTİSİ'NDE KONGRE GÜNÜ: TEMEL KARAMOLLAOĞLU KOLTUĞUNU DEVREDECEK

DERSİM BELEDİYE EŞ BAŞKANI BİRSEN ORHAN, İFADE VERMEK ÜZERE EMNİYETTE

YERİNE KAYYIM ATANAN TUNCELİ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANINA GÖZALTI KARARI!

CHP HEYETİ KAYYUM ATANAN OVACIK'TA:

TUNCELİ'DE KAYYIM PROTESTOSU! 8 GÖZALTI

MADENCİLER AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAK…

MURAT KURUM'DAN 'YENİ SÜREÇ' ÇAĞRISI…

AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI CEMAATLERE AKMIŞ

KAYYIM KARARINA SİYASİLERDEN SERT TEPKİ

KAYYIM ATANAN TUNCELİ BELEDİYESİ'NE ABLUKA! BİNA GİRİŞİ BETON BARİYERLERLE KAPATILDI

KAYYUMU PROTESTO EDEN YURTTAŞLARA MÜDAHALE

ÖZGÜR ÖZEL: ERDOĞAN ADAY OLSUN YA DA OLMASIN AMA BİR AN ÖNCE SEÇİM OLSUN

KEMAL KILIÇDAROĞLU HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

İMAMOĞLU ALMANYA'DAN SESLENDİ:GERÇEKLERLE YÜZLEŞELİM

YENİDOĞAN ÇETESİ DAVASINDA 5.GÜN: HASTA SEVKLERİNDEN PARA ALDIM

CHP'DEN TUNCELİ VE OVACIK'A KAYYIM ATANMASI SONRASI ACİL TOPLANTI KARARI!

TUNCELİ VE OVACIK BELEDİYELERİNE KAYYIM ATANDI

BAKANLIKTAN ALKOL VE SİGARA SATIŞINA KAMERALI ÖNLEM GELİYOR

YUSUF TEKİN'İN LAİKLİĞİ HEDEF ALAN SÖZLERİ MECLİS'TE TARTIŞMA ÇIKARDI!

AKP'Lİ GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN ESNAFA YÜZDE 700 ZAM

ENGELSİZ BAKIM MÜDÜRÜ VE BİR PERSONEL 40 MİLYON LİRAYI GÖTÜRDÜLER

HAKAN FİDAN: “SINIR ÖTESİNDEKİ KÜRTLERİN HAMİSİ TÜRKİYE’DİR”

İSKENDERUN BELEDİYESİNDE YEŞİL ALANI KORUMAK İÇİN SENSÖRLÜ UYARI: 'ÇİMLERE BASMA' DİYE BAĞIRIYOR

SELMA ATEŞ'E SALDIRIYI AZMETTİREN SERVET BOZKURT, ELEKTRONİK KELEPÇELİYKEN ANKARA'DA 2 CİNAYET İŞLEDİ!

ÖZGÜR ÖZEL, MADENCİ GREVİNDE

NETANYAHU VE YOAV GALLANT HAKKINDA TUTUKLAMA EMRİ ÇIKARILDI

TEĞMENLERİN AVUKATLARINDAN 'DİSİPLİNSİZLİK' AÇIKLAMASI

KILIÇDAROĞLU'NDAN SİYASİ HAYATININ SONUDA GELDİ DİYEN BAKAN TUNÇ’A YANIT

NARİN GÜRAN CİNAYETİ: AVUCUNDA SAÇ TELİ VE KIL TESPİT EDİLMİŞ

Yükleniyor


CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ YARIN TOPLANIYOR: GÜNDEMDE ASGARİ ÜCRET VAR

DERSİM BELEDİYE EŞ BAŞKANI BİRSEN ORHAN, İFADE VERMEK ÜZERE EMNİYETTE

YERİNE KAYYIM ATANAN TUNCELİ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANINA GÖZALTI KARARI!

CHP HEYETİ KAYYUM ATANAN OVACIK'TA:

TUNCELİ'DE KAYYIM PROTESTOSU! 8 GÖZALTI

MADENCİLER AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAK…

MURAT KURUM'DAN 'YENİ SÜREÇ' ÇAĞRISI…

  • Pazar 16.3 ° / 4.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 10.3 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Salı 11.1 ° / 3.5 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2