Tarih: 26.02.2026 11:09

DEPREMZEDELER AYAĞA KALKTI: TOKİ FİYATLARINA KARŞI 11 İLDEN ORTAK İMZA

Facebook Twitter Linked-in

6 Şubat depremlerinin ardından büyük yıkım yaşayan deprem bölgesinde bu kez konut ödemeleri tartışması gündeme geldi. Depremden etkilenen 11 ilde yaşayan hak sahipleri, 250 bin sosyal konut projesi kapsamında belirlenen fiyat ve taksitlere ilişkin taleplerini içeren ortak bir imza kampanyası başlattı.

Depremzede vatandaşlar, mevcut ekonomik koşulların ağırlaştığını ve belirlenen ödeme şartlarının birçok aile için sürdürülebilir olmadığını belirterek konut fiyatlarının sabitlenmesini ve taksitlerin düşürülmesini istedi.

11 ilden ortak imza dilekçesi

"250.000 Sosyal Konut Projesi 11 İl Ortak İmza Dilekçesi" başlığıyla hazırlanan metnin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)'ne sunulmak üzere kaleme alındığı belirtildi.

Dilekçede, 2022 yılında kamuoyuna duyurulan ve 250 bin konutu kapsayan sosyal konut projesi kapsamında hak sahibi olan depremzedelerin, artan maliyetler nedeniyle ciddi ekonomik zorluk yaşadığı vurgulandı.

"Sosyal konut anlayışıyla bağdaşmıyor"

Metinde, projenin dar gelirli vatandaşların uygun koşullarda konut sahibi olması amacıyla hayata geçirildiği hatırlatılırken, mevcut ekonomik koşullar, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında belirlenen taksit tutarlarının sosyal konut anlayışıyla örtüşmediği ifade edildi.

Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar, hem yıkımın hem de ekonomik zorlukların yükünü aynı anda taşıdıklarını dile getirdi. Dilekçede, hak sahiplerinin büyük bölümünün asgari ücretli, emekli ya da dar gelirli kesimlerden oluştuğu da vurgulandı.

"Sosyal devlet ilkesi gereğini yapmalı"

Dilekçede ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 2. maddesinde yer alan "sosyal devlet" ilkesine dikkat çekildi. Devletin afetzedeleri koruyucu ve destekleyici tedbirler almasının anayasal bir sorumluluk olduğu ifade edildi.

Bu kapsamda depremzedeler taleplerini şu şekilde sıraladı:

"İkinci bir ekonomik yıkım yaşamak istemiyoruz"

Depremzedeler hazırladıkları dilekçede şu ifadeleri kullandı:

"Depremzede vatandaşların ikinci bir ekonomik yıkım yaşamaması adına gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz."

11 ilde imza toplanıyor

Hazırlanan dilekçede ad-soyad, T.C. kimlik numarası, imza, blok/daire numarası ve telefon bilgileri için alan ayrıldığı belirtildi. Kampanyanın deprem bölgesindeki 11 ilde eş zamanlı olarak yürütüldüğü öğrenildi.

Bölge halkı, taleplerinin karşılık bulmaması halinde konuyu daha geniş bir kamuoyu gündemine taşıyabileceklerini ifade ediyor.

Depremzedeler, sosyal konut projesinin gerçekten "sosyal" nitelik taşıyabilmesi için ödeme koşullarının yeniden düzenlenmesini talep ediyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —