Tarih: 22.11.2025 11:34

EMEKLİLİK İÇİN YENİ DÖNEM: 72 VE 75 FORMÜLÜ GELİYOR!

Facebook Twitter Linked-in

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde hem öğrenci affı hem de öğretim üyelerinin emeklilik yaşına ilişkin önemli düzenlemelerin gündemde olduğunu açıkladı. Türkiye Gazetesi'nin aktardığı bilgiye göre Özvar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Özvar, özellikle azami öğrenim süresini tamamlarken staj veya intörnlük aşamasında öğrencilik hakkını kaybedenler için bir yasal düzenlemenin hazırlandığını belirterek, "Bilhassa azami süreyi doldururken staj veya intörnlük aşamasında öğrencilik hakkını kaybedenlerle alakalı bir düzenlemeyi şu anda Meclisimize sunmak üzereyiz" dedi.

EMEKLİLİK YAŞI 75'E KADAR UZATILABİLECEK

YÖK Başkanı, üniversite öğretim üyelerinin emeklilik yaşına ilişkin uzun süredir dile getirilen talebin de düzenlemeye dâhil edildiğini belirtti. Özvar, mevcut durumda 67 olan emeklilik yaşının yükseltileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Öğretim üyelerinin halihazırda 67 olan emekli yaşıyla ilgili bir düzenleme planladık. Emeklilik yaşının 72'ye kadar çıkarılabileceğini düşünüyoruz. 72'den de 75'e kadar, üniversiteler ile öğretim üyesi arasında yapılacak hususi bir sözleşmeyle uzatılabileceği kanaatini taşıyoruz. Bundan sonrası Meclisimizin vereceği kararla şekillenecektir."

Bu düzenleme hayata geçerse, Türkiye'de ilk kez üniversitelerde öğretim üyelerinin emeklilik yaşı 75'e kadar uzatılabilecek. Düzenleme, özellikle uzmanlık alanı dar olan bölümlerde öğretim üyesi krizinin önüne geçileceği değerlendirmeleriyle destek buluyor. Akademideki kıdemli isimlerin yıllarca sistemde tutulabilmesi, hem eğitim kalitesi hem de akademik üretim açısından "önemli bir adım" olarak nitelendiriliyor.

Öte yandan öğrenci affı düzenlemesi konusunda da yoğun talep geldiğini belirten Özvar, hazırlanan teklifin kapsamının yakında netleşeceğini söyledi. Af çalışmasının özellikle azami süre sorunu yaşayan öğrenciler, staj sürecinde okulla ilişiği kesilenler ve programını tamamlama aşamasında olan binlerce öğrenciyi ilgilendirdiği ifade ediliyor.

Hazırlanan düzenlemelerin Meclis görüşmelerinin ardından yasalaşması bekleniyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —