Gündemin neredeyse her gün değiştiği Türkiye'de son dönemin en çok konuşulan isimlerinden biri Bilal Erdoğan oldu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görev süresinin dolmasının ardından siyasi sahnede nasıl bir yol izleneceğine dair iddialar, Bilal Erdoğan ismini daha da görünür hale getirdi.
Cumhurbaşkanlığı sonrası senaryolarda "yerine Bilal Erdoğan mı hazırlanıyor?" sorusu kamuoyunda sıkça dillendirilirken, bu tartışmalarla eş zamanlı olarak Bilal Erdoğan'ın medyadaki görünürlüğü ve siyasi mesajları da dikkat çekmeye başladı.
Bilal Erdoğan'ın son dönemde bu kadar konuşulmasının ardından, Ankara kulislerinde bu tercihin nedenine ilişkin en şaşırtıcı iddialardan biri gündeme geldi.
Nefes yazarı Nuray Babacan'ın köşe yazısında aktardığı kulis bilgilerine göre, Bilal Erdoğan'ın tercih edilmesinin arkasında siyasal tecrübeden çok "eşkal" faktörü bulunuyor.
İddiaya göre aile, Bilal Erdoğan'ı Recep Tayyip Erdoğan'ın gençliğine olan fiziki benzerliği nedeniyle öne çıkarıyor.
Babacan'ın yazısında aktardığı kulis değerlendirmesi şöyle:
"İslamcı taban, Tayyip Erdoğan'ın yerine ona benzeyen kişiyi tercih edebilir. Sesi, duruşu, konuşması, İslamcı söylemleri ile Bilal Erdoğan, yaratılan 'eşkal aşkından' yani bu benzerlikten yararlanabilir. Son dönemlerde duyduğum en farklı yorum bu oldu."
Kulislerde dile getirilen bu iddia, yalnızca fiziki benzerlik üzerinden değil, seçmen psikolojisi üzerinden de değerlendiriliyor. Erdoğan'a uzun yıllardır duygusal bağla bağlı olan muhafazakâr seçmenin, benzer bir figüre yönelme ihtimalinin hesaplandığı öne sürülüyor.
Bu yaklaşım, siyasi analizden çok seçmen davranışını merkeze alan duygusal bir senaryo olarak tanımlanıyor.
Nuray Babacan'ın aktardığı kulislerde yalnızca "eşkal" iddiası değil, daha soğukkanlı ve stratejik değerlendirmeler de yer alıyor.
Ankara'daki siyasi çevrelerde konuşulan bir başka senaryoya göre Bilal Erdoğan'ın hedefi iktidar olmak değil, ailenin siyasi ve hukuki güvenliğini sağlayacak bir pozisyon olabilir.
Bu çerçevede dile getirilen değerlendirmeler şöyle aktarılıyor:
Kulislerde dile getirilen en çarpıcı iddia ise şu sözlerle özetleniyor:
"Yüzde 10-15 bandındaki bir parti onlara yeter. İktidarı kaybettikten sonra ailenin hukukunu koruyacak, sistemin içinde olacak ve söz söyleyecek birilerine ihtiyaç var. Aile ne damatlara ne de yıllarca siyaset yaptığı başka isimlere güvenemez. Kendileriyle ilgili iddialara karşı savunma geliştirecek, onların hukukunu koruyacak biri ancak içlerinden olmalı. Onun için de en iyi aday Bilal Erdoğan…"